Ένα πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της προστασίας των προσωπικών δεδομένων έφερε στη δημοσιότητα με επώνυμη καταγγελία δημοσιογράφος μετά την άρνηση ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου να εκτελέσει εξέταση μετά την άρνησή της να δώσει συγκατάθεση για τη διαβίβαση προσωπικών στοιχείων και ιατρικών εξετάσεων σε τρίτους.

Όπως κατήγγειλε η δημοσιογράφος Νόρα Μολυβιάτη με ανάρτησή της στο Facebook, στις 5 Ιουνίου στις 20:30 το βράδυ επισκέφτηκε το Ιατρόπολις Χαλανδρίου με παραπεμπτικό του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η δημοσιογράφος, της ζητήθηκε να υπογράψει μία «δήλωση για τα προσωπικά δεδομένα». Η ίδια ωστόσο αρνήθηκε να την υπογράψει καθώς όπως καταγγέλλει διαπίστωσε «ότι στο σημείο Γ του συγκεκριμένου εγγράφου» ανέφερε ότι αποδεχόταν «να διαβιβαστούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και άλλους συνεργαζόμενους με την εταιρεία, όχι μόνο τα προσωπικά της στοιχεία, αλλά και ιατρικές εξετάσεις... καθώς και σε ασφαλιστικές εταιρείες». Από την πλευρά του Ιατρόπολις αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην εξέταση. Η κα Μολυβιάτη απευθύνθηκε τότε στον διευθυντή του Ιατρόπολις ο οποίος σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ήταν «ανένδοτος» και της είπε πως εάν δεν συναινέσει δεν θα κάνει την αξονική, ενώ παρέπεμψε στη νομική σύμβουλο του Ιατροπόλις κα Μανούσου.

Η κα Μολυβιάτη υποστηρίζει ότι ουσιαστικά υπέστη «εκβιασμό» λόγω του συσχετισμού της άρνησης παροχής ιατρικών υπηρεσιών με τη δήλωση συγκατάθεσης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων ενώ υπογραμμίζει πως όταν έκλεισε ραντεβού «δεν την προειδοποίησαν ούτε γνωστοποίησαν τηλεφωνικά ότι για την πραγματοποίηση της εξέτασης θα έπρεπε να συναινέσει για την εκχώρηση των προσωπικών δεδομένων και του ιατρικού φακέλου της σε τρίτους».




Η απάντηση του Ιατρόπολις

To documentonews.gr, επικοινώνησε με το Ιατρόπολις και έθεσε υπ΄ όψιν το περιεχόμενο της καταγγελίας της κας Μολύβιάτη. Η απάντηση που έλαβε από τη νομική σύμβουλο κα Μανούσου είχε ως εξής:

«Το Ιατρόπολις έκανε αυτό ακριβώς που επιτάσσει ο κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR). Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Είναι μία καθολική πρακτική για όλους τους παρόχους Υγείας, καθώς για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα στοιχεία των υποκειμένων, τον ιατρικό τους φάκελο, το ιατρικό τους ιστορικό όπως ορίζει ο νόμος. Ο όμιλος Ιατρόπολις επειδή ακριβώς τηρεί τον κανονισμό τήρησε τις υποχρεώσεις του εντελώς διάφανα. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κανένας εκβιασμός. Αυτό που αναφέρεται στο έντυπο και είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε όλους είναι ότι αν και εφόσον συμφωνεί το υποκείμενο θα πρέπει να υπογράψει γιατί διαφορετικά δεν μπορεί πράγματι να παρασχεθεί υπηρεσία από το ιατρικό κέντρο. Η επίμαχη παράγραφος αναφέρεται στην ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει την αστική ευθύνη της εταιρείας και ενδεχομένως να διαβιβαστούν για λόγους άσκησης εννόμου συμφέροντος της εταιρείας και όχι του υποκειμένου. Δεν υπάρχει καμία απολύτως παράνομη πράξη και οποιαδήποτε παρερμηνεία οφείλεται σε άγνοια».

http://www.documentonews.gr/article/kataggelia-oti-diagnwstiko-kentro-arnhthhke-na-kanei-exetash-xwris-th-diabibash-proswpikwn-dedomenwn-se-tritoys

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top