Πάνω από τα 4/5 των κορυφαίων οργανισμών ΜΜΕ στον κόσμο έχουν αποτελέσει στόχους επιθέσεων χάκερ πίσω από τις οποίες φέρονται να κρύβονται κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με μελέτη δύο μηχανικών ασφαλείας της Google.

Οι Σέιν Χάντλεϊ και Μόργκαν Μαρκίς Μπουάρ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στη συνδιάσκεψη Black Hat Asia 2014 στη Σιγκαπούρη. Όπως δείχνει η έρευνα, οι δημοσιογράφοι αποτελούν πολύ συχνό στόχο κυβερνητικών χάκερ.

Ειδικότερα, 21 από τους 25 κορυφαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο φαίνονται να έχουν στοχοποιηθεί. Οι επιθέσεις προέρχονταν από χάκερ που είτε εργάζονταν για κυβερνήσεις, είτε τις υποστήριζαν.

«Αν είστε δημοσιογράφος ή δημοσιογραφικός οργανισμός, θα δούμε κρατική στόχευση, και τη βλέπουμε να συμβαίνει ανεξαρτήτως περιοχής, σε όλο τον κόσμο, όπου βρίσκονται και από όπου προέρχονται οι στόχοι» είπε ο Χάντλεϊ στο Reuters.


Σύμφωνα με έγγραφα, από το αρχείο του Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν θέσει υπό παρακολούθηση ακόμη και γερμανικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και Internet.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η αμερικανική NSA (National Security Agency) και η βρετανική αντίστοιχή της, GCHQ (Government Communication Headquarter), είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τουλάχιστον τρεις γερμανικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τις εταιρείες Stellar, Cetel και IABG οι οποίες παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες παροχής ασύρματου Internet υψηλής ταχύτητας σε απομακρυσμένες περιοχές. Στους πελάτες των εν λόγω εταιρειών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, οργανισμοί, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ακόμη και ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες (όχι μόνο της Γερμανίας) και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.


Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 300 αναφορές σχετικά με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, υποστήριξε σήμερα το περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" επικαλούμενο πληροφορίες από τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.
 
Το όνομα της καγκελαρίου ήταν μεταξύ των ονομάτων 122 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τους οποίους συγκέντρωνε πληροφορίες η NSA το Μάιο του 2009, αναφέρεται στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού. 
 
Η αμερικανική υπηρεσία "συνέταξε περισσότερες από 300 αναφορές σχετικά με την Άγγελα Μέρκελ", σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που συμβουλεύθηκε το "Ντερ Σπίγκελ" και στα οποία υπάρχουν επίσης τα ονόματα των προέδρων του Περού, της Σομαλίας ή ακόμη της Λευκορωσίας.

σχόλιο ID-ont: Άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Τέλος στη μαζική συγκέντρωση και αποθήκευση τηλεφωνικών δεδομένων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σκοπεύει να βάλει ο Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος εισηγήθηκε στο Κογκρέσο το τέλος της πρακτικής αυτής, που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον Εντουαρντ Σνόουντεν.

Παρόλα αυτά, η δυνατότητα πρόσβασης στα τηλεφωνικά αυτά δεδομένα, τα οποία θα αποθηκεύονται πλέον από ανεξάρτητη μη κυβερνητική Αρχή, θα υφίσταται όμως μόνο σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

«Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων και κυρίως των απλών πολιτών» τόνισε από τη Χάγη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια, ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει επίγνωση πως αυτό δεν θα συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη.


Επαναλαμβάνεται από σήμερα Δευτέρα 24 Μαρτίου, η διαδικτυακή ψηφοφορία για την επιλογή του Ελληνικού Σήματος προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετά τη διακοπή της ψηφοφορίας την Πέμπτη 20 Μαρτίου, η ψηφοφορία διεξάγεται, εκ νέου, με αυστηρότερους τεχνικούς περιορισμούς συμμετοχής και επιπλέον προδιαγραφές ασφαλείας μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου (http://www.mindev.gov.gr) και θα διαρκέσει 15 ημέρες.
 
Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν στον τύπο και στο διαδίκτυο.
 
Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία είχε διακοπεί καθώς διαπιστώθηκε απόπειρα νοθείας του αποτελέσματος, με πολλαπλά μηνύματα που εστάλησαν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο εξωτερικό.

Διακόπηκε η διαδικτυακή ψηφοφορία για το ελληνικό σήμα που ξεκίνησε την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς -παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί- ανακαλύφθηκε προσπάθεια για την αλλοίωση του αποτελέσματος, προερχόμενη από ηλεκτρονικές διευθύνσεις του εξωτερικού.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου διαπιστώθηκε μια ασυνήθιστα υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία και όταν έγινε ο σχετικός έλεγχος διαπιστώθηκε ότι κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις κυρίως από χώρες του εξωτερικού καταχώρησαν πολλές εκατοντάδες ψήφους στο σύστημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες περιπτώσεις :


- Από μια ηλεκτρονική διεύθυνση (ip) προερχόμενη από Γαλλία ψήφισαν 930 φορές συγκεκριμένη πρόταση.


- Από τρεις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (ip), προερχόμενες από Ολλανδία, ψήφισαν συνολικά 1358 φορές συγκεκριμένη πρόταση.


- Από δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις (ip), προερχόμενες από Ελλάδα, ψήφισαν συνολικά 1307 φορές συγκεκριμένη πρόταση.

Πριν από μερικά χρόνια η φράση «στο σύννεφο» («in the cloud») σήμαινε κάτι πιο συγκεκριμένο, ιδίως όταν αναφερόταν στην αποθήκευση δεδομένων μέσω του διαδικτύου σε συστήματα που διέθεταν τρίτοι. Σήμερα, έχει γίνει όρος του μάρκετινγκ, συνώνυμος της φράσης «στο ίντερνετ». «Τα αρχεία σας αποθηκεύονται με ασφάλεια στο σύννεφο!», «Μπορείτε να στείλετε βιντεομηνύματα μέσω του σύννεφου!» «Μπορείτε να παραγγείλετε βιβλία από το σύννεφο!».

Διαδικτυακές υπηρεσίες όπως αυτές έχουν γίνει στοιχεία εκ των ων ουκ άνευ για τα «οικοσυστήματα» της «Apple», της «Google», της «Microsoft». Εχετε iPhone (λέμε τώρα...); Τότε έχετε ένα ισχυρό κίνητρο να αποκτήσετε προσωπικό υπολογιστή και τάμπλετ της ίδιας εταιρείας, γιατί το iCloud της «Apple» θα εξασφαλίσει ότι το προσωπικό σας ημερολόγιο, το βιβλίο διευθύνσεων, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε, οι σημειώσεις σας και οι κωδικοί ασφαλείας θα συγχρονίζονται με «μαγικό» τρόπο μεταξύ όλων των συσκευών της εταιρείας, που διαθέτετε.

Εχετε τηλέφωνο Android; Τότε θα θέλετε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο της «Google», τις ταμπλέτες και τα λάπτοπ με λειτουργικό της ίδιας εταιρείας. Και η «Microsoft» διαθέτει αυτόματο συγχρονισμό ανάμεσα στους προσωπικούς υπολογιστές με Windows, τα τηλέφωνα με το ίδιο λειτουργικό και το διαδίκτυο.

Αν το γεγονός ότι η Microsoft κερδίζει εκατομμύρια από τις Android συσκευές που πωλούνται σας προκαλεί έκπληξη, τι θα λέγατε για τα εκατομμύρια που κερδίζει ετησίως χρεώνοντας το FBI;
Πρόσφατα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τιμολόγια της Microsoft, που αποδεικνύουν το παραπάνω.

Το FBI πληρώνει μικρά ποσά για κάθε περίπτωση, από 50 έως 100 δολάρια, αλλά οι περιπτώσεις είναι τόσες πολλές που η Microsoft βάζει στα ταμεία της περίπου ένα εκατομμύριο κάθε τρίμηνο, για να δίνει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών της.

Βέβαια τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν όταν παραδίδονται έγγραφα σε κυβερνητικές υπηρεσίες είναι πολύ αυστηρά, οι νομικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα είναι χρονοβόρες και φυσικά κοστίζουν.

