Προσοχή πριν το “κλικ”!



Ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Φαίνεται ότι η επίτευξη συμφωνίας δε θα είναι εύκολη. Βασικός στόχος είναι να δοθεί στους πολίτες μεγαλύτερος έλεγχος στις προσωπικές τους πληροφορίες στο διαδίκτυο και να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η κλοπή στοιχείων ταυτότητας.
 
Όπως αναφέρει κάτοικος της Δανίας: “υπάρχει πιθανότητα ο λογαριασμός μας να έχει παραβιαστεί ή να διαρρέουν πληροφορίες για μας. Αλλά το διαδίκτυο προσφέρει και πολλές δυνατότητες και ευκολίες. Όπως οι τραπεζικές συναλλαγές, μέσω διαδικτύου είναι τέλειες.”

Αυτό είναι το βασικό δίλημμα: πώς διασώζεται η προσωπική ζωή, χωρίς να μπει φρένο στις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες.

Οι πολίτες στην Κοπενγχάγη, για παράδειγμα, εκφράζουν απόψεις που είναι χαρακτηριστικές των συζητήσεων που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.

Εύκολα, λοιπόν, κατανοούμε γιατί η πλατφόρμα προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα, που έχουν αναλάβει οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Νεαρός κάτοικος στην Κοπενχάγη μας είπε:
“Μάλλον είναι αργά, γιατί έχω ήδη βγάλει εκεί έξω πολλές πληροφορίες. Εννοώ για τον τραπεζικό λογαριασμό μου και την πιστωτική μου. Και τη Google.” 

Ενώ, μια κοπέλα ανέφερε: “είναι μέρος του internet, αν δε θέλεις να βλέπουν οι άλλοι τις πληροφορίες σου, μη μπαίνεις στο facebook. Είναι θέμα επιλογής.”

Ωστόσο, ο φίλος της επεσήμανε ότι: “το κακό είναι ότι οι όροι που σου δίνουν είναι 100 σελίδες και κανείς δε τους διαβάζει. Οπότε λες οτι συμφωνείς, αλλά τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρα.”

Η ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση θέλει να λειτουργήσει ως πανοπλία: μια σειρά κανόνων που θα αναγκάζει τις ιστοσελίδες να ενημερώνουν καλύτερα τους πελάτες τους, για την χρήση των δεδομένων και που θα επιβάλλει βαριά πρόστιμα σε περιπτώσεις καταχρήσεων. Επίσης, να γίνει πιο εύκολη η διαγραφή δεδομένων.

Εντωμεταξύ, κάποιοι λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα. Συναντήσαμε μια ομάδα για την υπεράσπιστη των χρηστών, που δημιούργησε και διένημε χιλιάδες αντίγραφα δωρεάν λογισμικού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο Niels Elgaard Larsen, εκπρόσωπος της Πολιτικής Ένωσης ΙΤ της Δανίας μας είπε:
“Είναι ένα παράδειγμα των προγραμμάτων μας, που διασφαλίζει την ανώνυμη πρόσβαση στο internet. Δίνει λύσεις όπως plugins για browsers και applications για κινητά, ώστε οι πολίτες να προστατεύουν την προσωπική τους ζωή. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν τον έλεγχο, από το να περιμένουν από άλλους να τους προστατεύσουν.”

Η Ένωση αναφέρει ότι η Δανία έχει ήδη καλούς νόμους για την προστασία δεδομένων, αλλά η εφαρμογή τους είναι άλλο θέμα. Άρα είναι κρίσιμο οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους και τα κενά στους νόμους.

Για παράδειγμα, οι νεαροί χρήστες του facebook μπορεί να μην ανησυχούν, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους γονείς τους. 

Σε μια εποχή κατά την οποία όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας περνάει στο διαδίκτυο, η ανησυχία για το “Μεγάλο Αδερφό” μεγαλώνει. Έχουμε, άραγε, συνειδητοποιήσει όλες τις πιθανές επιπτώσεις;

Οι πολιτικοί καλούνται να βρουν λύσεις πρακτικές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει κάτοικος της Κοπενχάγης: “Αν κάποια εταιρεία θέλει να “βάλει χέρι” σε πληροφορίες, μπορεί να το κάνει. Δεν μπορούμε, μόνοι μας, να προστατευτούμε 100%”
Πέρυσι, τον Ιανουάριο, παρουσιάστηκε ένα σύνθετο νομοθετικό πακέτο, αλλά έκτοτε δεν έγιναν πολλά. Μετά από συζητήσεις και διασκέψεις, τώρα πρέπει να το εξετάσουν διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές στην Ευρώπη. Μετά θα τεθεί σε ψηφοφορία. Αλλά και οι επικεφαλής των κρατών μελών πρέπει να το εγκρίνουν. Πάντως, υπάρχει πίεση να κλείσει το θέμα πριν τις ευρωεκλογές το 2014.

Η Κύπρος ηγήθηκε των συζητήσεων για να βρεθούν συναινετικές λύσεις.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, που αναπτύσσουν λογισμικό για smartphone και συστήματα εντοπισμού, οργάνωσαν forum, όπου συζήτησαν τις προκλήσεις.

Ο Νικόλας Λουλούδης, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, υπογραμμίζει:
“Ως ερευνητές και άτομα που αναπτύσσουμε αυτές τις τεχνολογίες, ψηλά στην ατζέντα μας έχουμε την προστασία της προσωπικής ζωής.”

Και ο Γεώργιος Λάρκου, επίσης υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, προσθέτει:
“Στον κόσμο των smartphone, μπορεί κανείς εύκολα να κλείσει το κινητό ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή και τότε το πρόβλημα λύνεται. Φυσικά δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε.”

Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι να υποχρεώνεται κάθε εταιρεία να απασχολεί έναν “υπάλληλο για την προστασία των δεδομένων”, να διαθέτει “συστήματα ειδοποίησης”, να δίνει δυνατότητα “πλήρους διαγραφής” και να χρησιμοποιεί δηλώσεις “ξεκάθαρης συναίνεσης” για την χρήση των δεδομένων. 

Πάντως, ο Μάριος Δικαιακός, Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, επισημαίνει:

“Δε νομίζω να μπορεί να δοθεί μια ενιαία λύση, γιατί ο τομέας αναπτύσσεται συνεχώς και δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί σε δύο, τρία ή πέντε χρόνια. Το σημαντικό είναι να συνεργάζονται στενά οι ρυθμιστικές αρχές με τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές κοινότητες, αλλά και με τις εταιρείες που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.”

Υπάρχει, επίσης, ανησυχία για το κόστος που θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις, για να εφαρμόσουν το νόμο. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θα είναι ελαστικές στο πεδίο εφαρμογής.

Ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με έδρα την Κύπρο, υπογραμμίζει:

“Ένα από τα βασικά θέματα, που μας απασχόλησε, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι το διοικητικό κόστος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το 99% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και στην Κύπρο είναι Μ.Μ.Ε.”

Καθώς η συζήτηση συνεχίζεται, μεγάλα ονόματα του διαδικτύου παραμένουν στα πρωτοσέλιδα για ελλειπή προστασία δεδομένων. Ενώ, άλυτο παραμένει και το πρόβλημα για το εύρος της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών.

Αν και για κάποιους θεωρείται χαμένος κόπος, πολλοί αισιοδοξούν ότι ένα ασφαλές διαδίκτυο είναι εφικτό.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top