Ενέχουν κινδύνους για την επικοινωνία και τα προσωπικά δεδομένα.

Τα ελεύθερα Wi-Fi hotspots ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια της επικοινωνίας μας και των προσωπικών μας δεδομένων, προειδοποιεί η Europol, η κεντρική ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνοασφαλείας της Europol, Τρόελς Ερτινγκ, τα «ευαίσθητα» δεδομένα και οι προσωπικές μας πληροφορίες δεν πρέπει να διακινούνται μέσω ελευθέρων δημοσίων Wi-Fi hotspots καθώς μπορεί άνετα να υποκλαπούν από χακερ.

«Μην μοιράζεστε πληροφορίες και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα διαμέσου ελεύθερων και δημόσιων Wi-Fi hotspots», τονίζει στο BBC ο Ερντινγκ, λέγοντας πως αυτά πρέπει να στέλνονται μόνο με χρήση ασφαλών δικτύων και, ιδανικά, από τον προσωπικό υπολογιστή του καθενός στο σπίτι του.

Η προειδοποίησή του έρχεται, όπως είπε ο ίδιος, μετά την αύξηση των επιθέσεων με χρήση δημοσίων Wi-Fi δικτύων. Για τις επιθέσεις χρησιμοποιούνται ήδη γνωστές τεχνικές υποκλοπής δεδομένων μέσω wifi σαν το «Man in the middle» («ο μεσάζοντας») στο οποίο ο χάκερ μπαίνει ανάμεσα στον χρήστη και το hotspot υποκλέπτοντας την μεταξύ τους κίνηση δεδομένων. Ένας άλλος τρόπος είναι να «σηκώσει» ο ίδιος ο επιτιθέμενος ένα κακόβουλο hotspots για να παγιδεύσει τα θύματα του και να κλέψει τα στοιχεία όσων συνδεθούν σε αυτά.

Οι χάκερ αυτοί συνήθως στήνουν ψεύτικα Wifi spots με «φιλικά» ονόματα γνωστών εταιριών όπως για παράδειγμα «Starbucks Wi-Fi» ώστε να παραπλανήσουν τους χρήστες και να υποκλέψουν πληροφορίες. Γι' αυτό κι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επί της ασφάλειας της διαδικτυακής επικοινωνίας, η λύση είναι μία και απλή: να επιβεβαιώνουμε την εγκυρότητα του δωρεάν wi-fi ρωτώντας τους υπαλλήλους της επιχείρησης που το προσφέρει. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top