«Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ καταγράφει όλες τις εγχώριες και διεθνείς κλήσεις στο Αφγανιστάν, όπως άλλωστε κάνει και στις Μπαχάμες» δήλωσε πρόσφατα ο Αυστραλός ακτιβιστής του Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ. Η δήλωση θεωρείται αποκαλυπτική καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία εκθέσεων που αφορούν στις παρακολουθήσεις της NSA – σε καθολικό επίπεδο - σε δυο συγκεκριμένες χώρες. Η μία είναι οι Μπαχάμες. Η δεύτερη όμως αναφέρεται σε δημοσιεύματα μόνο ως «Χώρα Χ».
Συγκεκριμένα, η Washington Post και το Intercept έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν εκθέσεις που αναφέρουν ότι, ήδη από το 2013, οι ΗΠΑ καταγράφουν και αρχειοθετούν τηλεφωνικές κλήσεις δύο ή περισσότερων κρατών-στόχων. Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση, ασκώντας λογοκρισία και στις δύο εκθέσεις, απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση του ονόματος μιας εκ των χωρών που έπεσαν θύματα παρακολούθησης. Έτσι, το Intercept, ενώ παρουσιάζει εκτενή άρθρα για τις παρακολουθήσεις στις Μπαχάμες, αποκρύπτει το όνομα της δεύτερης χώρας, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «Χώρα Χ».
Το πρόγραμμα MYSTIC
Το πρόγραμμα MYSTIC
Το Intercept, ένας μιντιακός οργανισμός που στήθηκε από δημοσιογράφους με πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα της NSA τα οποία διέρρευσαν στη δημοσιότητα από τον πρώην τεχνικό της Υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η NSA έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης με το κωδικό όνομα SOMALGET και καταγράφει όλες τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας στις Μπαχάμες.
Το SOMALGET αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, του MYSTIC, το οποίο χρησιμοποιεί η NSA για να συλλέξει δεδομένα - όπως αριθμοί, ώρες και διάρκεια κλήσεων - στις Μπαχάμες, στο Μεξικό, στην Κένυα και στις Φιλιππίνες. Το SOMALGET είναι από τη φύση του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα καθώς μπορεί να αποθηκεύσει τηλεφωνικές συνομιλίες μέχρι και 30 ημερών.
Εντούτοις, το Intercept αποφάσισε να διατηρήσει την ανωνυμία της δεύτερης χώρας που παρακολουθείται, δηλώνοντας ότι: «υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η κοινοποίηση μιας τέτοιας πληροφορίας θα οδηγούσε σε επικίνδυνα ξεσπάσματα βίας».
H αποκάλυψη του Wikileaks
Από την πλευρά του, το Wikileaks, άσκησε δριμύτατη κριτική στο Intercept και στη μητρική εταιρία όπου ανήκει, την First Look Media, λέγοντας ότι έπρεπε να είχαν δημοσιεύσει το όνομα της χώρας στόχου της NSA.
«Δεν πιστεύουμε ότι τα μίντια πρέπει να βοηθούν ένα κράτος στο να αποφεύγει τη δημοσιοποίηση και τη δίωξη των σοβαρών εγκλημάτων που διαπράττει εναντίον των πληθυσμών» τόνισε ο Ασάνζ και πρόσθεσε ότι: «το να αρνείσαι σε ολόκληρους λαούς τη γνώση ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης αποτελεί μια πράξη λογοκρισίας που αφαιρεί από κάθε άτομο το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναζητήσει μια υγιή λύση, είτε στα διεθνή δικαστήρια είτε αλλού».
Ο Ασάνζ συνέχισε λέγοντας ότι η απόφασή τους να εντοπίσουν τη «Χώρα Χ» δεν έγινε μόνο με κίνητρο να παρέχουν αποτελεσματικά ένδικα μέσα εναντίον των «εγκλημάτων μαζικής κατασκοπείας» αλλά και για να αποτρέψουν αθώες ζωές από το να γίνουν μέρος της κεκαλυμμένης παρακολούθησης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πρακτορείο Reuters, ο Aσάνζ κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και αναφέρθηκε στην ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ενθάρρυνση κλίματος ατιμωρησίας.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «γνωρίζουμε από προηγούμενες αναφορές ότι το σύστημα μαζικής παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας είναι βασικό συστατικό του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και εκατοντάδων γυναικόπαιδων στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Υεμένη και στη Σομαλία. Η λογοκρισία της ταυτότητας ενός κράτους θύματος βοηθά άμεσα τη δολοφονία αθώων ανθρώπων».
Wikileaks εναντίον NSA και Πενταγώνου
Αναφορικά με τον κίνδυνο ξεσπάσματος βίαιων αντιδράσεων, ο Αυστραλός ακτιβιστής σχολίασε ότι οι τέτοιου είδους ψευδείς και υπερβολικοί ισχυρισμοί χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από τους Αμερικάνους αξιωματούχους ώστε να καθυστερήσουν ή να αποκρύψουν διάφορες δημοσιεύσεις. Επεσήμανε, επίσης, το παράδειγμα του 2010, όταν το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο είχαν δηλώσει ψευδώς ότι τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που είχε διαρρεύσει το Wikileaks έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή αμέτρητων αθώων ανθρώπων.
«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα επίσημο κρατικό στοιχείο που να καταδεικνύει ότι κάποια από τις 8 εκατομμύρια εκδόσεις μας προκάλεσε βλάβες στην ανθρώπινη ζωή» είπε ο Ασάνζ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το 2013 Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δεν κατάφεραν να βρουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ισχυρισμούς σαν τους παραπάνω και ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, παραδέχθηκε ότι η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν υπερβολική.
Ποιες άλλες χώρες παρακολουθούνται;
Σύμφωνα με το Intercept, το πρόγραμμα MYSTIC περιλαμβάνει την παρακολούθηση 5 χωρών, δύο με την καταγραφή όλων των ηχητικών δεδομένων και τριών με συλλογή μεταδεδόμενων. Από την άλλη, η Washington Post, αναφέρθηκε και σε μια έκτη χώρα, αν και οι επιχειρήσεις παρακολούθησης για τη συγκεκριμένη μπορεί να μην έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο Reuters η συλλογή ηχητικού υλικού τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δεν περιορίζεται στις Μπαχάμες και στο Αφγανιστάν. Το Μάρτιο, ο τότε Αναπληρωτής Διευθυντής της NSA, Τζον Ίνγκλις, δήλωσε στη Los Angeles Times ότι η NSA παρακολουθεί και καταγράφει κάθε e-mail, μήνυμα κειμένου, και σήμα/τοποθεσία τηλεφώνου που στέλνετε στο Ιράκ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου