σχόλιο ID-ont: Από παλαιότερη παρουσίαση του θέματος: Τέξας: Κίνημα πολιτών κατά των «έξυπνων» μετρητών ρεύματος

ΣΚΑΪ: Κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο χρειάζονται οι διαχειριστές των έξυπνων δικτύων και των παρόχων ενέργειας, αναφέρει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, προτείνει μια σειρά μέτρων που θα επιτρέπουν στους παρόχους έξυπνων δικτύων να αντιμετωπίζουν δυνητικές απειλές.

Τα έξυπνα δίκτυα και οι έξυπνοι μετρητές λειτουργούν σε εκατομμύρια διασυνδεδεμένους κόμβους, και επομένως υπάρχουν φόβοι ότι είναι ευάλωτοι σε πιθανό χάκινγκ, τρομοκρατικό χτύπημα και ακόμη και διαρρήξεις, τόνισε πηγή στην EurActiv.

Ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TSO)- που διαχειρίζεται την κατανομή ενέργειας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο- θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα στο υψηλότερο επίπεδο εξέλιξής τους.

«Αυτή η τεχνική καθοδήγηση απευθύνεται στα έξυπνα δίκτυα και τις υπηρεσίες τους που είναι ζωτικής σημασίας και των οποίων η δυσλειτουργία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία», αναφέρει η έκθεση.

«Επιτίθεσαι σε έναν Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν υπάρχει ρεύμα σε ολόκληρη πόλη», τόνισε η ίδια πηγή. «Επικρατεί αναρχία».

Έκθεση της McAfee νωρίτερα μέσα στο χρόνο, χαρακτήρισε τα έξυπνα δίκτυα «πρωταρχικό στόχο» για κυβερνοεπίθεση.


«Ο πιο αδύναμος κρίκος»


Ο ENISA προτείνει 39 διαφορετικά μέτρα ασφαλείας, που οργανώνονται σε 3 επίπεδα εξέλιξης και βασίζονται σε στη σοβαρότητα της απειλής.

Τα μέτρα καλύπτουν ζητήματα όπως η ασφάλεια της διακυβέρνησης και διαχείριση κινδύνου, διαχείριση τρίτων μερών, ασφαλή διαδικασία κύκλου ζωής για τα στοιχεία των έξυπνων δικτύων και των λειτουργικών διαδικασιών, ασφάλεια του προσωπικού, ευαισθητοποίηση και κατάρτιση, σωματική ασφάλεια, ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και ασφάλεια του δικτύου.

«Ο ENISA εκπόνησε αυτή την έκθεση προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη… παρέχοντας έναν δείκτη ελάχιστου επιπέδου ασφαλείας και ανθεκτικότητας στα κράτη μέλη αναφορικά με τα έξυπνα δίκτυα, αποφεύγοντας έτσι να καταστούν ο «πιο αδύναμος κρίκος».

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων για την διανεμημένη παραγωγή ενέργειας στα μελλοντικά δίκτυα ηλεκτρισμού θα γίνεται με ασφαλή τρόπο», είπε ο διευθυντής του ENISA Udo Helmbrecht.

«Ελπίζουμε να δούμε τα έξυπνα δίκτυα στην επικείμενη Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο ENISA που έχει έδρα στην Κρήτη, αναφέρει ότι το κείμενο θα επικαιροποιείται τακτικά ανάλογα με τις διαθέσιμες πληροφορίες. Επισημαίνει επίσης κινδύνους και απειλές σε όλη την ΕΕ.

Μια γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δέχθηκε σοβαρή κυβερνοεπίθεση δύο εβδομάδες πριν που διήρκησε 5 ημέρες, πλήττοντας τα συστήματα το διαδικτυακό σύστημα επικοινωνιών, αποτελώντας την πρώτη επιβεβαιωμένη ψηφιακή επίθεση εναντίον ευρωπαϊκού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου.


Ιστορικό

Τα έξυπνα δίκτυα είναι ψηφιοποιημένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που επιτρέπουν την αμφίδρομη επικοινωνίας μεταξύ των παρόχων και των καταναλωτών, ενώ προβλέπουν ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης των ροών ηλεκτρικής ενέργειας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Παρά την έλλειψη ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, το τρίτο ενεργειακό πακέτο που υιοθετήθηκε το 2009, ενθαρρύνει τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών δικτύων.

Τον Οκτώβριο του 2009, η Επιτροπή δημοσίευσε τον χάρτη χρηματοδότησης για το Σχέδιο Στρατηγικής για την Ενεργειακή Τεχνολογία. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει 2δις ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας» προκειμένου να επιτρέψει στο 50% των ενεργειακών δικτύων της ΕΕ να λειτουργήσουν ως έξυπνα δίκτυα.
 
http://www.skai.gr/news/technology/article/220394/se-kinduno-epitheseon-ston-kuvernohoro-ta-exupna-diktua/#ixzz2GTfmg52u

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top