Η Microsoft θα μπορούσε να έχει αποκαλύψει τις ενέργειες του FBI, αλλά και αυτό από την πλευρά του θα μπορούσε πολύ απλά μέσω δικαστικής διαδικασίας να ζητήσει από την εταιρεία να παραδίδει έγγραφα χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Για καταλόγους οφειλετών και οικονομικών υποστηρικτών συνδυασμών

Ο κίνδυνος, με αφορμή τις κάλπες του Μαΐου, να γίνουν… φέιγ βολάν καταστάσεις με ονόματα οφειλετών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αλλά και ανθρώπων που καταθέτουν χρήματα για την ενίσχυση υποψηφίων και συνδυασμών εμφανίζεται στον εκλογικό ορίζοντα.

Ένα έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με την ένδειξη «κατεπείγον-εκλογικό», που έφτασε σε περιφέρειες και δημάρχους της χώρας δημιουργεί προβληματισμό. Αποτυπώνει το ενδεχόμενο στρεβλές πρακτικές να οδηγήσουν σε διακίνηση καταλόγων με ονόματα που να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως, καταστρατηγώντας παράλληλα τις αρχές για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Θέμα του εγγράφου, το οποίο υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, είναι η χορήγηση από τους ΟΤΑ καταστάσεων οφειλετών προς τους επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών και των υποψηφίων.

Εξελιγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου αναπτύσσουν ερευνητές του Facebook, το οποίο σημειώνει επιδόσεις κοντινές σε αυτές ενός ανθρώπου πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, όταν ένας άνθρωπος ερωτάται εάν δύο φωτογραφίες προσώπων δείχνουν το ίδιο άτομο, το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 97,53%. Το εν λόγω software βρίσκεται πολύ κοντά, με ποσοστό 97,25%.

«Κανονικά δεν βλέπεις βελτίωση τέτοιου είδους» αναφέρει ο Γιανίβ Τάιγκμαν, μέλος της ομάδας ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης) του Facebook – ενός ερευνητικού τμήματος που δημιουργήθηκε πέρυσι για να εξερευνήσει το πώς το deep learning (μια νέα προσέγγιση πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη) μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία. «Πλησιάζουμε στις ανθρώπινες επιδόσεις» τονίζει, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο λάθους έχει μειωθεί κατά άνω του 25% σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα αντίστοιχου αντικειμένου.


Το νέο λογισμικό του Facebook, ονόματι DeepFace, κάνει αυτό που ερευνητές του τομέα αποκαλούν facial verification (επιβεβαίωση προσώπου- αναγνωρίζεται ότι δύο εικόνες δείχνουν το ίδιο πρόσωπο) και όχι facial recognition (αντιστοίχιση ενός προσώπου με ένα όνομα). Όσον αφορά στη χρήση του για το κοινωνικό δίκτυο, θα είχε να κάνει με τις προτάσεις για «tags» πάνω σε φωτογραφίες χρηστών.

Προειδοποίηση εξέδωσε η εταιρία ασφαλείας του διαδικτύου, Trend Micro, προς τους χρήστες του διαδικτύου, εφιστώντας την προσοχή τους όταν μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα για πληροφορίες σε σχέση με το χαμένο Boeing, καθώς χάκερς δελεάζουν τους χρήστες με δήθεν εξελίξεις, για να υποκλέψουν προσωπικά τους δεδομένα. 

Συγκεκριμένα η εταιρία δήλωσε πως το κέντρο δικτύου ερευνών και υποστήριξης TrendLabs προχώρησε σε εντοπισμό αρχείου που “μεταμορφώνεται” σε βίντεο, το οποίο όταν κάποιος το παρακολουθήσει, επιτρέπει σε χάκερς την κλοπή των προσωπικών του δεδομένων, όπως η διεύθυνση ip.

