Πρόγραμμα «My Roufianos»


Φακέλωμα μαθητών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «My school» του υπουργείου Παιδείας.
 
Το 1949 ο Τζορτζ Όργουελ δημοσίευσε το βιβλίο του «1984» δείχνοντας πώς ένα ολοκληρωτικό καθεστώς μπορεί να έχει υπό συνεχή παρακολούθηση τους πολίτες.

 
Έπειτα από 65 ολόκληρα χρόνια ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν, αποφάσισε να φορέσει τη «μάσκα» του Μεγάλου Αδερφού.

Σε μία προσπάθεια να βάλει... τάξη στα σχολεία της χώρας δημιούργησε – κατά το ευρωπαϊκό... αναπτυξιακό πλαίσιο – την ηλεκτρονική πλατφόρμα «My School» και άρχισε το φακέλωμα.

 Καθηγητές, μαθητές, ακόμα και γονείς, καλούνται να δώσουν αρκετά προσωπικά στοιχεία τους. Και αυτομάτως έκαστος αποκτά το δικό του... «προφίλ»!

Τι ζητάει το υπουργείο; Μεταξύ πολλών άλλων, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των μαθητών, τη διεύθυνση και τη δημοτική ενότητα των γονέων, ακόμη και το επάγγελμά τους. Επίσης καταγράφονται οι απεργίες και η «συνεργασιμότητα» των εκπαιδευτικών, οι επιδόσεις, οι έλεγχοι, τα απολυτήρια, οι μετακινήσεις, αλλά και η κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών. Μέχρι και οι μισθοί που παίρνουν οι... γονείς!
Πληροφορίες του «Ποντικιού» αναφέρουν ότι πλέον, μέσω του συγκεκριμένου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής, κάθε μαθητής και καθηγητής έχει το δικό του «προφίλ», κάτι το οποίο θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό ζητούν και τον ΑΜΚΑ.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολιάζουν σε ερωτήσεις μας ότι «δεν είχαμε ακριβή αριθμό μαθητών ανά σχολική μονάδα για να διαπιστώσουμε πόσα κενά υπάρχουν και εν τέλει να τα καλύψουμε. Το σύστημα καταγραφής γίνεται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να πάψει πλέον το φαινόμενο των προηγούμενων ετών να διορίζονται εκπαιδευτικοί σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες ανάγκες και της διασφάλισης του εκπαιδευτικού συστήματος».

Και προσθέτουν: «Δεν είναι φακέλωμα ή κάτι άλλο. Τα στοιχεία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών προστατεύονται. Τον ΑΜΚΑ, παραδείγματος χάριν, γιατί να μην τον ζητήσουμε, όταν έτσι κι αλλιώς ο Έλληνας πολίτης τον καταθέτει σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία»;

 
Η «ψηφιακή σαλάτα!»
Ήδη το «My School» έχει εγείρει σοβαρές αντιδράσεις στις τάξεις των γονέων και των εκπαιδευτικών. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και Μαθητών Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, κατέκρινε τη νέα πολιτική του υπουργείου Παιδείας τονίζοντας πως «το κάθε σχολείο ως μαγαζάκι θα ανεβάζει τις επιδόσεις του, τις “δράσεις” και τις “καινοτομίες” του, προκειμένου να ψαρεύει πελάτες. Π.χ. τα project, τα πολύχρωμα προγράμματα της Ε.Ε. Καλώς ήρθατε στο virtual σχολείο της ψηφιακής σαλάτας, της αυτονομίας που θα έχει να βρίσκει χορηγούς».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Τα τμήματα και τα σχολεία θα φτιάχνονται στη λογική των αριθμών και όχι των πραγματικών αναγκών. Π.χ., αν έχουμε 45 παιδιά σε μια τάξη, δεν θα μπαίνουν δύο τμήματα, αλλά θα φτιάχνεται ένα και τα υπόλοιπα παιδιά θα στέλνονται σε άλλο σχολείο. Θα εξυπηρετείται έτσι η γρήγορη “διάθεση” των εκπαιδευτικών ανά περιφέρεια, αφού θα περισσεύουν».

Παράλληλα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής» και η Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής, με κοινή ανακοίνωσή τους, επέκριναν το υπουργείο Παιδείας για την «επιβολή του My School» τονίζοντας πως λειτουργεί σαν άλλος Μεγάλος Αδελφός. «Μια τέτοια βάση δεδομένων, η οποία θα προωθεί - εξυπηρετεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο σπουδών, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη “σπιουνιά”, την ποινικοποίηση της συμπεριφοράς εκπαιδευτικών - μαθητών και την κινητικότητά τους δεν την έχουμε ανάγκη» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Και προσθέτουν: «Το My School είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια τους, για να μπορέσουν με επιτυχία να ασκήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Ένας ακόμα πίνακας, μέσα στον οποίο όλοι εμείς, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά μας, είμαστε αριθμοί σε κουτάκια. Και ο εκάστοτε υπουργός, ως Μεγάλος Αδελφός, θα μπορεί να αποφασίζει ποια κουτάκια πρέπει να μετακινηθούν (μεταθέσεις), ποια να ενωθούν (συγχωνεύσεις τμημάτων ή σχολείων) και ποια να διαγραφούν (απολύσεις)».

Το «Π» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου «Περικλής» Ηλέκτρα Μητσούρα, η οποία μας εξήγησε πως «αυτήν τη στιγμή, με την αυξανόμενη υποχρηματοδότηση της παιδείας και τα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, το υπουργείο επιχειρεί να εφαρμόσει ακόμα μια νέα “καινοτομία”, την ηλεκτρονική καταγραφή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για τους μαθητές μας, αλλά και μια σειρά καταγραφών που αφορούν όχι την εκπαιδευτική, αλλά τη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση των καθηγητών. Είναι εμφανές ότι το υπουργείο προσπαθεί με αυταρχικό και εκβιαστικό τρόπο τον απόλυτο έλεγχο της εκπαιδευτικής κοινότητας που αφορά μαθητές, γονείς και καθηγητές».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Χαλκιδικής κατήγγειλε το υπουργείο Παιδείας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς αρκετοί γονείς δεν ήθελαν να δώσουν τα στοιχεία τους. Συγκεκριμένα, η καταγγελία κατέληγε με το αίτημα για έλεγχο

◆ νομιμότητας της ψηφιακής εφαρμογής του συστήματος Μy School ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και κηδεμόνων,
◆ νομιμότητας και δικαιοδοσίας διευθυντών και προϊσταμένων σχολικών μονάδων να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται από την ψηφιακή εφαρμογή για τους μαθητές και
◆ τυχόν παραβίασης προσωπικών δεδομένων και απόσυρσης της ψηφιακής πλατφόρμας / εφαρμογής.

Στη ΓΑΔΑ στοιχεία των παιδιών!

Σάλο προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είχε γράψει το «Π», το έγγραφο από τη ΓΑΔΑ με το οποίο καλούνταν τα αστυνομικά τμήματα να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές - συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων – και τη σύνταξη εμπεριστατωμένων εκθέσεων – για την καταγραφή προβλημάτων και αναγκών αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας.

Το έγγραφο αποκάλυψε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής» καταγγέλλοντας στην ουσία την αντίληψη του... «χαφιέ» που θέλουν να προσδώσουν στους εκπαιδευτικούς οι κυβερνώντες. Η ΕΛ.ΑΣ., πάντως, απάντησε με ανακοίνωση πως επιθυμεί την κατάλληλη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και ότι προβλέπεται από τον νόμο η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top