Μία ...διαφορετική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο όπου το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις θα είναι τα δεδομένα που έχει αποθηκευμένα στα πληροφοριακά της συστήματα και τα κέρδη της θα προέρχονται από το πως θα τα αξιοποιεί έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της και η παρουσία της είναι πλέον και πιο αισθητή.

«Είμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής» υποστήριξε ο Τσακ Ρόμπινς, διευθύνων σύμβουλος της Cisco, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, κατά τη διάρκεια του Cisco Live! 2017, της μεγαλύτερης εκδήλωσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας με τον αμερικανικό κολοσσό να παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο χώρο της δικτύωσης των επιχειρήσεων (enterprise networking) όπου το δίκτυο γίνεται αρκετά πιο «έξυπνο», προβλέποντας και συνιστώντας τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους διαχειριστές.

Λίγο αργότερα πάντως, ο Ρόουαν Τρόλοπ, αντιπρόεδρος της Cisco με περιοχή ευθύνης το χώρο του αποκαλούμενο Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) ήταν πολύ πιο σαφής: «Οδεύουμε προς μία νέα οικονομία των δεδομένων (data economy) που θα έχει ως νόμισμα τα δεδομένα».

Κυβερνοεπιθέσεις ευρείας κλίμακας σε βάρος εταιρειών στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βρετανία, τη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες.


Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επανεμφανίστηκε και πάλι το κακόβουλο λογισμικό Petya, ένα "λυτρισμικό" που χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν. Ο εν λόγω ιός είχε πλήξει πολλά συστήματα το 2016.


Σύμφωνα με το MELANI, το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, περισσότερο έχουν πληγεί από τον ιό αυτό η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Ινδία. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχουν δεχτεί επίθεση και ελβετικές εταιρείες.


Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάϊο ο ιός ηλεκτρονικής ομηρίας, WannaCry χτύπησε υπολογιστές σε 150 χώρες, με περισσότερα από 200.000 κρούσματα.

Ρωσία: Η πετρελαϊκή Rosneft στόχος των χάκερ

Στη Ρωσία, στόχος κυβερνοεπίθεσης έπεσε η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενημέρωσε τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα η επίθεση αυτή να μην σχετίζεται με την δικαστική διένεξη που έχει με την πετρελαϊκή εταιρεία AFK "Sistema".

Στην Ουκρανία, το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν σήμερα στόχοι κυβερνοεπίθεσης.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Πάβλο Ροζένκο δήλωσε πως το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει και δημοσιοποίησε στο Twitter τη φωτογραφία μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή που προβάλλει μήνυμα σφάλματος.

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως μια κυβερνοεπίθεση είχε σήμερα στόχο ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.

Εξαιτίας της επίθεσης αυτής, οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα και οι ουκρανικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουν στους πελάτες τους.

"Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας επισήμανε στις τράπεζες και στους άλλους παράγοντες της χρηματαγοράς μια εξωτερική κυβερνοεπίθεση που διεξάγεται σήμερα εναντίον των ιστότοπων των ουκρανικών τραπεζών και δημόσιων και εμπορικών επιχειρήσεων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν χρειάζεται να μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογική επανάσταση που συμβαίνει παντού, είναι λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ορισμένα πράγματα. Το αυξανόμενο μερίδιο των μετρητών στις προηγμένες οικονομίες μπορεί να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.


