Κινέζοι χάκερ κατάφεραν χακάρουν υπολογιστές του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και να κλέψουν ιδιαίτερα ευαίσθητα δεδομένα που σχετίζονται με τον υποθαλάσσιο πόλεμο.
 
Ανάμεσα σε αυτά τα δεδομένα που υποκλάπηκαν βρίσκονται και τα μυστικά σχέδια για ανάπτυξη υπερηχητικού πυραύλου κατά στόχων επιφανείας (πλοίων). O υπερηχητικός πύραυλος επρόκειτο να ενταχθεί στα υποβρύχια των ΗΠΑ μέχρι το 2020.

Την αποκάλυψη κάνει η Washington Post που προσθέτει πως οι παραβιάσεις έγιναν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το αμερικανικό μέσο επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν με τον όρο να μην κατανομαστούν.

 
Οι χάκερ σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχευαν έναν εργολάβο που εργάζεται για το ναυτικό κέντρο υποβρύχιου πολέμου, που εδρεύει στο Newport, και διεξάγει έρευνα για την κατασκευή νέων οπλικών συστημάτων.

 
Συνολικά, εκλάπη 614 Gb υλικού που σχετίζεται με το προαναφερθέν έργο που είναι γνωστό με την ονομασία ‘Sea Dragon’ (Θαλάσσιος Δράκος).

Παράλληλα, απέσπασαν πληροφορίες και δεδομένα σημάτων και αισθητήρων, κρυπτογραφικά συστήματα και δεδομένα της βιβλιοθήκης ηλεκτρονικού πολέμου του υποβρυχίου.

Ο Bill Speaks, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε: “Υπάρχουν μέτρα σε εφαρμογή που απαιτούν από τις εταιρείες να ενημερώσουν την κυβέρνηση όταν διαπιστώνουν τέτοια περιστατικά στον κυβερνοχώρο που έχουν πραγματικές ή δυνητικές δυσμενείς επιπτώσεις στα δίκτυα τους και περιέχουν ελεγχόμενες αδιαβάθμητες πληροφορίες”.


Συνολικά, διακυβεύονται λεπτομέρειες σχετικά με εκατοντάδες μηχανικά και λογισμικά συστήματα, ενώ πρόκειται για μια σημαντική παραβίαση σε ένα τομέα που υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
 

“Είναι πολύ ενοχλητικό” δήλωσε ο πρώην γερουσιαστής James M. Talent προσθέτοντας : “Αλλά είναι κάτι που κάνουν οι Κινέζοι. Έχουν επικεντρωθεί στη λήψη προηγμένης τεχνολογίας όπλων με κάθε μέσο. Αυτό περιλαμβάνει την απόσπαση μυστικών από τους εργολάβους μας”.
 
Τι κρατούν στα χέρια τους οι Κινέζοι


Σημειώνεται ότι για χρόνια, οι Κινέζοι κυβερνητικοί χακερ έχουν αποσπάσει πληροφορίες για τον στρατό των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας την πρόκληση για το αμερικανικό Πεντάγωνο.

 
Έχουν στα χέρια τους σχέδια για το F-35, το προηγμένο σύστημα πυραύλων PAC-3 Patriot, το στρατιωτικό σύστημα για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων (Terminal High Defense Area Defense) αλλά και για ένα νέο πλοίο που σχεδιάστηκε για να επιχειρεί κοντά στην ακτή.

 
Εκπρόσωπος του Ναυτικού, σχολίασε: “Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά το ευρύτερο ζήτημα της εισβολής στον κυβερνοχώρο εναντίον των εργολάβων μας. Εάν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια διείσδυση, οι αρμόδιοι παράγοντες θα εξετάσουν το συγκεκριμένο περιστατικό, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των σημερινών πληροφοριών και τον περιορισμό των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τυχόν πληροφορίες που θα μπορούσαν να έχουν διαρρεύσει”
 
Το γραφείο διαχείρισης αξιολόγησης ζημιών του Πενταγώνου προέβη σε αξιολόγηση της ζημίας ωστό δεν προέβη σε δημόσια σχόλια.

Το πρόγραμμα “Sea Dragon”

Το πρόγραμμα Sea Dragon πρόκειται για πρωτοβουλία ενός ειδικού γραφείου του Πενταγώνου που ξεκίνησε το 2012 με στόχο την προσαρμογή στις υπάρχουσες στρατιωτικές τεχνολογίες των ΗΠΑ σε νέες εφαρμογές.

Ειδικότερα στόχος του είναι η “ενσωμάτωση ενός υπάρχοντος συστήματος όπλων με μια υπάρχουσα πλατφόρμα του Ναυτικού”.

Το Πεντάγωνο ζήτησε ή χρησιμοποίησε περισσότερο από τα 300 εκατομμύρια δολάρια για το έργο από τα τέλη του 2015 και αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει υποβρύχιες δοκιμές έως το Σεπτέμβριο.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι η Κίνα έχει αναπτύξει ικανότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ικανότητα του Ναυτικού να υπερασπιστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία στο υποθετικό της σενάριο τσύγκρουσης με την Κίνα.

Οι Κινέζοι επενδύουν σε μια σειρά πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων πιο αθόρυβων υποβρυχίων εξοπλισμένων με όλο και πιο εξελιγμένα όπλα και νέους αισθητήρες ενώ παράλληλα οι κυβερνοεπιθέσεις ολοένα και αυξάνονται.

Τον Φεβρουάριο, ο Daniel Coats, διευθυντής Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πως οι περισσότερες από τις επιθέσεις Κινέζων χάκερ μέσω διαδικτύου στοχεύουν κατά της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ είναι τεταμένες ενώ όπως αναφέρει το RT, το πολεμικό πλοίο USS Ηiggins και το USS Antietam, βρέθηκαν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τα Νησιά Paracel, τα οποία και η Κίνα και το Βιετνάμ διεκδικούν. Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε την άφιξη του αμερικανικού στόλου, λέγοντας ότι η παρουσία τους επρόκειτο για πρόκληση που αμφισβητεί την κυριαρχία του.

http://www.onalert.gr/stories/kinezoi-xaker-exoun-sta-xeria-tous-euaisthta-dedomena-tou-pn-twn-ipa/66628

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top