σχόλιο ID-ont: Από το κακό στο χειρότερο. Διαρκής αναγνώριση, διαρκής παρακολούθηση, διαρκής έλεγχος. Μια "αγγελική" κοινωνία πλασμένη από κάμερες...



Είναι η αναγνώριση προσώπου το μέλλον των εισιτηρίων;

Πώς θα σας φαινόταν αν μία μέρα αντί για εισιτήριο πληρώνατε για τις μετακινήσεις σας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με το πρόσωπό σας;

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία αφού χρησιμοποιείται ακόμα και από τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας ως εναλλακτική του κωδικού πρόσβασης και του δαχτυλικού αποτυπώματος.

Το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Μπρίστολ αναπτύσσει ένα τρισδιάστατο σύστημα αναγνώρισης προσώπου το οποίο θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στις μεταφορές. Το σύστημα, το οποίο αναμένεται να φτάσει σε λειτουργικό επίπεδο σε δύο με τρία χρόνια, θα επιτρέπει την απομάκρυνση των πυλών επικύρωσης εισιτηρίων σε σταθμούς του Μετρό ή αεροδρόμια με τους επιβάτες να αναγνωρίζονται από το σχήμα του προσώπου τους.

σχόλιο ID-ont: Οι πάντες δοκιμάζουν νέα συστήματα ταυτοποίησης με βιομετρικά στοιχεία. Περνάμε σε νέα εποχή φακελώματος...

Το Facebook καθησυχάζει τους χρήστες πως μετά την ταυτοποίηση τους και την ασφαλή είσοδο τους στον λογαριασμό τους, θα σβήνονται οι φωτογραφίες τους από το σύστημα τους

Το Facebook φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να ζητά από τους χρήστες του να ανεβάζουν φωτογραφίες των προσώπων τους, για να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους. Αυτό είναι ένα νέο είδος ασφάλειας για τους λογαριασμούς των αναρίθμητων χρηστών του Facebook.

Μάλιστα, αν κάποιος χρήστης αρνηθεί να ανεβάσει φωτογραφία του ή αν κριθεί ότι η φωτογραφία δεν είναι «αποδεκτή», τότε το Facebook θα κλειδώνει τον λογαριασμό, απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτόν.

Το μήνυμα, με το οποίο ζητά ο δημοφιλής ιστότοπος φωτογραφίες των χρηστών φαίνεται να είναι το εξής: «Παρακαλούμε ανεβάστε μια φωτογραφία του εαυτού σας που να φαίνεται καθαρά το πρόσωπο σας. Θα την εξετάσουμε και μετά θα την διαγράψουμε μόνιμα από το σύστημα μας».

Έναν χρόνο μετά τις κυβερνοεπιθέσεις με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού που προκάλεσαν την κατάρρευση σημαντικών ιστοσελίδων ανά τον κόσμο, εκατομμύρια μη ασφαλείς εκτυπωτές, εξοπλισμός δικτύων, webcams και άλλες συσκευές σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις παραμένουν απροστάτευτες στις επιθέσεις, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Trend Micro ανακοίνωσε ότι στο Βερολίνο υπάρχουν περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς προστασία και ακολουθεί το Λονδίνο με περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια.

Ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Ρώμη έχει τον μικρότερο αριθμό ορατά απροστάτευτων συσκευών (300.000), σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Η έρευνα βασίστηκε στον υπολογισμό του αριθμού των εκτεθειμένων συσκευών σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με τη χρήση του Shodan, μιας μηχανής αναζήτησης η οποία βοηθάει στον εντοπισμό συσκευών συνδεδεμένων με το ίντερνετ.

Η Trend Micro ανακοίνωσε ότι οι χρήστες των ηλεκτρονικών συσκευών θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη διαχείρισης των δικών τους συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο ίντερνετ εξαιτίας της αποτυχίας πολλών κατασκευαστών συσκευών να παρέχουν ασφάλεια από προεπιλογή στα προϊόντα τους.

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Αυστραλίας έχει ειδοποιήσει χιλιάδες σημερινούς και πρώην υπαλλήλους ότι τα προσωπικά και τα οικονομικά τους δεδομένα παραβιάστηκαν και εκτέθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα το τμήμα έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 8.500 εργαζόμενους που τους κοινοποιούσε το γεγονός του χακαρίσματος σχετικά με το προσωπικό τους προφίλ στο σύστημα διαχείρισης των πιστωτικών καρτών του τμήματος πριν από το 2016, ανέφερε ο Guardian για πρώτη φορά.