Θέατρο παίζει η αμερικανική μυστική υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλου του πλανήτη, η διαβόητη NSA, όταν τηρεί σιγή ιχθύος για το τι ακριβώς έχει γίνει με το χαμένο Μπόινγκ των μαλαισιανών πολιτικών αερογραμμών με τους σχεδόν τριακόσιους επιβάτες. Θέατρο παίζει και η αμερικανική κυβέρνηση φυσικά, η οποία έχει ενημερωθεί πλήρως για τα πάντα που αφορούν το αεροπλάνο αυτό, του οποίου η τύχη υποτίθεται ότι αγνοείται. Νοτίως της ινδικής υποηπείρου, νοτιότερα των Μαλδίβων Νήσων, βρίσκονται τα νησιά των Βρετανικών Εδαφών του Ινδικού Ωκεανού. Στο νότιο τμήμα αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, με τις κοντινότερες ακτές να απέχουν χιλιάδες και χιλιάδες μίλια, βρίσκεται η κολοσσιαίας στρατιωτικής σημασίας αμερικανική αεροναυτική βάση στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία.

Από τη βάση αυτή οι ΗΠΑ ελέγχουν ολόκληρη τη νότια Ασία από τη Σαουδική Αραβία ως την Ινδία και τη Μαλαισία, τις ανατολικές ακτές όλης της Αφρικής και την Αυστραλία! Από εκεί ξεκινούν με απόλυτη ασφάλεια τα αμερικανικά βομβαρδιστικά για να πλήξουν στόχους σε οποιαδήποτε χώρα της περιοχής που προαναφέραμε, αν αυτό διατάξει η Ουάσιγκτον. Λόγω της τεράστιας στρατιωτικής σημασίας της αμερικανικής βάσης του Ντιέγκο Γκαρσία και της έλλειψης δυνατότητας λειτουργίας επίγειων σταθμών επιτήρησης της περιοχής εκ μέρους των ΗΠΑ, η ηλεκτρονική σάρωση του Ινδικού Ωκεανού από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους της NSA είναι απείρως πυκνότερη από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος αδαής, παρατηρώντας έναν απέραντο ωκεανό σχεδόν εντελώς άδειο από νησιά.

σχόλιο ID-ont: Πρόκειται ουσιαστικά για "Κάρτες Εισόδου" σε κτίρια. Βεβαίως η τεχνολογία από κάπου ξεκινάει να εφαρμόζεται, δοκιμάζεται και στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο τον πληθυσμό. Πάντως η εξαγγελθείσα από τον Γιώργο "Κάρτα του Πολίτη" θα είχε λιγότερα στοιχεία από αυτή την Κάρτα.

Θυμηθείτε το: Θα έρθει μια μέρα που μόνο με τέτοιες κάρτες θα μας αφήνουν να μπαίνουμε στα ...σπίτια μας!

newsbeast.gr: Σε εφαρμογή πιλοτικά προγράμματα με συμμετοχή υπαλλήλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

Προ των πυλών βρίσκεται η «βιομετρική κάρτα» η οποία εκτιμάται ότι θα είναι το διαβατήριο του μέλλοντος αφού δεν θα καταγράφει μόνο τα συνηθισμένα στοιχεία που βλέπουμε σε μια απλή ταυτότητα αλλά θα περιέχει και χαρακτηριστικά μοναδικά τα οποία είναι δύσκολο να αλλοιωθούν .

Η Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων άναψε το πράσινο φως για να εφαρμοστούν πειραματικά δυο πιλοτικά προγράμματα με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ουσιαστικά πρόκειται για την αποκαλούμενη «βιομετρική υπογραφή» (μέθοδος πολυτροπικής (multimodal) βιομετρίας) η οποία στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου. Δηλαδή μορφασμοί, γκριμάτσες προσώπου, του τρόπου βαδίσματος, καθώς και φυσικών ή άλλων χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την εξωτερική του εμφάνιση(π.χ. ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, μουστάκι, γυαλιά, κλπ). Η συγκεκριμένη μέθοδος εξετάζεται πειραματικά ως εναλλακτική/συμπληρωματική των συνήθων βιομετρικών πρακτικών δηλαδή δακτυλοσκόπησης, ιριδοσκόπησης ή γεωμετρίας προσώπου, με στόχο την αποδοτικότερη και ακριβέστερη εξαγωγή και χρήση βιομετρικών δεδομένων κατά την χρήση τους ιδίως σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε κρίσιμες εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας.

