Εκνευρισμό και αντιπαράθεση έχει δημιουργήσει η απόφαση των αρχών ασφαλείας των Η.Π.Α. να εφαρμόσουν νέες εξαιρετικά προσβλητικές μεθόδους σωματικού έλεγχου στα αμερικανικά αεροδρόμια.


Συγκεκριμένα οι επιβάτες αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο εξίσου ταπεινωτικές επιλογές:


- Το νέου τύπου αποκαλυπτικό σκανάρισμα που αποκαλύπτει ολόκληρη τη σωματική ανατομία του επιβάτη σε ηλεκτρονική μορφή, ή . . .


- τον άνευ προηγουμένου εξονυχιστικό φυσικό σωματικό έλεγχο που περιλαμβάνει ενδελεχές “ψαχούλεμα” των γεννητικών οργάνων και του στήθους.









Εντωμεταξύ σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ηχογράφησης επιβάτη σε αεροδρόμιο ο οποίος αναγκάζεται να πει στον υπάλληλο ασφαλείας: “. . . if you touch my junk, I am gonna have you arrested!”




Η ασφάλεια του αεροδρομίου απαγόρευσε στο συγκεκριμένο επιβάτη να ταξιδέψει, ενώ αντιμετωπίζει αστική δίωξη και πρόστιμο 10.000 δολαρίων!

Ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά της νέας υπερβολικά δυεισδυτικής μεθόδου ψηλάφησης.




Η δε εναλλακτική επιλογή θεωρείται εξίσου προσβλητική και απαράδεκτη.



Σημειωτέον ότι μια ελάχιστη επεξεργασία των εικόνων του σκαναρίσματος δημιουργεί πολύ εύκολα ένα ακριβέστατο αντίγραφο του ανθρώπινου σώματος το οποίο μάλιστα μπορεί να προγραμματιστεί ακόμη και να κινείται.



Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν αναμενόμενο έχει εξοργίσει χιλιάδες πολίτες, προκαλώντας ταυτόχρονα σωρεία προβληματισμών σχετικά με:
- τη νομιμότητα τέτοιων πρακτικών,
- το κατά πόσο ο νέος σωματικός έλεγχος έχει σχεδιαστεί τόσο εξευτελιστικός επίτηδες ώστε να ωθεί τον κόσμο στο να προτιμά το σκανάρισμα με ότι συνέπειες έχει αυτό,
- το που μπορεί να καταλήξει το καταγραφόμενο οπτικό υλικό και τι χρήση μπορεί να έχει,
- ποιο μπορεί να είναι “ποιόν” του προσωπικού ασφαλείας που θα επιλέγει με τη θέληση του να υποβάλλει τους συνανθρώπους του σε τέτοιου είδους εξευτελισμό. Μήπως θα τείνουν να προσλαμβάνονται άτομα διεστραμμένα, παιδεραστές, κλπ;
- τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν για τα παιδιά που θα λαμβάνουν το μήνυμα ότι η ψηλάφησή τους από ξένους είναι κάτι αποδεκτό,
- το βαθμό επικινδυνότητας για την υγεία που μπορεί να έχουν οι νέες συσκευές ολικού σκαναρίσματος διαρκείας 2 ολόκληρων λεπτών, και πολλά άλλα ερωτήματα.


Διαβάστε σχετικά στην ελληνική DWhttp://www.dw-world.de/dw/article/0,,6253104,00.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top