σχόλιο ID-ont: Τώρα που "πήρε φόρα" (και ορθώς έπραξε) η ΑΠΔΠΧ, γιατί δεν κάνει μια γνωμάτευση και για το κατωτέρω; Είναι ορθό να συλλέγονται τόσο πολλά στοιχεία; Πολύ σωστά ενοχλεί την ΑΠΔΠΧ η "καρφίτσα" (ηλεκτρονικό εισιτήριο) αλλά δεν πρέπει να αγνοεί και το "δοκάρι" !!! 

Η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί «εθνική βάση ταξιδιωτών» σε μέσα μαζικής μεταφοράς υπό τον φόβο επιστροφής τζιχαντιστών

Τη δημιουργία εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών που ουσιαστικά θα «φακελώνει» όλες τις πτήσεις ή ταξίδια με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς Ελλήνων και αλλοδαπών προετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η καταγραφή, που θα γίνεται με επίκληση την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων εγκληματικών ενεργειών, θα περιλαμβάνει σειρά στοιχείων για τα ταξίδια των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτά ακόμη και τη θέση που θα κάθεται ο επιβάτης σε κάθε μέσο μεταφοράς, ποιος τον συνοδεύει αλλά και αναφορές στις αποσκευές του.

Κύριος στόχος φέρεται να είναι ο εντοπισμός επιστροφών «τζιχαντιστών» από τη Μέση Ανατολή που χρησιμοποιούν πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς και «παραπλανητικά» ταξίδια για να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους και να φθάσουν στην Ευρώπη από χώρες που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα πολεμικά μέτωπα. Εντυπωσιάζει όμως το εύρος των στοιχείων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές ασφαλείας.


Με απόφασή του στις 4 Φεβρουαρίου 2017 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας όρισε πενταμελή ειδική επιτροπή η οποία θα ορίσει τις προδιαγραφές αναγκαίο για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λογισμικό και εφαρμογές για τη λειτουργίας της εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών (ΜΣΕ) που προβλέπεται σε οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις οποίες θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για ταξίδια που γίνονται μέσω της χώρας μας.

Στα στοιχεία που θα καταγράφονται στη ΜΣΕ θα είναι η ημερομηνία κράτησης και έκδοσης εισιτηρίου, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) του ταξιδιώτη, όλα τα είδη πληροφοριών για την πληρωμή, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης χρέωσης, το πλήρες δρομολόγιο που ακολουθεί, το ταξιδιωτικό πρακτορείο που χρησιμοποιεί.

Πλήρες «ιστορικό»

Στο σύστημα θα εντάσσεται ακόμη το πλήρες ταξιδιωτικό «ιστορικό» του επιβάτη, συμπεριλαμβανομένων των επιβεβαιώσεων κράτησης, του ελέγχου εισιτηρίων, πληροφορίες σχετικά με τη μη εμφάνιση του επιβάτη ή με την αγορά εισιτηρίου την τελευταία στιγμή χωρίς κράτηση.

Θα ζητούνται επίσης όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για ασυνόδευτους ανηλίκους κάτω των 18 ετών, όπως όνομα και φύλο, ηλικία, γλώσσα ή γλώσσες που ομιλεί, ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας κηδεμόνα κατά την αναχώρηση και σχέση με τον ανήλικο, ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας κηδεμόνα κατά την άφιξη. Επιπλέον θα ζητείται ο αριθμός και άλλες πληροφορίες για τη θέση του επιβάτη όπως και τα πάντα σχετικά με τις αποσκευές του.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top