Σε λίγο καιρό το router σας θα διαβάζει τα χείλη σας.

Ομολογουμένως, ο τίτλος θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι προάγει την τεχνοφοβία, όμως η επιλογή του είναι εσκεμμένη προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σας. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, όπου σχεδόν κάθε εσωτερικός χώρος στον οποίο κινούμαστε –και πολλοί απότους εξωτερικούς– είναι μία θάλασσα ασύρματων δικτύων. Ασύρματα δίκτυα, τα οποία επιτρέπουν το σύγχρονο τρόπο ζωής με τα smartphones και τις δεκάδες έξυπνες δικτυωμένες συσκευές.

Αν έχετε στήσει κάποιο ασύρματο δίκτυο, τότε θα γνωρίζετε πως το σήμα και η στάθμη του επηρεάζεται από τα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο. Οι διαφορετικές επιφάνειες ανακλούν ή απορροφούν την ακτινοβολία του Wi-Fi με διαφορετικό τρόπο. Και μη νομίζετε πως αυτό αφορά μόνο τους τοίχους ή τα έπιπλα, αφού και το ανθρώπινο σώμα απορροφά ή ανακλά συγκεκριμένες συχνότητες. Ακριβώς αυτή την ιδιότητα έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν διάφορες ερευνητικές ομάδες, ώστε να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα αλλοιώνει το σήμα Wi-Fi καθώς κινείται μέσα σε έναν χώρο, προκειμένου να δημιουργήσουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη δημοσίευση μίας ερευνητικής ομάδας απότο Northwestern Polytechnical University της Κίνας, περιγράφεται ένα σύστημα που μπορεί να αναγνωρίσει με επιτυχία έναν άνθρωπο καθώς περνάει μέσα από μία πόρτα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, το σύστημα είχε ποσοστό επιτυχίας αναγνώρισης μεταξύ δύο ανθρώπων της τάξης του 95%, ενώ μεταξύ έξι ανθρώπων 89%. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να έχει εφαρμογή σε ένα έξυπνο σπίτι, όπου χωρίς την ανάγκη τοποθέτησης έξτρα αισθητήρων, το router σας θα μπορούσε να αναγνωρίζει πότε μπαίνετε στο σπίτι και να πραγματοποιήσει μια σειρά από εντολές, όπως να ανάψει τα φώτα, να ενεργοποιήσει τη θέρμανση ή τον κλιματισμό κ.ο.κ. Μία ανάλογη τεχνολογία είχε παρουσιάσει ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη διαφορά ότι το δικό τους σύστημα δεν αναγνώριζε το σχήμα του σώματος, αλλά τον τρόπο βαδίσματος, με ποσοστό επιτυχίας 93% μεταξύ δύο ανθρώπων και 77% μεταξύ έξι ανθρώπων.

Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες δημοσιεύσεις ερευνητών του MIT, αντίστοιχα συστήματα μπορούν να ξεχωρίσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο, πίσω από τοίχο, και να παρακολουθήσουν τους παλμούς τους και την αναπνοή τους με ακρίβεια της τάξης του 99%. Αν αυτά σας φαίνονται ιδιαίτερα προχωρημένα, τότε πού να ακούσετε ότι το σήμα του Wi-Fi μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναγνωρίσει κινήσεις με τεράστια ακρίβεια, όπως η καταγραφή των όσων πληκτρολογείτε ή ακόμα και αυτών που λέτε από την κίνηση των χειλιών, με αντίστοιχα πειράματα να έχουν δείξει ακρίβεια 74% στην αναγνώριση ομιλίας όταν τρεις άνθρωποι μιλάνε ταυτόχρονα.

Τώρα αν όλα αυτά σας τρομάζουν κι έχετε αρχίσει να φαντάζεστε δυστοπικές κοινωνίες, όπου η κυβέρνηση, μυστικές οργανώσεις ή χάκερ χρησιμοποιούν τα ασύρματα δίκτυα για να καταγράψουν κάθε σας κίνηση, να αποσπούν τα μυστικά σας, κωδικούς ή κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα εν λόγω συστήματα έχουν μεν υψηλή ακρίβεια, αλλά απαιτούν αυστηρά ελεγχόμενα περιβάλλοντα και πολύ εκπαίδευση για να λειτουργήσουν. Οπότε, για την ώρα, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε, ενώ έχετε έτοιμο το σενάριο για ένα sci-fi blockbuster.

http://gr.pcmag.com/apopseis/22986/opinion/enas-kataskopos-sto-saloni-sas

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top