Τα χακαρισμενα δεδομένα που εκτέθηκαν στο διαδίκτυο περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα, ονόματα χρηστών, αριθμούς τηλεφώνου εργασίας, ηλεκτρονικά μηνύματα εργασίας, κωδικούς πρόσβασης για είσοδο στο σύστημα, αριθμό υπηρεσιών της κυβέρνησης της Αυστραλίας, πληροφορίες πιστωτικών καρτών, κι άλλες σπουδές σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

σχόλιο ID-ont: Όσον αφορά τη μελέτη: Έγινε με ερωτηματολόγια σε 65.000 Ευρωπαίους το 2016. Όταν θα βγει η αντίστοιχη μελέτη για το 2017, θα δούμε ποιές ήταν οι επιπτώσεις των capital controls και της εκβιαστικής επιβολής της χρήσης των καρτών. Γι΄αυτό λέμε πως η Ελλάδα λειτουργεί ως πειραματόζωο και τις "πετυχημένες" πολιτικές τους, θα τις περάσουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Με μετρητά έγιναν πέρυσι στην Ελλάδα σχεδόν εννέα στις δέκα αγοραπωλησίες στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB: The use of cash by households in the euro area), η οποία καταδεικνύει ότι παρά τα capital controls και τη σταδιακή εξάπλωση του πλαστικού χρήματος, τα μετρητά παραμένουν ο κυρίαρχος τρόπος πληρωμής στην αγορά.

Συνολικά το 88% των λιανικών συναλλαγών υπολογίζεται ότι έγινε με χαρτονομίσματα και κέρματα το 2016, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ισοβαθμώντας με την Κύπρο και ακολουθώντας μόνο τη Μάλτα (92%).

Η Ελλάδα καταλαμβάνει μάλιστα τα πρωτεία στην αξία των συναλλαγών που έγιναν με μετρητά, με 75%, τη στιγμή που στο σύνολο της νομισματικής ένωσης τα μετρητά πρεσβεύουν λιγότερο από το 54% του κόστους των δοσοληψιών.

Κρίσιμος παράγοντας
πίσω από τη μεγάλη χρήση μετρητών στην ελληνική αγορά είναι η διαδεδομένη αντίληψη ότι καταστηματάρχες και έμποροι δεν δέχονται πάντα κάρτες, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την αίσθηση αποδοχής καρτών με 57%, δηλαδή δεκαπέντε μονάδες χειρότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Εκατοντάδες ιστότοποι, χρησιμοποιούν ένα ειδικό λογισμικό καταγραφής, για να παρακολουθούν τι ακριβώς πληκτρολογεί ο χρήστης στο πληκτρολόγιό του

Εκατοντάδες ιστότοποι, ακόμη και γνωστών εταιρειών, χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό καταγραφής, ώστε να παρακολουθούν τι ακριβώς πληκτρολογεί ο χρήστης στο πληκτρολόγιό του, όταν επισκέπτεται τις ιστοσελίδες τους.

Την πρακτική αυτή – που είναι αμφίβολη η νομιμότητά της σύμφωνα με ειδικούς, από τη στιγμή που δεν γίνεται με τη γνώση και συναίνεση των χρηστών- φέρνει στο φως μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Πολλές εταιρείες και άλλοι οργανισμοί (ακόμη και ειδησεογραφικοί) θέλουν να έχουν σαφή εικόνα για το πώς οι πελάτες και άλλοι επισκέπτες τους χρησιμοποιούν τις εταιρικές ιστοσελίδες. Γι’ αυτό χρησιμοπιούν ένα ειδικό λογισμικό (session replay) που προσφέρουν διάφορες εταιρείες (FullStory, SessionCam, Clicktale, Smartlook, UserReplay, Hotjar, Yandex κ.α.).

Ό,τι γράφουν στο πληκτρολόγιό τους οι χρήστες και όποια εντολή δίνουν με το «ποντίκι» τους, καθώς και το ακριβές περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται, καταγράφονται λεπτομερώς. Αυτό, κατά τους ερευνητές, μπορεί να περιλαμβάνει ευαίσθητα ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα, στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.α., πράγμα που καθιστά τους χρήστες πιο ευάλωτους στην πιθανότητα απάτης.