Σάλο έχει προκαλέσει η εμφάνιση της εφαρμογής StealthGenie που μετά την εγκατάσταση της σε οποιοδήποτε smartphone επιτρέπει την παρακολούθηση εξ’ αποστάσεως κάθε δραστηριότητας.

Η εφαρμογή δεν είναι ανιχνεύσιμη και συλλέγει αναλυτικά δεδομένα σχετικά με κλήσεις, μηνύματα και γενικά όλες τις δραστηριότητες ενός κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλει σε πραγματικό χρόνο σε ένα ασφαλή λογαριασμό χωρίς την γνώση του κατόχου του.

Μπορεί η συγκεκριμένη υπηρεσία να προορίζεται για νόμιμη χρήση (παρακολούθηση ανήλικων παιδιών, εγκατάσταση σε εταιρικά κινητά τηλέφωνα), ωστόσο η τεράστια απήχηση της (έχει ήδη περισσότερους από 100.000 συνδρομητές) οδηγεί στο συμπέρασμα πως μάλλον χρησιμοποιείται κυρίως καταχρηστικά και ενάντια στα προσωπικά δεδομένα (παρακολούθηση συζύγων κτλ).

Η εφαρμογή παρέχεται ήδη και στην Ελλάδα από τη διεύθυνση www.StealthGenie.gr


Προειδοποίηση προς τα εκατομμύρια των συνδρομητών του απευθύνει με ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ. Ζητά από τους συνδρομητές να αγνοήσουν ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο καλούνται να δηλώσουν προσωπικά τους δεδομένα. Πρόκειται για τη γνωστή κακόβουλη πρακτική του phising. Δείτε πώς θα προστατευτείτε. 
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο ΟΤΕ ενημερώνει το κοινό ότι αποστέλλονται κακόβουλα ηλεκτρονικά e-mailsτα οποία εμφανίζουν τον ΟΤΕ ως αποστολέα και με (πιθανό) θέμα: “Γραμματοκιβώτιο προειδοποιητική ειδοποίηση”.

Το εν λόγω κακόβουλο μήνυμα “ενημερώνει” τους χρήστες ότι έχουν υπερβεί το όριο αποθήκευσης του mailbox, και τους προτρέπει να αναβαθμίσουν το λογαριασμό τους ακολουθώντας τον σύνδεσμο corpmail-otenet-gr.webs.com, να συμπληρώσουν φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία, ενώ τους προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στην “αναβάθμιση” εντός 24 ωρών, θα απολέσουν τον λογαριασμό τους.

Το Connected Paper, μας δείχνει πώς μπορεί το σώμα μας να γίνει “το καλύτερο καλώδιο” στον κόσμο.

Με ένα άγγιγμα θα μπορεί ο χρήστης να συνδέσει ένα κομμάτι χαρτί στο δίκτυο, μεταφέροντας στιγμιαία όλες τις πληροφορίες αυτού σε μια φορητή συσκευή. 



Όλο αυτό είναι μία προσπάθεια της Ericsson για να μπορέσουν οι χρήστες να σερφάρουν στο διαδίκτυο στα πλαίσια του φυσικού κόσμου, μέσω απτών καθημερινών αντικειμένων.

Ήδη η εταιρία έχει κάνει πολλές δοκιμές κι επιδείξεις και ήδη κάνει έρευνες για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία στο όραμα της εταιρείας για τη Διαδικτυωμένη Κοινωνία.

Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ι.Μ.Νταού Πεντέλης την Κυριακή 9/3/2014 με τίτλο "Το Γένος μας σε κρίση;"

Στην ημερίδα αυτή ο κος Στάθης Αδαμόπουλος παρουσίασε τις εξελίξεις σχετικά με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Κάρτα του Πολίτη. Επίσης έδωσε απαντήσεις στην δικαιολογία που προβάλλεται από ορισμένους: "Ας με παρακολουθεί όποιος θέλει, εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω!"

