Η Βρετανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε πέρυσι, δείχνοντας με το δάκτυλο την Μόσχα για την διάδοση ενός ιού, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στις εταιρείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Reckitt Benckiser που έχει έδρα στη Βρετανία.

Η επίθεση με το όνομα NotPetya του Ιουνίου ξεκίνησε στην Ουκρανία όπου προκάλεσε παράλυση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της κυβέρνησης και επιχειρήσεων προτού επεκταθεί στον κόσμο, σταματώντας τις δραστηριότητες σε λιμάνια, εργοστάσια και γραφεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση προήλθε από τον ρωσικό στρατό.

"Η βρετανική κυβέρνηση κρίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός, ευθύνεται για την καταστροφική κυβερνοεπίθεση NotPetya του Ιουνίου του 2017", σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

"Η απόφαση να αποδώσουμε δημοσίως (ευθύνες για) το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της δεν θα ανεχθούν κακόβουλη κυβερνοδραστηριότητα", προσθέτει.

"Ο στόχος της επίθεσης ήταν κυρίως να προκληθεί αναστάτωση", επισημαίνει και συμπληρώνει: "Βασικοί στόχοι ήταν ο ουκρανικός οικονομικός, ενεργειακός και κυβερνητικός τομέας. Το σχέδιό της (της επίθεσης) που δεν έκανε διακρίσεις προκάλεσε την περαιτέρω επέκτασή της επηρεάζοντας κι άλλες ευρωπαϊκές και ρωσικές επιχειρήσεις".

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι κρυβόταν πίσω από την επίθεση NotPetya.

Η εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Reckitt όπως και η δανέζικη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών AP Moller-Maerskj S/A βρίσκονταν μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν με το συνολικό κόστος της επίθεσης αυτής να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας εποχής πολεμικών επιχειρήσεων και ότι η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει. "Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ακραίες απειλές που εντείνονται", σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Η Βρετανία άρχισε πρόσφατα να εκφράζεται πιο ανοιχτά όσον αφορά την απειλή που θέτει η Ρωσία την ώρα που ορισμένα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες.

Τον περσινό Νοέμβριο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμειξη στις εκλογές και ότι τροφοδότησε με πλαστές ιστορίες τα μέσα ενημέρωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top