Από όσα γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής δημοσίως έχουν τοποθετηθεί οι εξής πολιτικές παρατάξεις, πολιτικά σχήματα και πολιτικοί φορείς. Τις αναλυτικές τοποθετήσεις τους μπορείτε να τις διαβάσετε κατωτέρω:

4/12/2010:    ΚΚΕ

26/11/2010: ΣΥΡΙΖΑ

29/10/2010: ΛΑΟΣ

15/10/2010: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

30/9/2010:   ΔΗΚΚΙ

Σημείωση: Κάθε φορά που κάποια πολιτική παράταξη προβαίνει σε κάποια δήλωση, θα προστίθεται σε αυτήν την ανάρτηση η οποία και θα επικαιροποιείται. Οι ανακοινώσεις παρατίθενται με χρονολογική σειρά σύμφωνα με την δημοσιοποίησή τους.





4/12/2010
ΚΚΕ 
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Να αποσυρθεί το σχέδιο για την «Κάρτα του Πολίτη»
Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο για τη λεγόμενη «Κάρτα του Πολίτη» ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Υπογραμμίζει ότι θα αποτελέσει ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια του αστικού κράτους και άλλων για το φακέλωμα και έλεγχο των εργαζομένων. Οτι εντάσσεται στη γενικότερη κατασταλτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των χωρών - μελών γι' αυτό και πρέπει να συναντήσει τη γενική λαϊκή κατακραυγή.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«H κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση τις γενικές κατευθύνσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της λεγόμενης "Κάρτας του Πολίτη". Η Κάρτα αυτή, εάν θεσπιστεί, θα αποτελέσει ένα νέο, ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια του αστικού κράτους, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το φακέλωμα, τον έλεγχο και τη χειραγώγηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Οπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο των γενικών κατευθύνσεων, η Κάρτα αυτή δεν προορίζεται απλά να αντικαταστήσει το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Με τα προσχήματα της αντιμετώπισης φαινομένων πλαστοπροσωπίας και της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρείται η συγκέντρωση ενός συνεχώς αυξανόμενου όγκου πληροφοριών που θα αφορούν τη ζωή των πολιτών, ακόμη και τις πιο ευαίσθητες και προσωπικές. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων θα φορτωθούν με ένα διαρκώς εμπλουτιζόμενο ηλεκτρονικό φάκελο, διαθέσιμο για επεξεργασία προς κάθε κατασταλτική, εμπορική ή άλλη χρήση από τα όργανα του κράτους και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις ελευθερίες και τα συμφέροντά τους. Ακόμη περισσότερο, που το υλικό αυτό θα είναι στην πράξη προσβάσιμο - όπως έχει δείξει και η εγχώρια και η διεθνής εμπειρία - όχι μόνο από τους κρατικούς φορείς και τις συναλλασσόμενες επιχειρήσεις αλλά και από κάθε είδους υπηρεσίες και ενδιαφερόμενους.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί εισαγωγής περιορισμένου αριθμού δεδομένων και δήθεν εξασφάλισης του απορρήτου τους καθώς και προαιρετικότητας στη συμμετοχή των υπηρεσιών της Κάρτας είναι υποκριτικές και αποσκοπούν στη διασκέδαση των σοβαρών ανησυχιών και στην κάμψη των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αναγγελία του σχεδιασμού και της υλοποίησης αυτού του αντιλαϊκού εργαλείου. Καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι σε αυτό το κράτος και τις κυβερνήσεις του, που είναι αποδεδειγμένα εχθρικές προς τα συμφέροντά τους.

Η "Κάρτα του Πολίτη" εντάσσεται στη γενικότερη κατασταλτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των χωρών - μελών, αποτελέσματα της οποίας είναι οι Συνθήκες Σένγκεν Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, η συνεχής επέκταση της συλλογής, επεξεργασίας και ανταλλαγής των προσωπικών δεδομένων ιδιαίτερα με βιομετρικά στοιχεία, όπως το DNA και άλλα, η Οδηγία της ΕΕ και ο πρόσφατος εγχώριος νόμος για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς κλπ. Ενισχύει σοβαρά το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο για την παρακολούθηση και τη χειραγώγηση των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω, η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία αυτής της φακελο-κάρτας και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του. Η αντίθεσή μας δεν έχει καμιά κοινή βάση με άλλες αντιδράσεις που εκδηλώνονται, οι οποίες προσδίδουν στη συγκεκριμένη Κάρτα δαιμονολογικά και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά. Η δική μας τοποθέτηση δε διακρίνει τίποτα το μεταφυσικό σε αυτήν, παρά μόνο τα φανερά συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης που εξυπηρετεί, η οποία θέλει να δέσει χειροπόδαρα το λαό που εκμεταλλεύεται. Αφετηρία και γνώμονα για εμάς αποτελεί η προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, οι οποίες θα δεχτούν ένα νέο ισχυρό, βάρβαρο πλήγμα.