Οι οικονομολόγοι σπάνια παραδέχονται ότι δεν καταλαβαίνουν κάτι σχετικό με την περιοχή εμπειρογνωμοσύνης τους. Ωστόσο, ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενός think tank των Βρυξελλών, το έκανε σε μια νέα έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποκάλεσε "μυστήριο" την ολοένα μεγαλύτερη αύξηση των μετρητών σε σχέση με την οικονομική παραγωγή. Τα μετρητά υποτίθεται ότι θα καταστούν παρωχημένα με όλες τις σύγχρονες μεθόδους πληρωμής, από τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες έως τις τελευταίες εφαρμογές fintech, σωστά; Και όμως είναι λάθος, εκτός από την περίπτωση της Σουηδίας και της Δανίας, όπου γίνονται σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς μετρητά. Εδώ είναι το γράφημα του Gros που δείχνει το αυξανόμενο μερίδιο των μετρητών:

Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις εδώ. Δεδομένου ότι η χρήση των μετρητών στις πληρωμές δεν αυξάνεται -οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αυξήθηκαν παγκοσμίως στα 617 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος από 60 δισ. δολάρια το 2010- ίσως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται ως μέσο αποταμίευσης σε μια εποχή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gros, δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ των επιτοκίων και της σχέσης ρευστότητας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ο Gros επεσήμανε ότι στη ζώνη του ευρώ, το μερίδιο των χαρτονομισμάτων αξίας 500 ευρώ βαίνει μειούμενο ως προς το σύνολο των κυκλοφορούντων ρευστών διαθεσίμων ενώ το μερίδιο των χαρτονομισμάτων αξίας 50 ευρώ αυξάνεται ραγδαία, ωστόσο η αποτίμηση είναι μικρή ώστε να δημιουργήσει μεγάλες αποταμιεύσεις. Και σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση μεγάλης ποσότητας χρήματος σε μετρητά δεν είναι ασφαλής, είναι άβολη και υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς, όταν κάποιος θέλει να το ξοδέψει, για να μην αναφέρουμε τις απότομες κινήσεις, όπως η αδέξια απονομισματοποίηση της Ινδίας πέρυσι.



00:00 Πρόεδρος-Συντονιστής: Πρωτοπρ. Ἰωάννης Φωτόπουλος
00:55 Προσευχή καί κήρυξη ἐνάρξεως τῶν ἐργασιῶν τῆς ἡμερίδος ὑπό τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου Πειραιῶς κ. Σεραφείμ.
11:08 Χορωδία «Ἐν Ψαλτηρίῳ».
28:15 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
50:28 Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Σαράντης Σαράντος, Ἐφημέριος Ἱ.Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Ἀμαρουσίου Ὁ σκοπός τῆς σημερινῆς ἡμερίδος.
1:05:45 Dr. Δημήτριος Χιωτακάκος Διδάκτωρ Ἠλεκτρονικῆς & Τηλεπικοινωνιῶν τοῦ Manchester University, United Kingdom. «Ἡ ὀργουελική διάσταση τῆς ἀχρήματης κοινωνίας».
1:38:40 Δῆμος Θανάσουλας Δικηγόρος παρ᾿ Ἀρείῳ Πάγῳ «Ἠλεκτρονική Διακυβέρνηση καί πλαστικό χρῆμα: Ἐπιπτώσεις στήν ἀτομική καί κοινωνική ἐλευθερία».
2:12:13 Στάθης Ἀδαμόπουλος Οἰκονομολόγος-ἐκπαιδευτικός, Msc στήν χρηματοοικονομική. «Κοινωνία χωρίς μετρητά: Στενεύει ὁ κλοιός».
2:55:45 Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Ἀθανάσιος Ἀναστασίου Προηγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Μεγάλου Μετεώρου Ἁγίων Μετεώρων «Οἰκονομικός ὁλοκληρωτισμός: Μία θεολογική προσέγγιση»
3:30:19 Συνέντευξη μέ τόν οἰκονομολόγο, συγγραφέα καί δημοσιογράφο Norbert Häring.
4:06:10 Πορίσματα

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Γερμανίας διέθετε κατάλογο «με 4.000 επιλογείς» (αριθμούς τηλεφώνων ή φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών και άλλα.

