Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα ασφαλείας για το Facebook, το οποίο θα πρέπει να δώσει κάποια στιγμή λογαριασμό και να βρεθεί μια λύση για τα τεράστια κενά ασφαλείας και τον ελλειπή τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Σαν να μην έφτανε το πρόβλημα με την Cambridge Analytica, μόλις χθες βράδυ αποκαλύφθηκε από την εταιρεία κυβερνοασφαλείας UpGuard ότι εκατοντάδες εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία χρηστών του Facebook διέρρευσαν μέσω τρίτων εφαρμογών σε cloud servers και είναι διαθέσιμα δημόσια στο δίκτυο. "Η UpGuard μπορεί να αναφέρει πως άλλες δύο εφαρμογές τρίτων έχουν εκθέσει προσωπικά στοιχεία χρηστών δημόσια στο internet” ανέφερε σε ανακοίνωση της η εταιρεία. "Η μία, είναι η Cultura Colectiva με έδρα το Μεξικό, η οποία σε ένα αρχείο 146 GB περιέχει 540 εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία, όπως σχόλια, likes, αντιδράσεις σε αναρτήσεις, ονόματα λογαριασμών, κωδικούς κ.α."

Η UpGuard στην ανακοίνωση της αναφέρει πως δεν γνωρίζει πόσο καιρό τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα δημόσια, ή αν τα έχει "κατεβάσει" κάποιος. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονταν ελεύθερα σε servers της υπηρεσίας cloud της Amazon και αφαιρέθηκαν ή κρύφτηκαν από το ίδιο το Facebook μόλις ειδοποιήθηκε για την διαρροή.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε ανακοίνωση του ανέφερε πως "σημαντική παράμετρος και όρος για τους τρίτους συνεργάτες είναι η απαγόρευση διατήρησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε δημόσιους servers. Από την στιγμή που ειδοποιηθήκαμε, συνεργαστήκαμε με την  Amazon και κατεβάσαμε όλες τις βάσεις δεδομένων. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε από κοινού με τους προγραμματιστές των εφαρμογών της πλατφόρμας μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών".

Αν και το συγκεκριμένο συμβάν δεν ήταν ηθελημένο και δεν έχει άμεση σχέση με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, δεν παύει να τονίζει τον ελλιπή έλεγχο από την μεριά του μέσου, ενώ δείχνει και την ποσότητα και το είδος των προσωπικών στοιχείων και δεδομένων που αντλούν από τις εφαρμογές τους οι συνεργαζόμενες με το Facebook εταιρείες και ένα μέρος από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία. Όπως αναφέρει η Up Guard "τα δεδομένα που μαζεύουν οι εταιρείες από και για τους χρήστες του Facebook είναι πια πέρα από τον έλεγχο του ίδιου του μέσου. Αν η πληθώρα αυτών των δεδομένων συνδυαστεί με τις αποθηκευτικές μεθόδους που υπάρχουν στην διάθεση μας αλλά και τα ισχνά "σύνορα’’ μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών servers, το αποτέλεσμα είναι ένας τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων που δεν μπορούν να ελεγχθούν και στο μέλλον θα αποκαλύπτονται όλο και πιο συχνά τέτοιες και μεγαλύτερες διαρροές".

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν είναι σχετικά παλιότερα καθώς από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και μετά, το Facebook έχει μειώσει την πρόσβαση των τρίτων εταιρειών στα δεδομένα των χρηστών.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top