Νέα δικαστική περιπέτεια ξεκινά για το facebook, αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε σε ομάδα χρηστών από το Ιλινόις, την εγκυρότητα της μήνυσης τους στην ιστοσελίδα, που την κατηγορούν πως χρησιμοποίησε βιομετρικά δεδομένα τους από φωτογραφίες που είχαν ανεβάσει στα προφίλ τους, χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως η λειτουργία αυτόματης αναγνώρισης προσώπων σε φωτογραφίες, χρησιμοποιεί ευαίσθητα βιομετρικά δεδομένα χωρίς να έχει δοθεί από την πλευρά τους κάποια σχετική άδεια. Βάσει των νόμων περί ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων της πολιτείας του Ιλινόι, μια τέτοια πρακτική θεωρείται παράνομη.

Οι δικηγόροι του facebook υποστήριξαν από την πλευρά τους πως οι μηνυτές έχουν αυτοβούλως αποποιηθεί του δικαιώματός τους να βασιστούν στους νόμους του Ιλινόις, αφού στους όρους χρήσης του facebook οι χρήστες συμφωνούν πως τυχόν διαφορές τους με την εταιρεία θα εκδικάζονται βάσει των νόμων της Καλιφόρνια. Επομένως ο όρος αυτός ακυρώνει την ισχύ των όποιων αντίθετων νόμων των άλλων πολιτειών.
 
Ωστόσο ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα του facebook και έδωσε το πράσινο φως για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το facebook είχε πρωτολανσάρει το 2010 τη λειτουργία tag suggestions, η οποία προτείνει την αυτόματη τοποθέτηση υπερσυνδέσμων με τα προφίλ όσων εμφανίζονται στις φωτογραφίες. Αν και στις ρυθμίσεις του λογαριασμού υπάρχει η επιλογή της απενεργοποίησης της λειτουργίας, στην μήνυση προς το facebook σημειώνεται ότι η επιλογή αυτή δεν είναι αρκετή.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top