σχόλιο ID-ont: Γι' αυτό λέμε όχι στην Κάρτα του Πολίτη! Έτσι και ξεκινήσουμε με τα τσιπάκια, την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τη βιομετρική αναγνώριση, δεν μπορούμε καν να φανταστούμε που θα καταλήξουμε! Σκοπός μας πρέπει να είναι να μην μπούνε στη ζωή μας τα τσιπάκια...

in.gr: Καταγράφοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις εθελοντών την ώρα που κοιτούσαν μια σειρά από εικόνες, νευροεπιστήμονες στη Βρετανία αναφέρουν ότι πέτυχαν ακρίβεια 100% στην αναγνώριση ενός «εγκεφαλικού αποτυπώματος». Η ιδέα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μια μέρα ως μέθοδος βιομετρικής αναγνώρισης.
 
Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μπινάπτεν στη Νέα Υόρκη εξέτασε με ηλεκτροεγκεφαλογράφο 50 εθελοντές την ώρα που κοιτούσαν μια σειρά από 500 εικόνες, επιλεγμένες έτσι ώστε να προκαλούν μοναδικές αντιδράσεις σε κάθε άτομο -για παράδειγμα, ένα κομμάτι πίτσας, μια βάρκα, την ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ, τη λέξη «αίνιγμα».

Πράγματι, οι αντιδράσεις διέφεραν αρκετά μεταξύ των εθελοντών ώστε να μπορεί ένας υπολογιστής να τους ξεχωρίζει με ακρίβεια 100%, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση IEEE Transactions on Information Forensics and Security.
 
 
Αυτού του είδους το «εγκεφαλικό αποτύπωμα», υποστηρίζουν, θα μπορούσε να αποδειχθεί ανώτερο από άλλες βιομετρικές μετρήσεις. Τα δακτυλικά αποτυπώματα, επισημαίνουν, είναι «μη ακυρώσιμα», δηλαδή δεν μπορούν να αλλαχθούν σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να τα αντιγράψει. Το αποτύπωμα του εγκεφάλου, αντίθετα, μπορεί να αντικατασταθεί ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα μέσω της αλλαγής των εικόνων του τεστ.
 
 
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η ιδέα τους είναι απίθανο να βρει ποτέ μαζική χρήση, θα ήταν όμως ιδανική για εγκαταστάσεις ύψιστης ασφάλειας «όπως το Πεντάγωνο και τα Εργαστήρια της Πολεμικής Αεροπορίας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top