Όταν η Mae Holland προσλαμβάνεται να εργαστεί στον Κύκλο, την πιο ισχυρή εταιρία ίντερνετ στον κόσμο, αισθάνεται ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, που στεγάζεται σε ένα ολόκληρο δίκτυο χώρων στην Καλιφόρνια, σε συνδέει με προσωπικά e-mail, social media, τραπεζικές διευθύνσεις και αγορές ανά τον πλανήτη, καταλήγοντας σε μία online ταυτότητα και μια νέα εποχή στην έννοια του ιδιωτικού και της διαφάνειας.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Dave Egger, προσφέροντάς μας μια σχεδόν δίωρη ταινία, πλημμυρισμένη από την τόση τεχνολογία που μας περιβάλλει τις τελευταίες δεκαετίες. Μια ταινία που προκαλεί με απλό και ωμό τρόπο το μυαλό του καθένα από μας, βάζοντας μας σε σκέψεις. Πολλές σκέψεις.

Στην ουσία παρακολουθούμε την ζωή της Mae από την στιγμή που προσελήφθη στην κολοσσιαία εταιρία Circle. Από την πρόσληψη στην προσαρμογή και από εκεί κατευθείαν στην εκτόξευση της ίδιας, στα μάτια της διεύθυνσης αλλά και όλου του κόσμου. Όντας ντροπαλή και σεμνή σαν χαρακτήρας, κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινότητας και εν ριπή οφθαλμού έγινε το πρόσωπο της ημέρας.

Πολλά τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η οργή που προκαλεί η συγκεκριμένη ταινία. Επιφανειακά όλα πάνε μια χαρά, όμως αυτό το σχέδιο που λανσάρουν συνεχώς οι εταιρίες τεχνολογίας έχει καταντήσει να γίνεται ανυπόφορο. Στοχεύοντας στην προβατοποίηση όλων μας, κάνοντας μας να πιστεύουμε πως έχουμε ανάγκη όλα αυτά που αυτοί θέλουν να πουλήσουν, εδώ βλέπουμε να το καταφέρνουν με συντριπτικό βαθμό της τάξης του ‘87%, δηλαδή σχεδόν όλος ο πλανήτης. Η ιδιωτική ζωή του καθενός πάει περίπατο με όλο τον πλανήτη να σε κοιτάει μέσα από μια οθόνη, να σχολιάζει την κάθε κίνηση σου, να έχει λόγο παντού και πάντα.


Δεν είναι καθόλου αστείο το συγκεκριμένο θέμα και το μόνο που θα σας βγάλει σαν συναίσθημα (αν είστε και εσείς σαν όλους τους κοινούς ανθρώπους) είναι η οργή. Εγώ έγινα έξαλλη με αυτά που είδα, κατάλαβα πολλά περισσότερα και εκτίμησα πολλά από αυτά που ήδη έχω. Έφτασε ένα τραγικό γεγονός για να αλλάξει τον έναν, αυτόν που μπορεί να μετακινήσει τις μάζες με μια του λέξη και να το κάνει για καλό. Μπορεί αυτή η ταινία να είναι βασισμένη σε μια νουβέλα, όμως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Αυτή η λογική της παρακολούθησης του καθένα άσχετου, έχει εδραιωθεί στην καθημερινότητα μας.

Προβάλλουν ότι όλα γίνονται για το καλό, για την πάταξη του εγκλήματος, το να σώσεις κάποιον από τον οποιοδήποτε κίνδυνο μπορεί να διατρέχει ανά πάσα ώρα και στιγμή, αλλά αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις, ότι άλλα σχέδια έχουνε για όλους μας. Στο κοντινό αυτό μέλλον λοιπόν όλοι θα αντιμετωπίσουμε αυτό το δίλημμα «Θα τους ακολουθήσουμε ή όχι;».
 
 Όσοι κατέχουν έναν άλλο τρόπο σκέψεις θα καταλάβουν ότι δεν πωλούνται όλα και θα διαλέξουν δύσκολους δρόμους να πορευτούν. Οι υπόλοιποι θα πάθουν αυτό που λέει ένας διάσημος Θεσσαλονικιός ράπερ, «Θυμίζει ταινίες που μας δείχνανε στο παρελθόν, στην ουσία ήταν το μέλλον μα εμείς τρώγαμε ποπ-κορν».
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θα ξεκινήσω με την σκηνοθεσία του James Ponsoldt (The Spactacular Now), η οποία δεν έχει κάτι το αξιόλογο να δώσει στον θεατή. Τα πλάνα είναι σε ένα μέτριο βαθμό, αναμενόμενο και η αισθητική της οπτικής του χλιαρή. Θα τονίσω ότι το σενάριο το έχει δουλέψει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τον συγγραφέα της νουβέλας, Dave Eggers. Εδώ να προσθέσω ότι έχουν αλλάξει το τέλος σημαντικά. Αλλιώς ήταν στη νουβέλα και αλλιώς στην ταινία.

Στους πρωταγωνιστές θα συναντήσουμε δυο πολύ οικεία πρόσωπα σε όλους μας. Θα ξεκινήσω με τον υπέροχο Tom Hanks, στον ρόλο του μεγαλομέτοχου/ιδιοκτήτη της εταιρίας. Δεν μπορείς να πεις πως δεν έδωσε την ίντριγκα που έπρεπε, ούτε πως ήταν αδιάφορη η παρουσία του, όμως αντικειμενικά δεν ήταν και ρόλος που θα μπορούσε να δώσει μια εξαιρετική ερμηνεία. Παρόλα αυτά η παρουσία του και μόνο σε προκαλεί να δεις την ταινία. Είναι αυτό που λέμε ο «κράχτης» για να φέρει το κοινό του.

Το κεντρικό πρόσωπο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η γνωστή σε όλους μας Emma Watson (Hermione – Harry Potter). Η Mae (Emma Watson) λοιπόν προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να μας συγκινήσει, αλλά δεν τα καταφέρνει καλά. Στις ερμηνείες της ταινίας οι καλύτεροι ήταν οι γονείς της Mae, όμως εδώ υπάρχει μια στενάχωρη ιστορία. Ο ηθοποιός Bill Paxton (Vinnie), που υποδύεται τον πατέρα της Mae, πέθανε προτού βγει η ταινία στην κυκλοφορία. Είχε υποβληθεί σε μια εγχείρηση και μετά είχε επιπλοκές από όλο αυτό. Το ίδιο όμως συνέβη και στην ηθοποιό που έκανε την μητέρα της Mae, Glenne Headley. Απεβίωσε και αυτή μέσα στο ’17, μετά από έναν εμβολιασμό που έκανε και τις προκάλεσε επιπλοκές στην υγεία της.

Δυο ακόμα πρόσωπα που πρέπει να αναφερθώ είναι σίγουρα ο Mercer (Ellar Coltrane) και η Annie (Karen Gillan). Είναι τα άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ταινία.

Η μουσική ήταν παρούσα σε λίγες αλλά σημαντικές στιγμές.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
 
Για να δεις το τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον. Νομίζω πως δεν πρέπει να αδιαφορήσει κανείς γι’ αυτή την ταινία, μόνο και μόνο γιατί λέει αλήθειες μέσα. Αν σου αρέσει ο Tom Hanks και η Emma Watson!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top