Εξηγήσεις ζήτησε ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Εξηγήσεις έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιχειρούνται διορθώσεις για το πρόβλημα διαρροής προσωπικών δεδομένων πολίτη, από την ιστοσελίδα του Κυβερνητικού Τυπογραφείου. Ο συγκεκριμένος πολίτης που επισκέφθηκε την ιστοσελίδα του Κυβερνητικού Τυπογραφείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση για να του επιτραπεί η είσοδος στην ηλεκτρονική σελίδα, έκπληκτος λίγες μέρες αργότερα διαπίστωσε πως τα προσωπικά του δεδομένα διέρρευσαν στο Διαδίκτυο.

Το παράπονο διαβιβάστηκε και στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Γιάννο Δανιηλίδη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής. Οι δύο υπηρεσίες ενημέρωσαν τον κ. Δανιηλίδη πως ήδη έχει τεθεί εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα του Τυπογραφείου, μέχρι να επιλυθεί το σφάλμα. Επιπλέον έχει  ζητηθεί από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα, να εξετάσει τεχνικά το πρόβλημα και να διαγράψει τυχόν μη αναγκαία στοιχεία πολιτών, που έκαναν χρήση της Ιστοσελίδας του Τυπογραφείου της Δημοκρατίας.
 
Όπως ο ίδιος ο παραπονούμενος μας αποκάλυψε, αρκεί κάποιος να πληκτρολογούσε το ονοματεπώνυμο του στη μηχανή ηλεκτρονικής αναζήτησης Google  κι αμέσως εμφανιζόταν ο χώρος διαμονής του, το τηλέφωνό του κι η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Ο παραπονούμενος πολίτης, εξέφρασε την απορία αν μόνο τα δικά του δεδομένα έχουν διαρρεύσει, ή προκύπτει γενικότερο πρόβλημα με εκτεθειμένους κι άλλους πολίτες και με ευάλωτες, άλλες κρατικές υπηρεσίες, όσον αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Γιάννος Δανιηλίδης, ο οποίος έγινε δέκτης του παραπόνου του πολίτη, απέστειλε ήδη επιστολές στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο και το Τμήμα Πληροφορικής, αναφέροντας πως η διαρροή που καταγγέλθηκε, συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας περί της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ο Επίτροπος έλαβε ήδη απάντηση από τις δύο Υπηρεσίες, πως υπήρξε συμμόρφωση κι απόσυρση των προσωπικών στοιχείων του παραπονούμενου, ενώ διέταξε κι έρευνα για να διαπιστωθεί τυχόν παρόμοια αμέλεια και διαρροή στοιχείων πολιτών, από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.  Γνώστες του διαδικτύου, όταν τέθηκε υπόψιν τους η περίπτωση, δεν απέκλεισαν το γεγονός να μην πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά να έχουν διαρρεύσει κι άλλα στοιχεία πολιτών, από την συγκεκριμένη, ή άλλες ιστοσελίδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top