Γιατί η Γερμανία ζητούσε επί μήνες εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις σε βάρος της από την NSA, ακόμη και της ίδιας της Καγκελαρίου, όταν είναι η χώρα που φιλοξενεί τις περισσότερες βάσεις της αμερικανικής υπηρεσίας στο έδαφός της; Ποιος ξέρει στη Γερμανία για την ύπαρξη και τη λειτουργία των βάσεων αυτών; Υπάρχει περίπτωση οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να γνώριζαν ή να είχαν υποψίες ότι παρακολουθείται ακόμη και η Καγκελάριος από την NSA;

Αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν από άρθρο του γερμανικού περιοδικού der Spiegel στο οποίο σημειώνεται ότι αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η NSA, έχει «δίκτυο » σε κάποια χώρα της Ευρώπης, τότε αυτή σίγουρα είναι η Γερμανία. Αυτό προκύπτει από μια σειρά μυστικών εγγράφων που ο Έντουαρντ Σνόουντεν, διοχέτευσε στο περιοδικό.

Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν έξι μυστικές βάσεις της NSA στη Γερμανία, εκ των οποίων, μάλιστα, η μία βρίσκεται στη στέγη της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, μπροστά ακριβώς από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το περιοδικό, η συγκεκριμένη βάση είναι εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα μηχανήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων κ.ά., ακόμη και μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Και πιθανότατα είναι από αυτήν την βάση που παρακολουθούνταν το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ επί μήνες.

Οι περισσότερες άλλες εγκαταστάσεις της NSA σε γερμανικό έδαφος βρίσκονται, μεταξύ άλλων, μέσα σε αμερικανικές βάσεις κυρίως στο νότο της χώρας, στο αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη, στο Ευρωπαϊκό Τεχνικό Κέντρο, που είναι επιμελητειακή βάση του αμερικανικού στρατού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα, η ΝSA στήνει ένα νέο σταθμό παρακολούθησης που θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στα τέλη του 2015. Οι Αμερικανοί πράκτορες βρίσκονται συνήθως στα υπόγεια του Dagger-Komplex, στο Γκρησχάιμ όπου βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Κρυπτολογικό Κέντρο. Πρόκειται για την πιο σημαντική βάση της NSA στην Ευρώπη.

Το πιο σημαντικό, όμως, που αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel είναι ότι η NSA διαθέτει, επίσης, κεντρική βάση στη Στουτγκάρδη, μέσα στη στατιωτική βάση Πατς Μπάρακς, και ένα σταθμό παρακολούθησης στο Μπάντ Εϊμπλινγκ, στην νοτιοανατολική Βαυαρία, όπου συστεγάζεται, από το 2004, με το «τοπικό παράρτημα» των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BDN). Όπως αναφέρει το περιοδικό, η συγκεκριμένη εγκατάσταση ονομάζεται το «κουτί της κονσέρβας» καθώς είναι ένα κτίριο χωρίς καθόλου παράθυρα το οποίο, όμως, διαθέτει ένα ευρύ εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας με όλα τα υπόλοιπα κτίρια των εκεί εγκαταστάσεων των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Είναι προφανές ότι γερμανικές και αμερικανικές υπηρεσίες συνεργάζονται πολύ στενά επί γερμανικού εδάφους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν και υποθέσεις που όχι μόνο εξετάζουν χωριστά αλλά και φροντίζουν να κρύβουν η μία πλευρά από την άλλη. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό στο οποίο αναφέρεται: «η χώρα υποδοχής δεν πρέπει, όπως είναι αυτονόητο, να γνωρίζει τίποτε..[..]..το γεγονός ότι μια φίλη χώρα, ένα λεγόμενο «τρίτο μέρος» όπως η Γερμανία, με την οποία μπορεί κάλλιστα ν’ ανταλλάσσονται πληροφορίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, έγινε ή θα γίνει στόχος παρακολούθησης, θα πρέπει να παραμείνει μυστικό για τουλάχιστον 75 χρόνια..»

Οι αποκαλύψεις του Der Spiegel δια μέσου των εγγράφων του Έντουαρντ Σνόουντεν γίνονται ενώ όπως φαίνεται ναυαγεί οριστικά η προοπτική συνάντησης του Αμερικανού με αντιπροσωπεία της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου που εξετάζει την υπόθεση των παρακολουθήσεων στη Γερμανία από την NSA. Η αρχική σκέψη ήταν να μεταβεί η αντιπροσωπεία για συνάντηση στην Μόσχα. Η αντιπολίτευση ζήτησε να έρθει ο Σνόουντεν στο Βερολίνο για την ακρόαση, κάτι που το κόμμα της Μέρκελ δεν στήριξε υπενθυμίζοντας ότι Γερμανία – ΗΠΑ έχουν σύμβαση για έκδοση καταζητούμενων και αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να παραδοθεί ο Σνόουντεν στην Ουάσινγκτον. Τελικά λύση φαίνεται να έδωσε ο ίδιος ο Σνόουντεν λέγοντας δια του δικηγόρου του ότι «δεν νομίζει να υπάρχει πλέον λόγος να υπάρξει δια ζώσης ανταλλαγή απόψεων με τους βουλευτές» μετά και από το συγκεκριμένο δημοσίευμα του der Spiegel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top