H Uber κράτησε κρυφή μια κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποκλαπούν τα προσωπικά δεδομένα 57 εκατομμυρίων πελατών και οδηγών της παγκοσμίως, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ίδια η εταιρεία.

Η επίθεση που δέχτηκε η εταιρεία από χάκερς σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, παραδέχθηκε πως δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρμόδιες αρχές, αλλά αντιθέτως προχώρησε στην πλήρη συγκάλυψη του περιστατικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που μετέδωσε πρώτο την είδηση, η Uber πλήρωσε τους χάκερς 100.000 δολάρια για να διαγράψουν τα δεδομένα και να κρατήσουν το περιστατικό κρυφό.

Οι δράστες της κυβερνοεπίθεσης απέσπασαν δεδομένα όπως ονοματεπώνυμα, e-mail, τηλέφωνα πελατών αλλά και πινακίδες και προσωπικά στοιχεία οδηγών. Σύμφωνα με την Uber, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών, τραπεζικοί λογιαριασμοί, και ημερομηνίες γενεθλίων δεν εκλάπησαν.

σχόλιο ID-ont: Όπως έχουμε ξαναπεί, το θέμα δεν είναι εάν θα κλέψουν τα στοιχεία, αλλά πότε θα τα κλέψουν...
Άρθρο αφιερωμένο εξαιρετικά στoυς υμνητές της "Κάρτας του Πολίτη".
 
capital.gr: Μια ομάδα Τσέχων ερευνητών στον τομέα της ασφάλειας νωρίτερα φέτος ανακάλυψε έναν τρόπο να "κλέβει" τα στοιχεία της ταυτότητας από τις ηλεκτρονικές κάρτες αναγνώρισης προσώπων που χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες, κάτι που έγινε γνωστό στη βιομηχανία κρυπτογράφησης ως η ευπάθεια "ROCA". Μέχρι στιγμής, η ευπάθεια αυτή έχει προκαλέσει προβλήματα στην Εσθονία -τη χώρα με το ίσως πιο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον κόσμο- και στην Ισπανία. Ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, ένας ένθερμος υποστηρικτής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας του, δήλωσε ότι και άλλες χώρες και θεσμοί έχουν το ίδιο πρόβλημα, απλά δεν μιλούν ανοιχτά για αυτό. Είναι πολύ πιθανό να έχει δίκιο.

Η ανακάλυψη των ερευνητών θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: Μήπως είμαστε υπερβολικά πρόθυμοι να υιοθετήσουμε τεχνολογικές λύσεις σε προβλήματα που δεν χρειάζεται απαραίτητα;

Οι έξυπνες κάρτες με τεχνολογία κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν δύο μαθηματικά συνδεδεμένα "κλειδιά" για να κρυπτογραφήσουν και να αποκρυπτογραφήσουν τις πληροφορίες: ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Ο ιδιοκτήτης είναι ελεύθερος να αποκαλύψει το πρώτο, αλλά πρέπει να διατηρήσει ιδιωτικό το δεύτερο. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπογράψει ένα έγγραφο με το ιδιωτικό κλειδί και το δημόσιο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση της υπογραφής. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Masaryk ανακάλυψαν ότι μια βιβλιοθήκη λογισμικού από τη γερμανική εταιρεία Infineon, που χρησιμοποιείται σε πολλές "έξυπνες" κάρτες, μπορούσε να καταστήσει πολύ εύκολο να βρει κανείς τα ιδιωτικά κλειδιά χρησιμοποιώντας τα δημόσια. Αυτό δυνητικά δημιουργεί ευκαιρίες για υποκλοπή των στοιχείων της ταυτότητας ή για την καταστροφή εκατομμυρίων ηλεκτρονικά υπογεγραμμένων συμβολαίων.



σχόλιο ID-ont: Το ανωτέρο video είναι απόσπασμα από την ταινία FAST & FURIOUS 8. Σε αυτό φαίνεται πως δεκάδες αυτοκίνητα τίθενται υπό τον έλεγχο χάκερς προκειμένου να επιτεθούν σε μια αυτοκινητοπομπή με επισήμους. Σενάριο μάλλον ρεαλιστικό σύμφωνα με το κατωτέρω ρεπορτάζ.

cnn.gr: Σε πέντε χρόνια το πολύ οι χάκερ κάποιας εχθρικής χώρας ή κακόβουλοι τρομοκράτες θα είναι σε θέση να πάρουν μαζικά τον έλεγχο των περισσότερων αυτοκινήτων στους δρόμους μια πόλης, προκαλώντας αναπόφευκτα εκατομμύρια θανάτους. 

