Η νοτιοκορεατική εταιρεία web-hosting Nayana συμφώνησε να πληρώσει λύτρα ύψους ενός εκατ. δολαρίων για το «ξεκλείδωμα» υπολογιστών της που «αποκλείστηκαν» από κακόβουλους χάκερ.

Όπως αναφέρει το BBC, θεωρείται πως πρόκειται για ποσό-ρεκόρ, αν και τα ύψη των λύτρων που καταβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις σπάνια δημοσιοποιούνται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποκάλυψε πως οι χάκερ αρχικά είχαν ζητήσει το ποσό των 4,4 εκατ. δολαρίων, πληρωμένο σε bitcoins.

Το κακόβουλο λογισμικό (ransomware) που χρησιμοποιήθηκε είναι γνωστό ως Erebus, και στοχεύει υπολογιστές με Windows, αν και υπήρξε ειδική παραλλαγή του που λειτουργεί σε συστήματα βασισμένα στο Linux. Η Nayana φαίνεται να εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες, κατεβάζοντας το ποσό από τα 4,4 εκατ. δολάρια σε κάτω από 500.000 δολάρια- αν και την τελευταία στιγμή οι χάκερ άλλαξαν γνώμη, ανεβάζοντάς το ξανά στο 1 εκατ. δολάρια.

Θεωρείται ότι έχουν κρυπτογραφήσει/ «κλειδώσει» δεδομένα σε 153 Linux servers και 3.400 ιστοσελίδες πελατών.

Σε ενημέρωση το Σάββατο αναφέρθηκε πως οι μηχανικοί της εταιρείας είχαν αρχίσει τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων, ωστόσο υπογραμμιζόταν πως θα χρειαστεί χρόνος. Από πλευράς του, ο διευθύνων σύμβουλος ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες για το «σοκ και τη ζημία» από το περιστατικό, προσθέτοντας πως η επίθεση είχε πλήξει τις καταθέσεις του στην τράπεζα, καθώς ο ίδιος πλέον «έχει χρεοκοπήσει».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα στο προσκήνιο της δημοσιότητας βρέθηκε ξανά υπόθεση ransomware, με την τεράστιας κλίμακας κυβερνοεπίθεση με το κακόβουλο λογισμικό Wannacry, που επηρέασε τεράστιο αριθμό υπολογιστών ανά τον κόσμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top