σχόλιο ID-ont: Όταν ξεκινούσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επισημαίναμε τον κίνδυνο αυτή να λειτουργήσει ως ένα τεράστιο αναλυτικό ηλεκτρονικό φακέλωμα ασθενειών και προβλημάτων των πολιτών - με ότι αυτό συνεπάγεται, σε πιθανή διαρροή ή σκόπιμη πώληση σε τρίτους αυτών των στοιχείων - και αμφίβολα αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό της δαπάνης στον χώρο της Υγείας. Δηλ. και το φακέλωμα θα "τρώγαμε στο κεφάλι" και την μείωση της δαπάνης δεν θα πετυχαίναμε! Το πως το έγραφε ένας πολίτης τον Οκτώβριο του 2010:

Πολύ απλό. Σήμερα ο κάθε ασφαλισμένος έχει το συνταγολόγιο μαζί του και μόνο όταν πηγαίνει στο ιατρείο το παραδίδει στον γιατρό. Με το νέο σύστημα όμως μπορεί ο κάθε "πονηρός" γιατρός να κρατήσει τα στοιχεία του ασφαλισμένου και εν απουσία του να εκδώσει όσες συνταγές θέλει χωρίς να το γνωρίζει ο ασφαλισμένος και ο ασφαλισμένος θα χρεώνει το ταμείο του χωρίς καν το γνωρίζει !!!!

Πρέπει να το δουν αυτό οι υπεύθυνοι γιατί ενω πηγαίνουν με αυτό το σύστημα να περιορίσουν το κόστος το φαρμάκων στο τέλος μπορεί να το κάνουν υπέρογκο αφού ο κάθε πονηρός γιατρός θα έχει την δυνατότητα να συνταγογραφήσει και για τα 10.000.000 των Ελλήνων. Δηλαδή θα έχει τα συνταγολόγια όλων των Ελλήνων στο Κομπιούτερ του, ενώ σήμερα όλοι τα έχουν στα σπίτια τους! Εκτός και αν η σκέψη μου είναι λανθασμένη!


Μετά από 2,5 χρόνια, αποδεικνύεται ότι η σκέψη του δεν ήταν και τοσο λανθασμένη:

ΕΘΝΟΣ: Χωρίς τέλος οι εικονικές συνταγογραφήσεις


Δεν έχουν τέλος οι παραβατικές συμπεριφορές μερίδας παρόχων υγείας, παρά τις αυστηρές κυρώσεις- μέχρι και οριστικής καταγγελίας της σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας- που επιβάλλονται.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε και άλλο περιστατικό εικονικής συνταγογράφησης ιδίων φαρμάκων, από 27 γιατρούς για το διάστημα από 11 Ιανουαρίου 2013 έως 16 Απριλίου 2013, εν αγνοία του ασφαλισμένου με την χρήση του ΑΜΚΑ του, ενώ ο κομιστής των ηλεκτρονικών συνταγών τις εκτελούσε σε φαρμακεία, χωρίς την επίδειξη βιβλιαρίου, αφού το βιβλιάριο ήταν στα χέρια του νόμιμου δικαιούχου.

Η πρώτη υπόθεση είχε ανακαλυφθεί τον Μάρτιο και αφορούσε τις συνταγογραφήσεις ιδίων φαρμάκων από 7 γιατρούς μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου σε κάτοχο κλεμμένου βιβλιαρίου ασφαλισμένης, χωρίς έλεγχο από τους γιατρούς της ταυτοπροσωπίας και της προηγούμενης συνταγογράφησης.

Ο ΕΟΠΥΥ επαναλαμβάνει ότι για κάθε περίπτωση συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών, χωρίς τη σχετική καταχώρηση στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου, θα επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις, και απευθύνει έκκληση προς όλους τους Ιατρικούς και Φαρμακευτικούς Συλλόγους να στηλιτεύσουν αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές έναντι του ΕΟΠΥΥ, και όλοι μαζί να δράσουν για την διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63817903

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top