Το εφιαλτικό σενάριο 

- που σε λίγο καιρό μπορεί να μην είναι πια σενάριο - παρουσίασε στη βρετανική κυβέρνηση ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς διεθνώς σε θέματα ασφάλειας λογισμικού των αυτοκινήτων, ο καθηγητής Τζάστιν Κάπος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου».

Ο καθηγητής τονίζει ότι οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει κατασκευασθεί μετά το 2005, διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό που οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευθούν ως «κερκόπορτα» για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους εξ αποστάσεως. Ακόμη και μερικά παλαιότερα οχήματα που έχουν κατασκευασθεί μετά το 2000, είναι δυνατό να έχουν την ίδια τύχη.

"Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Airbnb που εντούτοις διευκρινίζει πως "τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης".

Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της: "Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον  καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία στην Ελλάδα και με τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους  ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέα φορολογικά έσοδα και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των τουριστικών παροχών στην κοινωνία".

Παράλληλα, η Airbnb σημειώνει και τα εξής:

• Η Airbnb μοιράζεται πληροφορίες με την Ελλάδα σχετικά με τη μισθωση κατοικιών. Τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαίους νόμους περί προστασίας δεδομένων. Η Airbnb λαμβάνει αυτά τα αιτήματα σοβαρά και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθεί.

Από το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να προχωρούν στην εμφύτευση μικροτσίπ στο σκύλο τους πριν την ηλικία των οχτώ εβδομάδων, αλλιώς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ. Ένα μικροτσίπ RFID εμφυτεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, οπότε, αν ένα σκυλί βρεθεί να περιπλανιέται, μπορεί εύκολα να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του. Το θέμα όμως δεν εξαντλείται στους μαλλιαρούς μας φίλους.

Πρόσφατα, μια εταιρεία αυτόματων πωλητών στο Wisconsin εμφύτευσε μικροτσίπ σε υπαλλήλους της, οι οποίοι υποτίθεται ότι συναίνεσαν. Το τσιπ, που εμφυτεύτηκε στο χέρι, ανοίγει πόρτες και αγοράζει προϊόντα από τις μηχανές αυτόματης πώλησης. Περίπου 50 από τους 85 εργαζόμενους δέχτηκαν την προσφορά της εταιρείας.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αποκτήσετε κι εσείς το τσιπάκι σας. Το γεγονός ότι όλοι θα θέλουν αυτή τη μικροσκοπική συσκευή να βρίσκεται ενσωματωμένη στο χέρι τους [γενικά τοποθετείται στην περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη] πραγματικά με ξεπερνάει. Να περιμένετε και την αντίστοιχη προπαγάνδα υπέρ της εμφύτευσης μικροτσίπ σε ανθρώπους.

Ενός κακού μύρια έπονται, αυτό μάλλον ταιριάζει στην υπόθεση των ακυρωτικών μηχανημάτων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει διαπιστώσει ελλείψεις και παραλείψεις σε θέματα ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας καθώς και ασφάλειας ως προς την ακτινοβολία στα περιβόητα ακυρωτικά μηχανήματα, οι μετρήσεις συνεχίζονται και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διοικητική διαδικασία – έρευνα.

Η ΕΕΤΤ ξεκίνησε τη διοικητική διαδικασία πριν περίπου 4 μήνες, έπειτα από καταγγελία της Wind για παρεμβολές στις συχνότητες που εκπέμπει στον σταθμό του Μετρό της Εθνικής Άμυνας. Τα αρμόδια στελέχη της ΕΕΤΤ προέβησαν σε μετρήσεις, ως όφειλαν, για να διαπιστώσουν ότι οι παρεμβολές αυτές δεν ήταν οι μόνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας ζητήθηκε και εξετάστηκε ο φάκελλος με τις τεχνικές προδιαγραφές των ακυρωτικών μηχανημάτων από όπου προέκυψαν ελλείψεις και παραλείψεις σε θέματα ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας και ασφάλειας ως προς την ακτινοβολία.



Ο 38χρονος πρώην ιδρυτικός πρόεδρος του Facebook, ο Sean Parker, ήταν απαράδεκτα ειλικρινής για τη δημιουργία του σε μια συνέντευξή του στο Axios. Τόσο πολύ που φεύγοντας είπε αστειευόμενος ότι ο Mark Zuckerberg πιθανόν να μπλοκάρει το λογαριασμό του αφού την διαβάσει.