Η υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Γερμανίας παρακολουθούσε «επί χρόνια» πολλές εταιρείες και κρατικές δομές των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και τον Λευκό Οίκο, αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) κατασκόπευε «από το 1998 ως το 2006 πολλούς τηλεφωνικούς αριθμούς και εσωτερικά φαξ του Λευκού Οίκου», αναφέρει στην τελευταία του έκδοση το περιοδικό, επικαλούμενο «έγγραφα» τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», η BND διέθετε κατάλογο «με 4.000 επιλογείς» (αριθμούς τηλεφώνων ή φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία web-hosting Nayana συμφώνησε να πληρώσει λύτρα ύψους ενός εκατ. δολαρίων για το «ξεκλείδωμα» υπολογιστών της που «αποκλείστηκαν» από κακόβουλους χάκερ.

Όπως αναφέρει το BBC, θεωρείται πως πρόκειται για ποσό-ρεκόρ, αν και τα ύψη των λύτρων που καταβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις σπάνια δημοσιοποιούνται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποκάλυψε πως οι χάκερ αρχικά είχαν ζητήσει το ποσό των 4,4 εκατ. δολαρίων, πληρωμένο σε bitcoins.

Το κακόβουλο λογισμικό (ransomware) που χρησιμοποιήθηκε είναι γνωστό ως Erebus, και στοχεύει υπολογιστές με Windows, αν και υπήρξε ειδική παραλλαγή του που λειτουργεί σε συστήματα βασισμένα στο Linux. Η Nayana φαίνεται να εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες, κατεβάζοντας το ποσό από τα 4,4 εκατ. δολάρια σε κάτω από 500.000 δολάρια- αν και την τελευταία στιγμή οι χάκερ άλλαξαν γνώμη, ανεβάζοντάς το ξανά στο 1 εκατ. δολάρια.

Θεωρείται ότι έχουν κρυπτογραφήσει/ «κλειδώσει» δεδομένα σε 153 Linux servers και 3.400 ιστοσελίδες πελατών.

σχόλιο ID-ont: Που καταλήγουν τελικά τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται με μανία; Στις "χωματερές" εταιρειών αλλά και των χάκερς που τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Θαυμάστε: Προσωπικά δεδομένα 198.000.000 Αμερικανών διέρρευσαν: απόψεις τους για τις εκτρώσεις, την οπλοκατοχή, τα βλαστοκύτταρα, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις κ.α., στοιχεία τα οποία συλλέγουν εταιρείες που κατασκευάζουν στοχευμένες πολιτικές διαφημίσεις! Αμερική το μεγαλείο σου ! (που σιγά-σιγά θά 'ρθει κι εδώ...)

cnn.gr: Σε λάθος της εταιρίας μάρκετινγκ που συνεργαζόταν με την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή αποδίδεται η διαρροή προσωπικών δεδομένων 200 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών. 

Τα δεδομένα, συνολικού όγκου 1.1 Terabytes, περιλαμβάνουν ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων και πολιτικές απόψεις περίπου του 62% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα σε έναν δημόσιο διακομιστή cloud της Amazon.

Το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα εφόσον γνώριζε τον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Ακόμη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χάκερ για να "μολύνει" τον υπολογιστή σας

Μόλις αποκτήσατε άλλον έναν λόγο για να κόψετε το τσιγάρο - ακόμη και το ηλεκτρονικό. Μπορεί -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- εξαιτίας του ο υπολογιστής σας να πέσει θύμα χάκερ. Εσείς νομίζετε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας απλώς φορτίζει τη μπαταρία του με τη βοήθεια του υπολογιστή σας, όμως αυτό μπορεί να κάνει τα...δικά του πίσω από την πλάτη σας.

Ένας ερευνητής για θέματα κυβερνοασφάλειας, ο Ρος Μπέβινγκτον, ο οποίος έκανε σχετική παρουσίαση στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Sky News και τη «Ντέιλι Μέιλ», υποστήριξε ότι είναι δυνατό να παραβιασθεί ένας υπολογιστής, αν στη θύρα USB του συνδεθεί για φόρτιση η μπαταρία ενός -«μολυσμένου» από χάκερ- ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατό να «τρυπώσει» στον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη κακόβουλο λογισμικό (malware). Βεβαίως για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα ο χάκερ να έχει «πειράξει» το τσιπάκι του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εκτελέσει τον κακόβουλο κώδικά του, όταν συνδεθεί με τον υπολογιστή.