Γι' αυτό χρειάζεται το νέο αντιλαϊκό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να συναντήσει τη γενική λαϊκή κατακραυγή! Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες, τους ριζοσπάστες επιστήμονες και νομικούς, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, να υψώσουν άμεσα φωνή διαμαρτυρίας και να κινητοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση».
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5983901&publDate=4/12/2010





26/11/2010
ΣΥΡΙΖΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η Ηλεκτρονική Κάρτα Πολίτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση και έχει θέσει σε διαβούλευση δεν υποκαθιστά το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και αποτελεί σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης «κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δημόσια Διοίκηση. Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για τη ταχύτατη μετάβαση στη νέα μετά-ΚΕΠ εποχή, για τη μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση και θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου, τόσο όσον αφορά την τήρηση και χρήση των στοιχείων, όσο και τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση ή ιδιωτικούς φορείς».

Όμως, η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι:

•    Στη Γερμανία, η προετοιμασία της κάρτας, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, κράτησε δέκα χρόνια με συμβόλαιο που έκανε η κυβέρνηση με εξειδικευμένη εταιρεία. Παρά την υψηλή τεχνική προετοιμασία, ομάδα χάκερς, κατάφερε με την έναρξη λειτουργίας της κάρτας να τροποποιήσει στοιχεία της και να την καταστήσει ευάλωτη, με λογισμικό που βρίσκεται δωρεάν στο διαδίκτυο.
•    Στην Μεγάλη Βρετανία, το κόστος παραγωγής της κάρτας εκτιμήθηκε αρχικά περί τα 10 και 20 εκατομμύρια λίρες (εκτίμηση του London School of Economics το 2009), ποσό που θα προσέθετε πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος στην χώρα. Επιπλέον στην Μ. Βρετανία υπάρχουν 2 είδη κάρτας, μια για τους πολίτες της χώρας και μια για τους πολίτες άλλων χωρών εκτός ΕΕ.

Στην Ελλάδα δεν έχει υπολογιστεί ακόμη το κόστος, αν και στη διαβούλευση φαίνεται ότι τα χρήματα για την κάρτα σκοπεύει να τα πάρει η κυβέρνηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση», ενώ έως σήμερα δεν έχει χρηματοδοτήσει ακόμα ούτε βασικές ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές για τους πολίτες.

Δεδομένου ότι
    Εξαγγέλλεται ένα έργο χωρίς εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο, χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, χωρίς υπολογισμό του κόστους προετοιμασίας, κατασκευής και συντήρησης και το κυριότερο χωρίς υπολογισμό του οφέλους που θα προκύψει, αν προκύπτει όφελος για τους πολίτες και τους θεσμούς του κράτους.
    Στο διαδίκτυο η διαβούλευση του σχετικού κειμένου έχει δεχθεί εκατοντάδες αρνητικά σχόλια μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Ποιους πολίτες θα αφορά η κάρτα;
2.    Θα είναι υποχρεωτική η απόκτησή της;
3.    Με τι κόστος θα επιβαρυνθεί ο κάθε πολίτης για την προμήθειά της;
4.    Ποιος θα αναλάβει το οικονομικό βάρος λειτουργίας της τεράστιας υπηρεσίας που θα απαιτηθεί να συγκροτηθεί, προκειμένου να συντηρηθεί τεχνικά και να λειτουργήσει με σοβαρότητα και ασφάλεια;
5.    Ποιος θα αναλάβει το έργο προετοιμασίας και κατασκευής της κάρτας;
6.    Ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής της κάρτας και της συντήρησης αυτής της ψηφιακής υπηρεσίας;
7.    Εν τέλει, τι εξυπηρετεί η τρέχουσα διαβούλευση, όταν στο ίδιο το περιεχόμενο του τρέχοντος κειμένου διαβούλευσης (Β. Τεχνικά Χαρακτηριστικά της Κάρτας Πολίτη), το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει ότι «οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της […] μόλις οριστικοποιηθούν, θα τεθούν σε διαβούλευση μαζί με το προσχέδιο νόμου για την Κάρτα Πολίτη»;

