Νέο λογισμικό το οποίο συλλέγει δεδομένα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζει τις κινήσεις των ατόμων που διαθέτουν λογαριασμούς σε αυτά και ακόμη και να προβλέπει μελλοντική συμπεριφορά θέτει μια πραγματική απειλή στην προσωπική ελευθερία, καταγγέλλουν ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων.

Η πολυεθνική εταιρία παροχής αμυντικών υπηρεσιών «Raytheon» έχει αναπτύξει ένα λογισμικό «ακραίας αναλυτικής κλίμακας» το οποίο μπορεί να πλοηγεί μέσω τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Facebook, το Twitter και το Google, το οποίο έχει ήδη ονομαστεί από τους επικριτές του «Google» για κατασκόπους».

Ομάδες υπεράσπισης των πολιτικών ελευθερίων προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις ως μέσο ελέγχου και εντοπισμού των πολιτών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, ώστε να ανιχνεύουν ενδείξεις ανυπακοής προς το καθεστώς.


Η κατασκευάστρια εταιρία δεν έχει πουλήσει ακόμη το λογισμικό - γνωστό ως Τεχνολογία Γρήγορης Επικάλυψης Πληροφοριών ή Riot- έχει παραδεχτεί όμως ότι το 2010 μοιράστηκε την επίμαχη τεχνολογία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 

Παρόλα αυτά, αυτό το λογισμικό είναι παρόμοιο με άλλα λογισμικά εντοπισμού δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Geotime, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός και έχει αγοραστεί για δίκες από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Τέτοια εργαλεία είναι πιθανό να σχηματίσουν τη ραχοκοκαλιά για μελλοντικά συστήματα παρακολούθησης τα οποία θα εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες που οι χρήστες μοιράζονται μέσω Διαδικτύου για να τους «φακελώνουν».

Αυτού του είδους το λογισμικό είναι πανίσχυρο και ικανό τόσο να αναγνωρίσει όσο και εντοπίσει άτομα «ενδιαφέροντος για την αστυνομία», ακόμη κι αν δεν έχουν διαπράξει κάποια παρανομία.

Καθώς μπορεί να εντοπίζει την «συναισθηματική κατάσταση» που δηλώνουν όσοι έχουν λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε θέση να αναγνωρίζει ιδέες, έννοιες και οργανώσεις.

Αν χρησιμοποιηθεί, οι χρήστες του Διαδικτύου θα είναι δύσκολο να κρυφτούν: το επίμαχο λογισμικό θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις των χρηστών, αλλά και να εντοπίζει που ακριβώς βρίσκονται σε ζωντανό χρόνο.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=497753







Μας εντοπίζουν μέσω κοινωνικών δικτύων

Το λογισμικό δημιούργησε εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας

Πρόγραμμα που ανέπτυξε η εταιρεία Raytheon μπορεί να εντοπίζει τις κινήσεις μας ή ακόμη και να προβλέπει τη μελλοντική συμπεριφορά μας, βάση στοιχείων που συλλέγει από την παρουσία μας στα social media.

Το Riot, όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα, δεν έχει πουληθεί όπως διαβεβαιώνει ένας εκ των ειδικών της Raytheon στην εφημερίδα Guardian. Παραδέχεται όμως ότι η εταιρεία «μοιράστηκε» τη συγκεκριμένη τεχνολογία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο κοινής ερευνητικής προσπάθειας το 2010, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εθνικό σύστημα ασφάλειας ικανό να αναλύει τρισεκατομμύρια οντότητες από τον κυβερνοχώρο.

Σε βίντεο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο ειδικός εξηγεί ότι το εξαιρετικά αναλυτικό σύστημα συλλέγει ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών μέσω Facebook, Twitter και Foursquare. Στη συνέχεια αποκτά μια συνολική οπτική για τη ζωή ενός ανθρώπου, τους φίλους του, τις περιοχές που επισκέφθηκε, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει μοιραστεί ο χρήστης μέσω social media.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν είναι καθόλου δύσκολο καθώς στις φωτογραφίες που αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για το μέρος που έχουν τραβηχτεί. Παράλληλα, το πρόγραμμα φτιάχνει ένα είδος διαγράμματος απου απεικονίζει τις σχέσεις του ατόμου με άλλα άτομα μέσω Twitter, Facebook ή του Foursquare, μιας εφαρμογής για κινητά που χρησιμοποιείται από 25 εκατομμύρια ανθρώπους και τους ειδοποιεί για το που βρίσκονται οι φίλοι τους.

Αν και εταιρείες όπως η Raytheon (που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αμυντικών συστημάτων) συχνά αποδίδουν τέτοιου τύπου έρευνες και προγράμματα στην ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία του κοινωνικού συνόλου, παραμένουν τα ερωτήματα για το κατά πόσον ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να συλλέγει προσωπικές πληροφορίες ενός ατόμου χωρίς εποπτεία ή ρύθμιση.

Αναλυτικά για το πως λειτουργεί το πρόγραμμα στο βίντεο του Guardian

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=342790




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top