Αν και η επίθεση προϋποθέτει ότι το σύστημα του χρήστη είναι ξεκλείδωτο, ο Μπέβινγκτον δεν αποκλείει ότι ακόμη και κλειδωμένοι με κωδικό υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Πλέον και το ίδιο το Facebook γνωρίζει τα πάντα για τους χρήστες του (δηλαδή τους περισσότερους κατοίκους των δυτικών χωρών).

Πρόσφατα ένας πολιτικός αναλυτής ήρθε στο γραφείο μου, άνοιξε το λάπτοπ του και μου έδειξε πως διαχειρίζεται μια προεκλογική καμπάνια στο Facebook, σε μια χώρα που δε με αφήνει να ονοματίσω.

Ας πούμε ότι, στις βρετανικές εκλογές, θέλεις να επηρεάσεις γυναίκες άνω των σαράντα ετών σε μια συγκεκριμένη οδό στην περιοχή του Κένσινγκτον, οι οποίες έχουν κατοικία στο εξωτερικό. Φτιάχνεις ένα βίντεο με την Τερέζα Μέι να λέει «το Brexit σημαίνει Brexit» και πειραματίζεσαι με διάφορες μορφές. Μία θα μπορούσε να είναι σε ερώτηση: «Είναι επικίνδυνο το hard Brexit;» Μια άλλη είναι σε δήλωση: «Hard Brexit: Παρανοϊκό». Αλλάζεις τα χρώματα. Πληρώνεις το Facebook για να στείλει τα βίντεο και βλέπεις ποιο παίρνει τα περισσότερα κλικ. Τότε στοχοποιείς εκ νέου εκείνους που έκαναν αυτά τα κλικ. Μόνο εκείνοι, και οι φίλοι με τους οποίους θα το μοιραστούν, θα δουν τη διαφήμισή σου. Έτσι μπορείς να στείλεις μια εντελώς διαφορετική διαφήμιση, ίσως ακόμη και θετική προς το Brexit, σε άλλους ψηφοφόρους. Στην ουσία πρόκειται για κρυφή καμπάνια. Και είναι και φθηνή. Ο φίλος μου ξόδεψε περίπου 50.000 δολάρια για να φτάσει σε τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρους. Η αρμόδια αρχή της χώρας του για τις εκλογές πιθανότατα δεν θα τον βρει ποτέ, κυρίως διότι δεν εργάζεται για κάποιο κόμμα.

Αυτές οι μέθοδοι εξαπλώνονται παγκόσμια. Ο Matthew Oczkowski, επικεφαλής προϊόντων στην Cambridge Analytica, την μεγάλη εταιρία δεδομένων που εργάστηκε στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και λέγεται πως ήταν σύμβουλος στην καμπάνια Leave κατά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit, επισημαίνει: «Έχουμε εκλογές που πραγματοποιούνται στην Αφρική και στην Νότια Αμερική, και στην ανατολική και δυτική Ευρώπη». Το Facebook έχει αλλάξει τη δημοκρατία. Αυτό ίσως βοηθά να εξηγηθούν τα πρόσφατα, απροσδόκητα εκλογικά αποτελέσματα.

σχόλιο ID-ont: Η διαδικασία της εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα από τους εφιάλτες του μέλλοντος. Κρίμα! Έσχατη μορφή κατάπτωσης της ιδιωτικής ζωής: πουλάω μυστικές πτυχές της προσωπικής μου ζωής με αντάλλαγμα ...μικροεκπτώσεις!

Η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας, αν και προωθείται ως καινοτομική, βολική και απελευθερωτική, ενισχύει την άπληστη εμπορευματοποίηση των πάντων. Και το ύστατο εμπόρευμα είναι τα προσωπικά δεδομένα μας.

