"Από όλη την έρευνα που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, η ιδέα που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι όσο πηγαίνουμε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, τόσο περισσότερο η ηθική μας πυξίδα αδρανεί. 

Εάν, με το που απομακρυνθήκαμε μόνο ένα μικρό βήμα από τα μετρητά αυξήθηκαν οι απάτες σε τέτοιο βαθμό, τότε φανταστείτε τι μπορεί να  γίνει όσο πιο πολύ γινόμαστε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. 

Θα μπορούσε η κλοπή ενός αριθμού πιστωτικής κάρτας να είναι πολύ λιγότερο δύσκολη, από την ηθική της οπτική, από την κλοπή μετρητών από το πορτοφόλι κάποιου; Φυσικά, το ψηφιακό χρήμα (όπως η χρεωστική ή πιστωτική κάρτα) έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί επίσης να μας χωρίσει από την πραγματικότητα των πράξεων μας σε κάποιο βαθμό. 

Αν ένα βήμα απομάκρυνσης από τα μετρητά απελευθερώνει ανθρώπους από τα ηθικές τους αναστολές, τι θα συμβεί καθώς όλο και περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές θα γίνονται online; Τι θα συμβεί στην προσωπική και κοινωνική μας ηθική, καθώς τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα καθίστανται όλο και λιγότερο ξεκάθαρα και λιγότερο συναφή με το χρήμα (σκεφτείτε, για παράδειγμα, τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, τα παράγωγα και τις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου);

Dan Ariley, 
Καθηγητής Ψυχολογίας και Συμπεριφορικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο DUKE της Βόρειας Καρολίνας, Αμερική.

Απόσπασμα από το βιβλίο του "The (Honest) Truth about Dishonesty"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top