Οι μαθητές γυμνασίου σε ένα κινεζικό σχολείο βρίσκονται μπροστά σε ένα πρωτοφανές γεγονός, αφού μέσα στην αίθουσα και γενικά σε όλο το κτίριο υπάρχουν έξυπνες κάμερες με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου για να τους παρακολουθούν.

Το Hangzhou No. 11 Middle School έχει εγκαταστήσει ένα “έξυπνο σύστημα διαχείρισης συμπεριφοράς στην τάξη”, το οποίο καταγράφει τις εκφάνσεις και τις κινήσεις των μαθητών, αναλύοντας τα δεδομένα για να βεβαιωθούν οι καθηγητές του σχολείου ότι οι μαθητές δίνουν την κατάλληλη προσοχή στα μαθήματα.

Η στρατηγική του Big Brother υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα εργαλεία αναγνώρισης του προσώπου και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην Κίνα για μια σειρά καθηκόντων, από την επαλήθευση των πληρωμών και τον εντοπισμό των εγκληματιών μέχρι τον έλεγχο του κοινού σε μεγάλες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας.

Πλέον είναι γεγονός πως οι κάμερες είναι πανταχού παρούσες – και αναμφισβήτητα αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής στις περισσότερες μεγάλες κινεζικές πόλεις – επίσης θεωρούνται το βασικό εργαλείο μιας σειράς τεχνολογιών επιτήρησης που έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής των πολιτών που κατοικούν στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.

«Το σύστημα συλλέγει μόνο τις εκφράσεις των μαθητών και τις πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά τους. Το καινούργιο σύστημα αναμφισβήτητα θα βελτιώσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος του σχολείου, Ζανγκ Γκουανκούν, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Paper”.

Το σύστημα θα είναι σε θέση να καταλάβει εάν οι μαθητές διαβάζουν, ακούνε και είναι συγκεντρωμένοι στο μάθημα – ή δείχνουν πλήρη αδιαφορία. Μπορεί να ανιχνεύσει εκφράσεις όπως η ευτυχία, η απέχθεια, ο φόβος, ο θυμός και η αγανάκτηση.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι σπουδαστές θα ελέγχονται για την προσοχή τους στο μάθημα σε πραγματικό χρόνο, η οποία θα προβάλλεται στον δάσκαλό τους στην οθόνη.

Το σύστημα σχεδιάστηκε από την Hikvision Digital Technology, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καμερών ασφαλείας στον κόσμο που αναπτύσσει τη δική της τεχνολογία AI.

Η Hikvision απέφυγε να απαντήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αυτό το νέο εγχείρημα.

Η διαχρονική επίβλεψη των πολιτών σε διάφορους χώρους και μέρη έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην Κίνα για την αποτροπή του εγκλήματος, αλλά πολλοί φοβούνται ότι οι αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κράτος επιτήρησης, τόσο στην ψηφιακή ζωή στο διαδίκτυο όσο και εκτός, για να παρακολουθούν τους πολίτες.

Από την άλλη πλευρά η εκτεταμένη χρήση καμερών έχει προκαλέσει κάποια διαμάχη.

Η κινεζική εταιρία ασφάλειας στο κυβερνοχώρο, η Qihoo 360 δημιούργησε πέρυσι μια πλατφόρμα ζωντανής ροής, η οποία επέτρεπεστους χρήστες να μεταδίδουν βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης σε χώρους, όπως αίθουσες διδασκαλίας, εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων.

Ο εκπρόσωπος του σχολείου του Hangzhou δήλωσε ότι μετά από μια δοκιμή μήκους ενός μηνός, οι μαθητές είχαν αρχίσει να δέχονται την παρακολούθηση με ευχάριστο τρόπο και μάλιστα βελτίωσαν τη συμπεριφορά τους.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός πως στην Κίνα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αναφορικά με την καταπάτηση της ιδιωτικής ζωής, αφού του κομμουνιστικό καθεστώς πιστεύει πως μέσω αυτής της μεθόδου θα προστατεύσει τις ηθικές αξίες της χώρας, κάτι που προφανώς για τις Δυτικές χώρες θεωρείται αδιανόητο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top