Αν η υπόθεση της Cambridge Analytica δεν σε έκανε πιο προσεκτικό στις εφαρμογές που χρησιμοποιείς εντός του Facebook έχουμε και άλλο ένα περιστατικό που ίσως, λέμε, ίσως θα σε κάνει να αναθεωρήσεις.

Το New Scientist αναφέρει πως προσωπικές (πολύ προσωπικές) πληροφορίες 3 εκατ. ανθρώπων που είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή myPersonality είναι πιθανό να έχουν διαρρεύσει. Οι δημιουργοί της εφαρμογής ήταν μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (γενικά Cambridge και Facebook δεν κολλάνε και πάρα πολύ μεταξύ τους) που διένειμαν τις απαντήσεις σε άλλους ερευνητές αλλά όχι με ιδιαίτερα ασφαλή τρόπο και χωρίς προηγουμένως να έχουν σιγουρέψει πως διατηρούσαν την ανωνυμία των απαντήσεων.

Συνολικά την εφαρμογή είχαν χρησιμοποιήσει 6 εκατ. χρήστες του Facebook και από αυτούς οι μισοί περίπου είπαν πως δεν είχαν πρόβλημα οι απαντήσεις τους να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες έρευνες. Σίγουρα όμως δεν είχαν κατά νου πως η διανομή των προσωπικών τους δεδομένων θα γινόταν με τη διόλου επιστημονική μέθοδο του άρτζι-μπούρτζι-και-λουλάς, γνωστή και ως γιόλο-μωρέ.

Η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων έχει επιληφθεί του θέματος και μάλλον θα περιμένουμε να ακούσουμε καμπάνες. Για την ιστορία, τα προσωπικά δεδομένα έφτασαν σε 280 ερευνητές από 150 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και το Facebook, η Microsoft, η Yahoo και η Google.

Για πες τώρα, θα ξαναδείς τι τύπος ανθρώπου είσαι και ποιος ήρωας ήσουν στην Αναγέννηση (όχι της Καρδίτσας, στην άλλη)...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top