Η «έξυπνη» οδοντόβουρτσα με σύνδεση Bluetooth, που λανσαρίστηκε φέτος από την Oral-B (θυγατρική του ομίλου Procter & Gamble), αποτελεί τη βασική συσκευή εκείνου που η εταιρεία αποκαλεί « δικτυωμένο μπάνιο ».

Συνδέεται με το έξυπνο τηλέφωνό μας, με την εφαρμογή της να παρακολουθεί τις φάσεις του βουρτσίσματος (χρησιμοποίησες οδοντικό νήμα ; καθάρισες τη γλώσσα ; ξέπλυνες το στόμα ;) και επισημαίνει τις περιοχές του στόματος (απεικονιζόμενες στην οθόνη του τηλεφώνου) που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

Έχουμε υποστηρίξει αρκετές φορές πως η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα που θυμίζουν ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως τα POS, τα πάντα μέσω τραπεζών και να γνωρίζει το κράτος τι κάναμε και πότε.

Η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η θέσπιση ενός ήπιου φορολογικού συστήματος με μονοψήφιους συντελεστές, κίνητρα και υψηλές ποινές για τους παραβάτες. Κανείς δεν έχει λόγο να μην κόψει / ζητήσει απόδειξη αν το ΦΠΑ είναι 7-8% αντί για 24% και ο φόρος στο εισόδημα 10%.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η Παιδεία.

Εσείς που έχετε παιδιά σε δημόσια σχολεία, αναρωτηθείτε πόσες φορές πληρώσατε 5ευρα, 6ευρα, 9ευρα για εκδρομές και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές πληρώσατε για το αναμνηστικό μπλουζάκι και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές δώσατε λεφτά για το αναμνηστικό πακέτο του Συλλόγου Γονέων με τις φωτογραφίες και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές αγόρασε το παιδί σας κάτι από το κυλικείο και δεν πήρε απόδειξη;

Πολύ πρόσφατα μερικοί χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν σε υπολογιστές κάποιων think tanks που συνδέονται με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι χάκερ είχαν δημιουργήσει έναν ψεύτικο διακομιστή στη Λετονία για να μπορέσουν να πλημμυρίσουν τους γερμανούς πολιτικούς με emails σε μια πρακτική που λέγεται ηλεκτρονικό "ψάρεμα".

Το 2015 κάποιοι χάκερ είχαν παραβιάσει το δίκτυο του γερμανικού κοινοβουλίου, αποσπώντας 16 gigabytes δεδομένων. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, οι επιθέσεις συνδέθηκαν με την Pawn Storm, μια ομάδα που φέρεται να έχει σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ακριβώς αυτό είναι που αυξάνει την πιθανότητα το Κρεμλίνο να προσπαθήσει να εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία που έχει προγραμματιστεί στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Ποιος είναι ο στόχος τους; Να χειραγωγήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να ισχυροποιήσουν ομάδες εξτρεμιστών και να πυροδοτήσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις σε ζητήματα όπως το προσφυγικό.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν απόπειρες να επηρεαστούν οι εκλογές” από τη Ρωσία, αναφέρει ο Hans-Georg Maassen, επικεφαλής του BfV, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας. "Αναμένουμε μία ακόμα αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις πριν από τις εκλογές".

Όπως αναφέρει σχετικά η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας «η Εθνική Τράπεζα καινοτομεί για μία ακόμη φορά, προσφέροντας την πρώτη wearable υπηρεσία πληρωμών η οποία θα διατίθεται σε λίγες ημέρες και στην εγχώρια αγορά. 

Περί τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για προπληρωμένη κάρτα VISA, η οποία διατίθεται σε μορφή wearable – βραχιολιού με ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών.