Ο Parker εξήγησε πώς τα κοινωνικά δίκτυα αγκιστρώνουν σκόπιμα τους χρήστες και δυνητικά βλάπτουν τον εγκέφαλό μας, ενώ είπε πως όλοι οι δημιουργοί κοινωνικών δικτύων γνώριζαν από πριν αυτές τις βλάβες, το έκαναν όμως έτσι κι αλλιώς.

Παρακάτω τα όσα είπε:

”Όταν το Facebook άρχισε να δουλεύει, είχα αυτούς τους ανθρώπους που θα έρχονταν σε μένα και θα έλεγαν ‘δεν είμαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης’. Και εγώ έλεγα, ‘ΟΚ, ξέρεις, θα μπεις’. Και τότε θα έλεγαν: ‘Όχι, όχι, όχι, εκτιμώ τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις μου, εκτιμώ τη στιγμή, εκτιμώ την παρουσία, εκτιμώ την οικειότητα’. Και εγώ έλεγα … “Θα σε πάρουμε στο τέλος.

”Δεν ξέρω αν καταλάβαινα πραγματικά τις συνέπειες αυτών που έλεγα, γιατί απρόβλεπτες συνέπειες ενός δικτύου όταν φτάνει να έχει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους… αλλάζουν κυριολεκτικά τη σχέση μας με την κοινωνία, με τους γύρω μας… Κατά πάσα πιθανότητα παρεμβαίνει στην παραγωγικότητα με περίεργους τρόπους. Ένας θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας.”

”Το σκεπτικό που ακολουθήθηκε για να κατασκευαστούν αυτές οι εφαρμογές, με το Facebook να είναι η πρώτη απ’ αυτές… ήταν το εξής: ‘Πώς καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το χρόνο σας και τη συνειδητή προσοχή σας;”’.

Έως και δύο τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κοστίσουν στις επιχειρήσεις, παγκοσμίως, οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ έως το 2019, όπως σημειώθηκε στην ημερίδα «Οι 72 ώρες» που διοργανώθηκε από DomeConsulting Firm στην Αθήνα.

Συγχρονισμένες επιθέσεις σε τράπεζες, απόπειρες παρέμβασης σε εκλογές, υποκλοπές e-mail πολιτικών συνθέτων το ολοένα και πιο αφιλόξενο τοπίο των ηλεκτρονικών επιθέσεων, διεθνώς. Έως τώρα, η ανάπτυξη μεθόδων κυβερνοάμυνας αποτελεί ευθύνη της κάθε εταιρείας. 

Από τις 25 Μαΐου του 2018 όμως, που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νέος κοινοτικός κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι εταιρείες θα έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να αναφέρουν την όποια e-πίθεση στις Αρχές. 
 
Τον Ιούνιο ο πλανήτης έγινε «θέατρο» συγχρονισμένων κυβερνοεπιθέσεων με στόχο τις κρατικές υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Ελβετία. 

Τα κίνητρα των δραστών κυμαίνονται από την πολιτική σκοπιμότητα και την παράνομη κερδοφορία, έως το πρακτικό σαμποτάζ σε νευραλγικές υποδομές.

Σε έκθεση του Σεπτεμβρίου, η εταιρεία ασφάλειας Symantec προειδοποιούσε πως χάκερ έχουν ήδη εισβάλλει σε δίκτυα ηλεκτροδότησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και «περιμένουν» την κατάλληλη στιγμή για να προκαλέσουν χάος. 

Κερκόπορτες το Cloud και τα e-mail

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο συναντήθηκε, μετά από προτροπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με έναν από τους βασικούς αρνητές της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πολλαπλές πηγές.

Ο Τραμπ προχώρησε στην ασυνήθιστη παρότρυνση προς τον Πομπέο να συναντήσει τον πρώην εργαζόμενο στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) επί τη βάσει της υπόθεσης ότι η διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν εσωτερική υπόθεση κι όχι κυβερνοεπίθεση που πραγματοποίησαν Ρώσοι χάκερς.

Πρόκειται για τον Γουίλιαμ Μπίνεϊ, πρώην υπάλληλο στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε στο CNN ότι συναντήθηκε με τον Πομπέο για περίπου μία ώρα στις 24 Οκτωβρίου. Η συνάντηση αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχε δημοσιεύσει έκθεσή της στις αρχές 2017, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είχε εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η CIA ανακοίνωσε ότι ο Πομπέο “υποστηρίζει και υποστήριζε πάντα το πόρισμα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο".

