Ερωτηματικά και αμφιβολίες για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων εγείρει η μεγαλύτερη εξαγορά που διενεργείται στον κυβερνοχώρο την τελευταία δεκαετία. Ο λόγος για τη συμφωνία-μαμούθ (των 19 δις δολαρίων) για την απόκτηση της υπηρεσίας μηνυμάτων WhatsApp από την ηγέτιδα εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι αναλυτές επεσήμαναν, από την αρχή κιόλας, τα «σκιώδη» σημεία της συμφωνίας, τα οποία και σχετίζονταν με τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτό το μυθικό ποσό. Ο προβληματισμός μετατοπίζεται και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναζητούν να κατανοήσουν εάν και πώς θα χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της WhatsApp από το Facebook.

Η συμφωνία εξαγοράς μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρχών που μέχρι πρότινος αγνοούσαν την ανάδυση της υπηρεσίας WhatsApp. Τον «κώδωνα», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει και το Blommberg, κρούει ο Jacob Kohnstamm που ηγείται μίας ομάδας επικεφαλής των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων, της επονομαζόμενης «Article 29 Data Protection Working Party». Μάλιστα, ήδη, οι ολλανδικές αρχές (των οποίων και επικεφαλής είναι ο κ. Kohnstamm) έχουν ξεκινήσει να διερευνούν το τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία.

Όπως σημείωσε, άλλωστε, και οι επικεφαλής σε άλλα κράτη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να δράσουν αναλόγως και στο σύνολό της, η ανώτατη αρχή της Ε.Ε. των 28 θα μπορούσε να ξεκινήσει μία σχετική έρευνα. Όπως παρατηρεί ο κ. Kohnstamm, όλα τα κράτη μπορούν να εξετάσουν τη WhatsApp, εάν το αποφασίσουν, καθώς η εταιρεία δεν είναι εγκατεστημένη στην Ευρώπη και έχει διαβεβαιώσει πως θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα.

Η βασική ανησυχία σχετίζεται με την πιθανότητα συλλογής προσωπικών δεδομένων, από την ατζέντα επαφών των χρηστών της υπηρεσίας WhatsApp, από το Facebook. Όπως σχολιάζει ο κ. Kohnstamm, ο κίνδυνος, από αυτήν την άποψη, έγκειται στο ότι είναι δελεαστική η χρησιμοποίηση των δεδομένων αυτών για τελείως διαφορετικό λόγο. «Η συλλογή δεδομένων των ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν το WhatsApp είναι παρατραβηγμένη και δεν συνάδει με το δίκαιο της Ολλανδίας και της Ευρώπης», όπως επισημαίνει.

Όσο για το τι θα αποφασιστεί επί των ολλανδικών εδαφών, θα γίνει γνωστό εντός του έτους, ενώ ο κ. Kohnstamm δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου σε ποσό μάλιστα, το οποίο θα μπορούσε να είναι «εντυπωσιακό».

Σημειωτέον πως βάσει των ολλανδικών κανονισμών δεν προβλέπεται κάποιο όριο στα πρόστιμα και κάθε απόφαση βασίζεται στη σοβαρότητα της υπόθεσης και στο εάν η εταιρεία απέτυχε «εκ προθέσεως» να συμμορφωθεί.

Το Facebook έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων, το τελευταίο διάστημα και έχει έρθει αντιμέτωπο με ουκ ολίγες συστάσεις.

«Το Facebook δεν αγοράζει μόνο μία διάσημη εφαρμογή μηνυμάτων, αλλά αποκτά και τις επαφές και τους αριθμούς τηλεφώνων 450 εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως», αναφέρει ο Wim Nauwelaerts, ειδικός σε θέματα δικαίου για την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε., στη Hunton & Williams LLP. «Πολλοί από αυτούς τους χρήστες έχουν ήδη εγγραφεί στο Facebook, επομένως η συμφωνία επιτρέπει στο Facebook να χτίσει εξ ολοκλήρου τα προφίλ αυτών των χρηστών», τονίζει και συνεχίζει λέγοντας πως αυτό δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top