Η κάρτα-βραχιόλι διαφημίζεται δεόντως ως ένα πρωτοπόρο προϊόν, αφού «το αδιάβροχο υλικό του i-bank payband Visa, καθώς και ο μοντέρνος σχεδιασμός του σε ποικιλία χρωμάτων, επιτρέπουν τη χρήση του παντού αντί μετρητών –από το γυμναστήριο, τη βραδινή έξοδο μέχρι και την παραλία– επιτρέποντας στον κάτοχό του να κάνει τις συναλλαγές του ανέπαφα, χωρίς να χρειάζεται μαζί του το πορτοφόλι, αφού το φορά συνέχεια στο χέρι του».

Και εύκολα και γρήγορα, και με ασφάλεια, με ποικιλία χρωμάτων, και με μοντέρνο σχεδιασμό. Όλα καταπληκτικά, όλα τέλεια, ένα βραχιόλι, όπως ακούγεται σχεδόν κόσμημα, που μόνο ορισμένους «καθυστερημένους» δεν θα γοητεύσει.

Σύμφωνα και με τον Γενικό Διευθυντή της Visa «το i-bank payband Visa σίγουρα θα κάνει την διαφορά. Είναι διαφορετικό, είναι όμορφο, είναι ασφαλές, είναι γρήγορο, είναι εύχρηστο μέσο πληρωμών και αποτελεί ένα πρωτοποριακό προϊόν για την ελληνική αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα τύχει ευρείας αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό και ειδικά τους νέους».

Στις μέρες μας η επιδίωξη και η αρχή της ανωνυμίας είναι ένα κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο, το οποίο εκτός του ότι προσφέρει ιδιωτικότητα και ελευθερία, αναδύεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την προσωπική αλλά και συλλογική ασφάλεια και να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή αξιοποιώντας την τεχνολογία, διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, δικαίωμα που υπάρχει από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας;

Η ανωνυμία, η οποία είναι λέξη ελληνική, είναι μια μοναδική ανθρώπινη ψυχοκοινωνική εμπειρία: μπορεί όλοι να έχουμε ταυτότητες να παρουσιάσουμε στον κόσμο, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες, είτ θέλουμε είτε πρέπει, μπορούμε να αλλάξουμε την ταυτότητα και να λειτουργήσουμε με απόλυτη ιδιωτικότητα και μυστικά.

«Χρειαζόμαστε έναν εαυτό για να περιηγηθούμε στον κόσμο της οικογένειας, των φίλων, των συνομηλίκων, των συναδέλφων», λέει ο John Suler, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rider στο New Jersey και συγγραφέας της ψυχολογίας του κυβερνοχώρου. «Αλλά χρειαζόμαστε επίσης έναν ιδιωτικό εαυτό - έναν εσωτερικό χώρο όπου μπορούμε να αναλογιστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς την εξωτερική επιρροή, όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μόνοι με τη δική μας ψυχή. Η ταυτότητά μας σχηματίζεται και από τους δύο εαυτούς. Χωρίς τον ένα ή τον άλλο, η ευημερία μας μπορεί εύκολα να διαταραχθεί».

Η ανωνυμία μάς επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα ή να εκφράζουμε ιδέες χωρίς να κρίνουμε και να κρινόμαστε. Επιπλέον, η ανωνυμία σε περιβάλλον όπως το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της προσωπικής ασφάλειας.

Ανωνυμία στον κυβερνοχώρο: Το «παράδοξο ιδιωτικότητας»



Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυστηροποιήσει το νομικό τους πλαίσιο. 14 κράτη μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Πολωνία κατηγορούνται από τη Διεθνή Αμνηστία, διότι επιτρέπουν ή ανέχονται τη μαζική υποκλοπή και την πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ρεπόρτερ μας Βαλερί Γκορία (Valerie Gauriat) ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Λονδίνο έθεσε σε ισχύ νόμο που δίνει στο κράτος σαρωτικές εξουσίες εποπτείας. Ο νέος νόμος δέχθηκε ισχυρές επικρίσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

σχόλιο ID-ont:  Φανταστείτε αυτές τις κάμερες σε κάθε φανάρι της πόλης, σε κάθε κτίριο, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε γήπεδο, σε κάθε χώρο διασκέδασης, σε κάθε ταξί, σε κάθε αυτοκίνητο, σε κάθε εκκλησία, σε κάθε μοναστήρι, σε κάθε παραλία, σε κάθε σταθμό λιμανιού, λεωφορείων, τραίνων...
Μην τσιμπάτε με τις δικαιολογίες που προτάσσουν. Δείτε την προοπτική, το μέλλον, την κατάληξη αυτών των μέτρων, που με διάφορες προφάσεις δοκιμάζονται σήμερα...