σχόλιο ID-ont: 1. Αυτές οι ηλεκτρονικές ταυτότητες είναι ίδιες με αυτές που πιέζουν οι Αμερικανοί για να πάρουν οι Έλληνες;;;

2. Σχόλια αναγνωστών από την ιστοσελίδα που πήραμε το άρθρο: α) Εννοείται πως τώρα που γίνονται όλα “πιο ασφαλή” γίνονται ταυτόχρονα πιο ανασφαλη. Αντιφατικο αλλά αληθές

β) Προ καιρού η Εσθονία ήταν παράδειγμα προς μίμηση εξ αιτίας των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων της. Σήμερα βλέπουμε πόσο ευάλωτα είναι τα υπέρ ασφαλή συστηματα. Σίγουρα οι υπέρμαχοι θα που πως ήταν κάτι προσωρινό. Αλλά για φανταστείτε τον καιρό που όλα θα είναι ηλεκτρονικά τι θα συμβεί αν κάτι δεν πάει καλά για λίγο παραπάνω;


techblog: Τις ταυτότητες των κατοίκων της αναγκάστηκε να “παγώσει” η Εσθονία, ύστερα από εύρεση κενού ασφαλείας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποκλοπή ταυτότητας. Ως γνωστόν, η Εσθονία αποτελεί μία από τις χώρες που έχουν μεταφέρει πολλές διαδικασίες τους online.

Η ταυτότητα των κατοίκων χρησιμεύει για τις περισσότερες διεκπεραιώσεις όπως η online πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στην online ψηφοφορία και στο web banking. Αυτό όμως εκτός από τα διάφορα πλεονεκτήματα, μπορεί να έχει και μειονεκτήματα.

Ένα από αυτά, αφορά στην εύρεση κενού ασφαλείας στο τσιπ της ταυτότητας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποκλοπή των στοιχείων του χρήστη αν το αντιλαμβανόταν και το εκμεταλλευόταν κάποιος κυβερνοεγκληματίας.

Από το κενό επηρεάζονται 760.000 άτομα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δηλαδή. Έτσι, όλες οι ταυτότητες που εκδόθηκαν από τον Οκτώβριο του 2014 που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2017 θα είναι «παγωμένες», μέχρι οι κάτοχοί τους να κάνουν αίτηση και να λάβουν ενημερωμένα πιστοποιητικά.
 

Ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις κυβερνο-εγκλήματος στην Ελλάδα συζητήθηκαν στην Ημερίδα της Dome Consulting firm "The 72 Hours".
 
"Μπορεί κάποιος δίνοντας το e-mail του, να δώσει το κλειδί για το σπίτι του;". Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, ένας από τους ομιλητές της ημερίδας.

Επικοινωνίες, e-mail, βάσεις προσωπικών δεδομένων και συνομιλίες πωλούνται στην τιμή των 100 ευρώ αυτή τη στιγμή στην Ελλαδα με σκοπό να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό των εταιρειών στην αγορά, όπως επισήμαναν ο ίδιος και ο συνεργάτης του. Μάλιστα, έκαναν λόγο για DVDs και CDs που πωλούνται στην Ομόνοια και στο Μοναστηράκι, προσθέτοντας ότι το 10% των κυβερνο-εγκλημάτων σχετίζεται με βιομηχανική κατασκοπεία.

Στη συνέχεια, ο Μ. Σφακιανάκης τόνισε ότι οι νέοι κυβερνο-εγκληματίες απαιτούν λύτρα σε Bitcoins από τα θύματά τους, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες είτε για επιχειρήσεις. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το ηλεκτρονικό νόμισμα δεν αφήνει ίχνη για τον εντοπισμό τους.

Έπειτα, περιέγραψαν την πραγματική ιστορία για το πώς ένας 13χρονος Έλληνας χάκερ "γονάτισε" το Facebook με ένα κακόβουλο λογισμικό (malware), αλλά και πώς ένας Έλληνας βιομήχανος βρέθηκε μπλεγμένος όταν απλώς έδωσε την εταιρική κάρτα του με το e-mail του. Ο βιομήχανος έλαβε mail με κακόβουλο λογισμικό, το άνοιξε η γραμματέας του και αυτο σηματοδότησε το κλείσιμο του οργανισμού του.
top