Η ομιλία του κου Στάθη Αδαμόπουλου (pdf):




Το ρεπορτάζ της ΑΧΕΛΩΟΣTV: 
 
ΠΗΓΗ

(κώδικας ενσωμάτωσης παρουσίασης:
 <iframe src="https://app.box.com/embed_widget/c58v3wh8307s/s/muedb0o48p6kvab0xw8x?view=list&sort=name&direction=ASC&theme=blue" width="500" height="400" frameborder="0" allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>)

H ΟΛΜΕ κατά του Myschool


Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος «myschool» του Υπουργείου Παιδείας.

Ολόκληρο το κείμενο της προσφυγής:

Τι είναι το My School:

Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Παιδείας με στόχο τη καθολική λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 42456/Δ1/28.3.2013 του Υπουργείου Παιδείας το «My School» ενοποιεί τα προηγούμενα πληροφοριακά συστήματα e-School, e-Data Center, Survey, ΟΠΣΥΔ, κλπ, που έως σήμερα χρησιμοποιούνταν παράλληλα ή διαδοχικά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το «My School» περιλαμβάνει και καταγράφει πλέον, κάθε τι που αφορά στα διοικητικά των σχολείων της Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης.

Το «My School» εγκαταστάθηκε στους server του Υπουργείο Παιδείας πριν τις 28.3.2013 ημέρα που στάλθηκε η εγκύκλιος για τη γνωστοποίηση της λειτουργίας του και την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Α/μιας & Β/μιας Εκπαίδευσης, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, προκειμένου να εντοπιστούν και επιλυθούν τα προβλήματα της νηπιακής ηλικίας του.

Ο Αλεκ Ρος, ερευνητής της Σχολής Διεθνούς και Δημοσίου Δικαίου στο Κολούμπια, σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα, εξηγεί ποιο είναι το κυβερνο-όπλο που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι εναντίον της Ουκρανίας.

«Οι τσακωμοί όταν ήμασταν παιδιά είχαν ακριβώς τους ίδιους κανόνες: μπορείτε να κλωτσήσετε ή να πνίξετε τον αντίπαλό σας, αλλά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλο. Αν πάρετε μια πέτρα ή ένα ξύλο για να επιτεθείτε τότε όλη η παρέα θα σας κορόιδευε και ίσως σας έδερνε πρώτο.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχε ανομολόγητους, σοβαρούς κανόνες για την αντιπαράθεση. Δεν είχαν παρατηρηθεί προβλήματα ότι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ τον λόγο είχε η απειλή όπλων.

Σήμερα το να χρησιμοποιεί κανείς κυβερνο-επιθέσεις συγκαταλέγεται δυστυχώς στα αποδεκτά μέσα και επιτρέπει σε ορισμένες χώρες να χρησιμοποιούν τα όπλα τους χωρίς να περνούν το όριο που επιβάλλουν οι κανόνες.

Το τελευταίο παράδειγμα κυβερνο-επίθεσης προέρχεται από τη Ρωσία και το κυβερνο-όπλο της ονομάζεται «Φίδι» ή αλλιώς «Ουροβόρος», ένα φίδι της ελληνικής μυθολογίας. Ο Ουροβόρος έχει διαλύσει τα συστήματα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Άκρως εξελιγμένος κώδικας κυβερνοκατασκοπείας, ο οποίος φαίνεται πως είναι έργο της ρωσικής κυβέρνησης, μολύνει εδώ και χρόνια εκατοντάδες κυβερνητικούς υπολογιστές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
 
Το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Turla, είναι ένα «rootkit» που κρύβεται στα μολυσμένα συστήματα και επιτρέπει στους δημιουργούς του να εγκαθιστούν και να εκτελούν εργαλεία υποκλοπής και κατασκοπείας κατά περίπτωση.


«Είναι προηγμένο κακόβουλο λογισμικό που σχετίζεται με άλλες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και βάζει στο στόχαστρο Δυτικές κυβερνήσεις. Είναι γεμάτο με ρωσικά δακτυλικά αποτυπώματα» δήλωσε στο Reuters ο Τζιμ Λιούις, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον.