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: H αύξηση της ασφάλειας σε συναυλίες είναι ο σκοπός συστήματος αναγνώρισης προσώπου από την ιαπωνική Tapirs.co- σε μια περίοδο όπου το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

«Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου ταυτοποιεί ένα πρόσωπο ελέγχοντας δύο φωτογραφίες του- μια που είχε καταχωρηθεί εκ των προτέρων, όταν αγοράζατε το εισιτήριο, και μια άλλη που τραβιέται όταν μπαίνετε σε μια συναυλία» είπε στο Reuters ο Τακάκι Τομισάβα, executive managing director της εταιρείας.

Το σύστημα χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία από το 2014, και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μεγάλων εκδηλώσεων, με πάνω από 100.000 άτομα- αναγνωρίζοντας τον κάτοχο του εισιτηρίου και ορίζοντάς του μια θέση στον χώρο, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης κατά 30%, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Φτερά» έκαναν τουλάχιστον 15.000 φάκελοι ασθενών, ανάμεσα στους οποίους και αρκετών διασημοτήτων, από κλινική πλαστικής χειρουργικής στο Μπέβερλι Χιλς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το δίκτυο CBS News, πίσω από την περίεργη αυτή κλοπή φέρεται να βρίσκεται ένας πρώην υπάλληλος της κλινικής, ο οποίος δυσαρεστήθηκε από την απόλυσή του.

Ο πρώην υπάλληλος φέρεται να έκλεψε όχι μόνο φακέλους με οικονομικά και προσωπικά στοιχεία ασθενών, αλλά και φωτογραφίες τους πριν και κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων.

Πλέον, αρκετοί διάσημοι ασθενείς φοβούνται πως ο δράστης θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα η διεύθυνση της κλινικής προειδοποίησε τους ασθενείς να ελέγξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, ούτε και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του πρώην υπαλλήλου της κλινικής.

ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΠΟ 60 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Περισσότερες από 25.000 ιδιωτικές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και γυμνών φωτογραφιών, και άλλα προσωπικά δεδομένα από ασθενείς μιας κλινικής αισθητικής χειρουργικής στη Λιθουανία, έδωσαν στη δημοσιότητα χάκερ, σύμφωνα με αστυνομικούς.

Οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από μια ομάδα χάκερ που ονομάζεται «Tsar Team», η οποία έσπασε τους διακομιστές της κλινικής Grozio Chirurgija νωρίτερα αυτό το έτος και ζήτησε λύτρα από τους πελάτες της κλινικής σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά την ζήτηση των λύτρων, ένα μέρος της βάσης δεδομένων κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, ενώ τα υπόλοιπα, χθες Τρίτη. Δεν είναι σαφές πόσοι ασθενείς έχουν επηρεαστεί, αλλά η αστυνομία λέει πως δεκάδες έχουν εμφανιστεί για να αναφέρουν εκβιασμό. «Είναι εκβιασμός. Μιλάμε για ένα σοβαρό έγκλημα» δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου εγκληματικής αστυνομίας της Λιθουανίας Αντζέιους Ραγκίνσκι στους δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 1.500 Βρετανοί ασθενείς παρατίθενται στη λίστα δεδομένων. Οι χάκερ απαίτησαν πληρωμές λύτρων μεταξύ 50 και 2.000 ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθούν σε bitcoin, ανάλογα με την ευαισθησία των κλεμμένων δεδομένων – γυμνές φωτογραφίες, διαβατήρια και εθνικούς αριθμούς ασφάλισης.
top