σχόλιο ID-ont: Μην τυχόν και πιστέψατε ότι αυτοί θα είναι καλύτεροι από αυτούς που ήδη έχουμε!!! Η φυλακή της πλήρους κατάργησης κάθε προσωπικού δεδομένου (πλαστικό χρήμα), χτίζεται πτέρυγα-πτέρυγα μια από τους "αριστερούς" και μια από τους "δεξιούς" σε αγαστή συνεργασία... 

Την υποχρεωτική χρήση POS σε όλες τις επιχειρήσεις, σε προμηθευτές Δημοσίου και ΟΤΑ, την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις, τη μείωση του ορίου των μετρητών στα 500 και τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της ΝΔ για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 
Τις προτάσεις της ΝΔ παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής Απόστολος Βεζυρόπουλος.

 
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος Μακάριος Λαζαρίδης ανέφερε ότι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί τμήμα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και της «Συμφωνίας Αλήθειας», που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Σημείωσε δε ότι το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βασίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι-μικρότερες δαπάνες-αποτελεσματικότερο κράτος.

 
«Σήμερα εξειδικεύουμε ένα τμήμα του προγράμματος που είναι και ένα κλειδί στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η αρνητική εξέλιξη των capital controls είχε ως θετικό ότι διεύρυναν αναγκαστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αλλά, παρά τον διπλασιασμό, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Στόχος είναι να φθάσουμε, με ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, στον μέσο όρο της ΕΕ. Για το κράτος και την οικονομία, το όφελος θα είναι η πατάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Για τις επιχειρήσεις, το όφελος θα είναι ότι θα εκσυγχρονιστούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Για τους πολίτες, θα διευκολυνθούν οι συναλλαγές τους και θα μειωθεί το βάρος των έντιμων φορολογουμένων. Έχει υπολογιστεί ότι με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ενάμισι χρόνο» πρόσθεσε.

 
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να είναι δυσάρεστο για τους φοροφυγάδες, όμως θα είναι χρήσιμο για τους έντιμους φορολογούμενους και για το κράτος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τέσσερις βασικές παραδοχές, υποστηρίζοντας ότι:

 • Η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί σύνθετη μεταρρύθμιση, με πολλά ποιοτικά και ποσοστικά οφέλη για τους πολίτες, το κράτος και τις επιχειρήσεις. Μία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 10%, θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.
 • Η Ελλάδα είναι ουραγός στη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην ΕΕ.
 • Η επιβολή capital controls, αν και είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες, συνετέλεσε στην αλλαγή των συνηθειών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αύξησε τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
 • Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί. Από πέρυσι έχει τη δέσμευση για σχέδιο σχετικά με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά ακόμη τίποτε. Θα έπρεπε να το έχει κάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «αν και τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά, η κυβέρνηση αδρανεί. Η ΝΔ έρχεται να καλύψει το κενό με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με διοικητικά μέτρα και οικονομικά κίνητρα. Σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, απαιτεί όμως τη συμβολή της ΤτΕ, του επιχειρηματικού κόσμου και των καταναλωτών».

Ακολούθως, παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου που προβλέπει:
 • Υποχρεωτική διάθεση τερματικών POS σε όλες τις επιχειρήσεις.
 • Υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η καθολική καθιέρωση σε τρία χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και σταδιακά για τις μικρότερες και τα ατομικά επαγγέλματα.
 • Υποχρεωτική καθιέρωση για προμηθευτές Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Μείωση του ορίου χρήσης μετρητών. Άμεσο όριο τα 500 ευρώ με προοπτική περαιτέρω μείωσης, ενώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ.
 • Σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το αφορολόγητο να συναρτάται με τις δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές πληρωμές.
 • Υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας ηλεκτρονικά.
Κατά τον κ. Σταϊκούρα, τα οικονομικά κίνητρα, σε περίπτωση εφαρμογής τού εν λόγω σχεδίου, θα είναι:
 • Λοταρία αποδείξεων, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτοκίνητο ή σπίτι.
 • Επιστροφή αναλογούντος ΦΠΑ για συναλλαγές, σε τομείς που ανθεί η φοροαπαλλαγή. Όχι σε σούπερ μάρκετ, αλλά σε συναλλαγές για ιατρικές, νομικές υπηρεσίες ή υδραυλικές κλπ.
 • Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απαιτείται σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και παροχή κινήτρων.
 • Θεσμοθέτηση ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που θα είναι μερικώς ακατάσχετος. Αυτός θα τροφοδοτεί συγκεκριμένες δαπανές της εταιρείας, όπως η μισθοδοσία.
 • Μείωση των χρεώσεων των τραπεζικών συναλλαγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top