Στη Βρετανία, η BAE Systems Applied Intelligence, θυγατρική του ομίλου αμυντικών συστημάτων BAE, ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 100 «μοναδικά δείγματα» του κακόβουλου λογισμικού, στα οποία περιλαμβάνονται 32 από την Ουκρανία, 11 από τη Λιθουανία, 4 από τη Βρετανία και λιγότερα από άλλες χώρες.

Η ΕΛΜΕ της Ροδόπης κυκλόφορησε ανακοίνωση σχετικά με το πληροφοριακό σύστημα MySchool. Στο κείμενο αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά του νέου θεσμού. Ο προβληματισμός των καθηγητών της Ροδόπης είναι έντονος για τα τεράστια ζητήματα που εγείρει η χρήση αυτού του συστήματος.

επιμέλεια: alfavita.gr

Παραθέτουμε το κείμενο της ΕΛΜΕ Ροδόπης

Κριτική σχετικά με το Πληροφοριακό σύστημα MySchool

Το myschool είναι μια πληροφοριακή εφαρμογή/πλατφόρμα που έχει στόχο να συγκεντρώσει κεντρικά όλα (ή τα περισσότερα) επιμέρους πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν σήμερα (όπως survey, e-data center, Nestor, Δ-βάση, e-school, κ.α) και αφορούν το Υπουργείο Παιδείας. Υπό αυτή την έννοια έχει σαν στόχο να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα χειρίζεται όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του σχολείου και της παιδείας γενικότερα.

Η ιδέα της κεντρικής αποθήκευσης και επεξεργασίας έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Στα θετικά συγκαταλέγονται τα εξής:

Ενέχουν κινδύνους για την επικοινωνία και τα προσωπικά δεδομένα.

Τα ελεύθερα Wi-Fi hotspots ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια της επικοινωνίας μας και των προσωπικών μας δεδομένων, προειδοποιεί η Europol, η κεντρική ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνοασφαλείας της Europol, Τρόελς Ερτινγκ, τα «ευαίσθητα» δεδομένα και οι προσωπικές μας πληροφορίες δεν πρέπει να διακινούνται μέσω ελευθέρων δημοσίων Wi-Fi hotspots καθώς μπορεί άνετα να υποκλαπούν από χακερ.

«Μην μοιράζεστε πληροφορίες και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα διαμέσου ελεύθερων και δημόσιων Wi-Fi hotspots», τονίζει στο BBC ο Ερντινγκ, λέγοντας πως αυτά πρέπει να στέλνονται μόνο με χρήση ασφαλών δικτύων και, ιδανικά, από τον προσωπικό υπολογιστή του καθενός στο σπίτι του.


Εν αναμονή της κυκλοφορίας των «ἑξυπνων γυαλιών» της Google βρίσκονται εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο .Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της κυκλοφορίας των Google Glass, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει εντός του έτους, ενώ σε αυτή την φάση διατίθεται μόνο σε εθελοντές.

Οι δυνατότητες ωστόσο των νέων αυτών έξυπνων γυαλιών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς  οι χρήστες θα μπορούν, μεταξύ άλλων να  βιντεοσκοπούν, να φωτογραφίζουν και να δίνουν πληροφορίες με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ θα διαθέτουν σύστημα πλοήγησης καθώς και αρκετές ακόμη δυνατότητες που ενεργοποιούνται με φωνητική εντολή.

Οι πολλαπλές αυτές δυνατότητες εγείρουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με θέματα ιδιωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Δυσμενή αντίκτυπο στα κέρδη του πρώτου τριμήνου (Φεβρουαρίου-Απριλίου 2014) και ενδεχομένως και στα επόμενα εκτιμάται πως θα έχει η επίθεση χάκερ με στόχο τον αμερικανικό όμιλο Target, τον κολοσσό του λιανεμπορίου. Η επίθεση, η οποία προκάλεσε ζημία σε δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές της εταιρείας, συνίσταται στην κλοπή σχεδόν 40 εκατομμυρίων αριθμών χρεωστικών καρτών και 70 εκατομμυρίων λοιπών στοιχείων. Παρά ταύτα, η τιμή της μετοχής της Target είχε χθες άνοδο, γιατί οι προοπτικές της συνολικά για το οικονομικό 2014 ήταν καλύτερες από τις προβλέψεις.
top