Η αμερικανική NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) συλλέγει εκατομμύρια φωτογραφίες, προερχόμενες από κάθε ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας, με στόχο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αναγνώρισης και παρακολούθησης προσώπων.
 
Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times, στηριζόμενη σε απόρρητα έγγραφα που ήλθαν στην κατοχή της, μέσω των διαρροών του Έντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η NSA, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό, συλλέγει εκατομμύρια φωτογραφίες κάθε ημέρα.

Η προέλευση των φωτογραφιών ποικίλλει: από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), από μηνύματα κειμένου σε κινητά, από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, από βίντεο-συνομιλίες και γενικότερα μέσα από κάθε είδος ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, οι ειδικοί της NSA θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει «τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες», μέσω των οποίων θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά οι τακτικές εντοπισμού και παρακολούθησης ενός προσώπου. Μάλιστα, σε ένα έγγραφο του 2010 τονίζεται ότι η NSA δεν θα έπρεπε να μείνει προσκολλημένη στην παρακολούθηση των παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας.

Αντίθετα, σύμφωνα με το έγγραφο, το ψηφιακό υλικό που αποκαλύπτεται από τον εκάστοτε χρήστη είναι τεράστιο και δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο. Επιπλέον, τονίζεται ότι μέσω της «ψηφιακής έκθεσης» ενός υπόπτου μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλήρες αρχείο δεδομένων, με βιογραφικά και βιομετρικά στοιχεία.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα εκπρόσωπος της NSA δήλωσε ότι «δεν θα κάναμε σωστά τη δουλειά μας αν δεν αναζητούσαμε συνεχώς τρόπους να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον εντοπισμό ατόμων προερχόμενο από το εξωτερικό τα οποία θα μπορούσαν να εισέλθουν μεταμφιεσμένα (στις ΗΠΑ)».

«Η νόμιμη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες ξένων υπηκόων, επιτρέπει στην NSA να αναγνωρίζει και να παρακολουθεί πιο αποτελεσματικά πιθανούς στόχους», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της NSA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προγράμματα έχουν αναπτυχθεί και από άλλες αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Για παράδειγμα, το FBI θα έχει στη διάθεσή του έως και 52 εκατομμύρια φωτογραφίες πολιτών καταχωρημένες στη βάση δεδομένων Next Generation Identification (NGI), έως το 2015.


http://www.naftemporiki.gr/story/815750/nsa-sullogi-fotografion-meso-ilektronikis-epikoinonias

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top