σχόλιο ID-ont: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιλότος το Αυστριακό μοντέλο, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι η Αυστριακή Κάρτα του Πολίτη έχει παραβιαστεί τουλάχιστον 2 φορές... : http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/blog-post_20.html

Επίσης γνωρίζουμε τους κινδύνους από έναν αριθμό (κρυφό ή φανερό) που κάνει τα πάντα, από μια κάρτα που κάνει τα πάντα: http://id-ont.blogspot.gr/2011/07/blog-post_29.html

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Ο “Μεγάλος Αδελφός” είναι εδώ - Ο μοναδικός αριθμός που θα δοθεί σε κάθε πολίτη, θα παρέχει άμεση ενημέρωση στις Υπηρεσίες, για τα πάντα.

Απόλυτο έλεγχο στα προσωπικά περιουσιακά δεδομένα και στις δοσοληψίες των Ελλήνων με το κράτος προωθεί η κυβέρνηση. 

Οι αγοραπωλησίες με μετρητά περιορίζονται στο ελάχιστο, οι καταθέσεις των πολιτών σε διαφορετικές τράπεζες θα παρακολουθούνται κεντρικά, όλοι οι πολίτες θα χρειάζονται ειδικό αριθμό μητρώου για να παίρνουν τη σύνταξη τους ή οποιοδήποτε βοήθημα από το κράτος.

Ένας «αόρατος» αριθμός θα έχει τις πληροφορίες για κάθε πολίτη. Εικόνες από το μέλλον, που φέρουν τη σφραγίδα της τρόικας.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή τις ακόλουθες ρυθμίσεις για ψήφιση:

* Οι εφορίες δεν θα δέχονται πια πληρωμές με μετρητά, αλλά θα απαιτείται να γίνονται όλες οι πληρωμές σε τράπεζες.

* Πριν από το τέλος του έτους προβλέπεται η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών. Κάθε πολίτης που έχει καταθέσεις σε μία ή περισσότερες τράπεζες θα αντιστοιχίζεται σε ένα μοναδικό αριθμό.

Κάθε συναλλαγή θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται κεντρικά στη νέα βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί.

Το σύστημα θα τον εμφανίζει σαν ένα «πορτοφόλι» και κάθε κίνηση των λογαριασμών του θα αφήνει τα ίχνη της: πότε και ποια ποσά κατατέθηκαν, αναλήφθηκαν ή μεταβιβάστηκαν και από ποιους.

* Από τον Ιούνιο του 2013 το αργότερο, για τις συναλλαγές των πολιτών με όλα τα υπουργεία θα απαιτείται η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Ο πολίτης δεν θα μπορεί έχει καμία οικονομική συναλλαγή με το κράτος, αν οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν τον ΑΦΜ του.

Συντάξεις, επιδόματα πρόνοιας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άλλα επιδόματα και γενικά κάθε ευρώ που δίνεται από το κράτος θα αντιστοιχίζεται σε ένα μοναδικό ΑΦΜ.

* Τον Ιούνιο του 2014, ένας κρατικός φορέας θα ενοποιήσει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος, ΑΦΜ, όλοι οι αριθμοί μητρώου θα ενωθούν σε έναν αριθμό.

Αριθμός «όλα σε ένα»

Η αριθμοδότηση των Ελλήνων και η αντικατάσταση των μετρητών με χρήμα μέσω των τραπεζών είναι μια ιστορία πολλών ετών, πολύ πριν από την εισαγωγή του ευρώ. Τώρα όμως θα υλοποιηθεί πλήρως με την επιβολή της τρόικας.

Όλα τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2013, δείχνουν ότι ο μοναδικός αριθμός που θα δοθεί σε κάθε πολίτη θα καταχωρίζεται σε μία μεγάλη βάση δεδομένων και θα δίνει στις κρατικές υπηρεσίες ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα πάντα, όπως για τις ακόλουθες κινήσεις του πολίτη:

* τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις επενδύσεις και τις μετοχές του

* τα ακίνητα που απέκτησε ή πούλησε

* τις πληρωμές και τις αμοιβές του

* τις αγορές, τις εξόδους, τα ταξίδια και τις προτιμήσεις του

* τις συντάξεις, τα επιδόματα και τα βοηθήματα που λαμβάνει

* τις οφειλές του στην εφορία, στους δήμους, στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

* τα φάρμακα, τη νοσηλεία, τις ιατρικές εξετάσεις του

* την οικογενειακή του κατάσταση, τους γονείς ή τα παιδιά του και εν γένει ό,τι συνδέεται με την ατομική του ταυτότητα.

«Πιλότος» το αυστριακό μοντέλο
 Κανένας πολίτης δεν θα πληρώνεται από το Δημόσιο αρχικά χωρίς τον ΑΦΜ του, ενώ περίπου ένα χρόνο αργότερα το κράτος και οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα των μεταβολών στο πορτοφόλι και στην περιουσία του και, μάλιστα, σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα στο 2013 θα καθοριστεί ποιο μοντέλο θα εφαρμοστεί για την ενοποίηση όλων των αριθμών μητρώου των πολιτών.

Στην Ελλάδα εφαρμόζονται σωρεία από εθνικούς αριθμούς ταυτοποίησης, με πολλά και διαφορετικά πρότυπα αριθμοδότησης: το πρότυπο του δελτίου ταυτότητας, ο εννιαψήφιος ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ που είναι η ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε μέλους των εργαζομένων ή των συνταξιούχων και καταγράφει και την οικογένεια τους στην Ελλάδα κ.λπ.

Μέχρι το 2014 όλα αυτά θα έχουν αλλάξει ή θα έχουν συγχωνευθεί σε έναν αριθμό, που ενδεχομένως να μην τον γνωρίζει καν ο πολίτης.

Επικρατέστερο για την ώρα θεωρείται από επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών το αυστριακό μοντέλο, που βγάζει έναν αρχικό αριθμό για κάθε πολίτη, τον οποίο δεν γνωρίζει κανένας και είναι μυστικός και κρυφός απ' όλους.

Από τον αριθμό αυτό όμως βγαίνουν άλλοι «τομεακοί» αριθμοί μητρώου, όπως π.χ. ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ ή ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας.

Με βάση τα σχέδια των επιτελών, θα δημιουργηθεί μια κεντρική υπηρεσία που θα «μεταφράζει» κάθε αριθμό μητρώου από και προς το μοναδικό αριθμό κάθε πολίτη.

Θα μπορεί, δηλαδή, αυτός να χρησιμοποιεί τον ΑΜΚΑ, την ταυτότητα ή τον ΑΦΜ του σε κάθε υπηρεσία, αλλά όλα θα οδηγούν στο δικό του μοναδικό αριθμό που θα φυλάσσεται σε μία κεντρική βάση δεδομένων.

Για την ενοποίηση των αριθμών μητρώου θα πρέπει να γίνει μελέτη και το ζήτημα που θα απασχολήσει έντονα το προσεχές διάστημα είναι πώς θα διασφαλίζεται η ιδιωτική ζωή των πολιτών από το κράτος ή από την ενδεχόμενη «εισβολή» κάποιου τρίτου στη βάση δεδομένων τους.


http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=50335&category_id=86

http://elthraki.gr/details.php?id=5580

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top