Έως και δύο τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κοστίσουν στις επιχειρήσεις, παγκοσμίως, οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ έως το 2019, όπως σημειώθηκε στην ημερίδα «Οι 72 ώρες» που διοργανώθηκε από DomeConsulting Firm στην Αθήνα.

Συγχρονισμένες επιθέσεις σε τράπεζες, απόπειρες παρέμβασης σε εκλογές, υποκλοπές e-mail πολιτικών συνθέτων το ολοένα και πιο αφιλόξενο τοπίο των ηλεκτρονικών επιθέσεων, διεθνώς. Έως τώρα, η ανάπτυξη μεθόδων κυβερνοάμυνας αποτελεί ευθύνη της κάθε εταιρείας. 

Από τις 25 Μαΐου του 2018 όμως, που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νέος κοινοτικός κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι εταιρείες θα έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να αναφέρουν την όποια e-πίθεση στις Αρχές. 
 
Τον Ιούνιο ο πλανήτης έγινε «θέατρο» συγχρονισμένων κυβερνοεπιθέσεων με στόχο τις κρατικές υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Ελβετία. 

Τα κίνητρα των δραστών κυμαίνονται από την πολιτική σκοπιμότητα και την παράνομη κερδοφορία, έως το πρακτικό σαμποτάζ σε νευραλγικές υποδομές.

Σε έκθεση του Σεπτεμβρίου, η εταιρεία ασφάλειας Symantec προειδοποιούσε πως χάκερ έχουν ήδη εισβάλλει σε δίκτυα ηλεκτροδότησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και «περιμένουν» την κατάλληλη στιγμή για να προκαλέσουν χάος. 

Κερκόπορτες το Cloud και τα e-mail

Τρωτά σημεία του διαδικτύου αποτελούν τόσο το Cloud όσο και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου ιδιώτες και επιχειρήσεις αποθηκεύουν και μοιράζονται, καθημερινά, terabyte ευαίσθητων πληροφοριών

Υπολογίζεται πως σε κάθε 131 email που στέλνονται καθημερινά, τουλάχιστον ένα από αυτά περιέχει κακόβουλο λογισμικό – πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στα τελευταία πέντε χρόνια. 

Καθημερινά περίπου 400 επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο γίνονται στόχοι των χάκερ με τη μέθοδο των spear-phishing e-mails, με κέρδη δισεκατομμυρίων σε βάθος ετών. 

Ραγδαία άνοδο έχουν σημειώσει και οι ψηφιακοί εκβιασμοί.

Το Ransomware είναι επίσης από τις βασικές πηγές κέρδους των εγκληματιών με τις 100 νέες «ποικιλίες» τέτοιων λογισμικών να ευθύνονται για την αύξηση του φαινομένου κατά 36%. 

Συχνότερα θύματα είναι οι Αμερικανοί που ικανοποιούν τις οικονομικές απαιτήσεις των εκβιαστών σε ποσοστό 64%. Στον υπόλοιπο κόσμο, το ποσοστό των ιδιωτών που ενδίδουν είναι σχεδόν μισό από αυτό στο 34%.

Κατά μέσο όρο κάθε επίθεση ransomware σε ιδιώτη αποφέρει κέρδη 1.100 ευρώ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top