ερώτηση ID-ont: Άπαξ και κάτι γράφτηκε, δεν αντιγράφεται, πριν διαγραφεί; Θα σβήνονται τα "ίχνη" από εκεί που αρχικά έχουν γραφεί. Θα σβήνονται και από εκεί που έχουν αντιγραφεί; Αδύνατον ... Μόλις κάτι διαρρεύσει, μοιάζει με τα ... φτερά της χήνας στον άνεμο. Άντε πιάσε τα έτσι και φύγουνε !!!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αναμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας έτσι ώστε οι χρήστες του Διαδικτύου να μπορούν να σβήνουν τα ίχνη τους από υπηρεσίες όπως της Google και του Facebook.

Οι χρήστες «πρέπει να έχουν το «δικαίωμα να ξεχαστούν όταν δεν χρειάζονται πλέον τα δεδομένα τους ή θέλουν να τα διαγράψουν» δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ.


Η Επιτροπή θέλει να δώσει στους πολίτες τον έλεγχο των αποθηκευμένων δεδομένων που τους αφορούν, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών που είχαν αναρτήσει παλαιότερα στο Διαδίκτυο.

Πολλοί χρήστες διαμαρτύρονται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να σβήσουν τα ίχνη από τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες. Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο προειδοποιούν ότι τα ίχνη αυτά, για παράδειγμα οι πληροφορίες που μένουν σε ξεχασμένα προφίλ στο Facebook, έχουν επιπτώσεις στην καριέρα και την κοινωνική ζωή των κατόχων.

Εκτός από το «δικαίωμα στη λήθη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η συλλογή προσωπικών δεδομένων από τις διαδικτυακές εταιρείες.

«Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται με ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο για το πώς, το γιατί, το από ποιον και για πόσο καιρό θα συλλέγονται και θα χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους» τόνισε η Ρέντινγκ.

Όπως αναφέρει το AFP, η πρόταση για αναμόρφωση της νομοθεσίας τίθεται τώρα σε δημόσιο διάλογο για δύο μήνες με την προοπτική η νέα νομοθεσία να συνταχθεί το 2011.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων χρονολογείται στο 1995, πολύ πριν την εμφάνιση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top