Οι  ερωτώντες βουλευτές:
Τσίπρας  Αλέξης
Διώτη Ηρώ





29/10/2010
ΛΑ.Ο.Σ. 
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Συγκεκριμένα στην ερώτηση: «Για την κάρτα του πολίτη τι γνώμη έχετε; Ποια η θέση του κόμματός σας και αν θα την πάρετε ο ίδιος;», ο κ. Γεωργιάδης απαντάει ξεκάθαρα:
«Ήδη ως βουλευτής κατέθεσα σχετική ερώτηση για τον αστυνομικό –κ. Ανδρεάκο- ο οποίος και απετάχθη διότι αρνήθηκε να την παραλάβει. Την θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Δεν θα την παραλάβω ο ίδιος ποτέ και καλώ και τους πολίτες να μην το κάνουν. Αυτά είναι σχέδια της Παγκοσμίου Διακυβερνήσεως και πρέπει να αντισταθούμε. Το κόμμά μου, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο Πρόεδρός μου ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι απολύτως αντίθετοι με αυτή την κάρτα».





15/10/2010
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΑπορρίπτουμε την κάρτα του πολίτη
Σχετικάμε
την επερχόμενη ‘’κάρτα του πολίτη’’ όπως και όσο μπορούμε να πληροφορηθούμε από ελεγχόμενες διαρροές – επίσημο νομοσχέδιο δεν κατετέθη ακόμη – εκτιμούμε ότι αυτή είναι απορριπτέα.
Εν προκειμένω ο κ. Παπαθεμελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι σε ένα σχεδόν ψηφιακά αναλφάβητο περιβάλλον επιβάλλεται η «ψηφιακή διακυβέρνηση» από μια κυβέρνηση που ψηφιακά δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ απλούστερα θέματα όπως λ.χ. η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Απ΄ όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η «κάρτα του πολίτη» θα αριθμοποιήσει το ανθρώπινο πρόσωπο στερώντας του την ιδιωτικότητα και την ελευθερία του κι εν τέλει θα αποτελέσει την χειροπέδα του, αφού η επεξεργασία ακόμη και προσωπικών δεδομένων θα ελέγχει και θα ρυθμίζει την καθημερινότητα του κατόχου της κάρτας από μια ψηφιακή διακυβέρνηση στην οποία δεν γνωρίζουμε ποιοι θα έχουν πρόσβαση.
Χάνουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, χάνουμε τις δουλειές μας και μαζί με την αξιοπρέπειά μας πολύ φοβούμαι ότι χάνουμε και την ελευθερία μας.»
Η «Κάρτα του Πολίτη» έρχεται το 2011 και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες και είμαστε η πρώτη χώρα που την καθιερώνει – σε όλα τα κακά έχουμε τα πρωτεία….
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών που κατ΄ ουσίαν υλοποιεί προτεραιότητες που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η «Κάρτα» θα έχει σχήμα πιστωτικής, θα περιέχει ένα «έξυπνο» τσιπ στο οποίο θα ενσωματωθούν ο αριθμός δημοτολογίου κάθε πολίτη, το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, καθώς και ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Στη μία όψη της κάρτας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου, καθώς και δακτυλικό αποτύπωμα.
Στόχος υποτίθεται ότι είναι η δημιουργία μίας Κάρτας η οποία να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις (ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.).
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε το νομοσχέδιο και η πληροφόρησή μας προέρχεται από βάσιμες ή αβάσιμες εικασίες και ελεγχόμενες διαρροές, που σκοπός τους είναι, μάλλον, η διερεύνηση κι όχι η ενημέρωση.
Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δήλωσε ότι ανησυχεί για την «Κάρτα του Πολίτη» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορεί να πάρει επίσημα θέση πριν παρουσιαστεί το αντίστοιχο νομοσχέδιο.
«Φυσικά και ανησυχούμε για την Κάρτα του Πολίτη, αλλά δεν μπορούμε να επιλαμβανόμεθα με βάση δημοσιεύματα» δήλωσε ο Χρίστος Γεραρής. «Όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει επισήμως το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου, και, πολύ περισσότερο, όταν το θέσει προς δημόσια διαβούλευση, η Αρχή θα τοποθετηθεί» είπε.
Ανησυχίες και δικαιολογημένες επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και εκκλησιαστικοί κύκλοι όπως ο Αιτωλίας με σχετική επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.





