σχόλιο ID-ont: Δηλ. μας συγχωρείτε, η ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας / Κάρτας του Πολίτη, σε τέτοια επίθεση θα έμενε αλώβητη ή θα μπορούσε να "γίνει μια αλλοίωση, ένα deface", στα στοιχεία που θα περιέχει για μας ;;; Και τι θα μας λένε; Άγνωστες ακόμη οι επιπτώσεις της εισβολής; Είναι δυνατόν η ζωή μας να κρέμεται από την Κάρτα του Πολίτη;

ethnos.gr: Άγνωστες είναι ακόμη οι επιπτώσεις της εισβολής στο μητρώο του ελληνικού διαδικτύου. Τι λένε οι ειδικοί στο ethnos.gr

Χάκερ μπήκαν στα πληροφοριακά συστήματα του μητρώου του ελληνικού διαδικτύου, στο οποίο είναι καταχωρημένες όλες οι διευθύνσεις με κατάληξη .gr και .ελ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό μήνυμα που έχει αποσταλεί σε όσους διατηρούν διαδικτυακές διευθύνσεις με κατάληξη .gr, η επίθεση είναι τμήμα μιας γενικότερης προσπάθειας, σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να επηρεασθεί αρνητικά η λειτουργία των Μητρώων ονομάτων του διαδικτύου. Από τη διερεύνηση του περιστατικού δεν προέκυψαν στοιχεία για διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που διαχειρίζεται το ελληνικό μητρώο έχει αλλάξει τη διαδικασία των κωδικών εξουσιοδότησης των διευθύνσεων .gr. Οι δράστες κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα διαχείρισης των ονομάτων και να δρομολογούν την κίνηση μέσω υπολογιστών που ελέγχονται από τους ίδιους.
Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Κασίμη, CEO της εταιρείας κυβερνοασφάλειας, Audax Cybersecurity «η επίθεση αυτή αποτελεί τμήμα μιας γενικότερης προσπάθειας σε διεθνές επίπεδο έτσι όπως την εντοπίσαμε και εμείς με σκοπό να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των ονομάτων του διαδικτύου. Αυτό το περιστατικό είναι περίεργο καθώς όσοι χάκερ αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του μητρώο,υ μπορούν να πάρουν τα προσωπικά δεδομένα των διαχειριστών και ιδιοκτητών, καθώς και να ελέγξουν όλες τις ιστοσελίδες που έχουν καταλήξει .gr η .ελ όπως είναι η καινούργια κατάληξη.
Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, μία παρόμοια εισβολή είχε προηγηθεί «τα Σκόπια, το καλοκαίρι του 2006. Κάποιοι είχαν εισβάλει στο μητρώο του διαδικτύου και είχαν πάρει τον έλεγχο από 650.000 ιστοσελίδες με κατάληξη .mk και εκεί είχε παρουσιαστεί το εξής φαινόμενο: σε όλες είχε αναρτηθεί ένα συγκεκριμένο κείμενο. Το ίδιο θα μπορούσε να έχει γίνει και στη δική μας περίπτωση. Δηλαδή αν οι χάκερ το επιθυμούσαν θα μπορούσαν να αναρτήσουν κείμενο, μία αλλοίωση, ένα deface, στις ιστοσελίδες που απέκτησαν πρόσβαση»

https://www.ethnos.gr/tehnologia/34266_se-omiria-apo-haker-oi-ellinikes-istoselides-poios-kindynos-yparhei 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top