30/9/2010
ΔΗΚΚΙ
ΣΕ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΖΩΟ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ! 

Η Κυβέρνηση Παπανδρέου επιδιώκει να υποβιβάσει τους πολίτες σε επίπεδο μαρκαρισμένου ζώου.

Η Κυβέρνηση εξήγγειλε την δημιουργία «κάρτας του πολίτη» και «κάρτας συναλλαγών» τάχα για να χτυπήσει την γραφειοκρατία και την φοροδιαφυγή που η μεν πρώτη αντιστοιχεί σε «μαρκάρισμα» των πολιτών καθώς θα υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα «ευαίσθητα δεδομένα» (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικός αριθμός, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα διέλευσης διοδίων, κάρτα δημότη, αλλά και δεδομένα που έχουν σχέση με την υγεία, ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος), η δε δεύτερη αντιστοιχεί σε κάρτα παρακολούθησης καθώς θα καταγράφει όλες τις καταναλωτικές συνήθειες (τι αγοράζει ο πολίτης, που πάει, τι τρώει, τραπεζικές συναλλαγές, κινήσεις λογαριασμών κ.λ.π).

Θα υπάρχει πλήρης κατάργηση ιατρικού, τραπεζικού και κάθε είδους επαγγελματικού απόρρητου καθώς σε μια οθόνη υπολογιστή θα εμφανίζονται η οικογενειακή κατάσταση, η οικονομική κατάσταση, η υγεία, οι κινήσεις λογαριασμού, και η καταναλωτικές συνήθειες του πολίτη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο είναι άριστο μέσο για οτιδήποτε πρέπει να δημοσιοποιηθεί είναι όμως εντελώς ακατάλληλο για οτιδήποτε πρέπει να διαφυλαχτεί.

Αναρωτιόμαστε τι σχέση μπορεί να έχει η περιουσία του πολίτη με θέματα υγείας; Ή τι σχέση μπορεί να έχει η πολεοδομία με θέματα υγείας; Ή τέλος τι σχέση μπορεί να έχει το ποιο βιβλίο αγοράζει, με θέματα υγείας;

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη η συντηρητική Αγγλία, απέσυρε τον συγκεκριμένο νόμο έκδοσης σχετικών καρτών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου καθώς εκτιμά ότι «η χρήση ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών. Επίσης, οι διατάξεις της εν λόγω οδηγίας ορίζουν ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένους και νόμιμους σκοπούς, να είναι συναφής και όχι δυσανάλογη σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται».

Όλα συγκλίνουν ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά αποτελεί το πειραματόζωο, προκειμένου να δημιουργηθεί προηγούμενο για την εφαρμογή παρόμοιου μέτρου στην ΕΕ για να γίνει πράξη το μοντέλο της ολοκληρωτικής διακυβέρνησης που οραματίζεται η νέα τάξη πραγμάτων. Με το μοντέλο αυτό δεν θα έχει αριθμούς ο πολίτης προκειμένου να χρησιμοποιεί στις οποιεσδήποτε συναλλαγές του αλλά θα είναι ο ίδιος ένας αριθμός, που δεν θα λογαριάζεται πλέον ως άτομο και ως προσωπικότητα.

Το ΔΗΚΚΙ καλεί όλα τα πατριωτικά, δημοκρατικά, αριστερά κόμματα, τις καταναλωτικές οργανώσεις, τον Τύπο, τους πολίτες, να οργανωθεί αντίδραση και αντίσταση. Το φασιστικό αυτό μέτρο δεν πρέπει να περάσει.

http://www.dikki.org/Article.asp?W=1&ID=558

Πολιτικές παρατάξεις για την Κάρτα του Πολίτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top