Δυσμενή αντίκτυπο στα κέρδη του πρώτου τριμήνου (Φεβρουαρίου-Απριλίου 2014) και ενδεχομένως και στα επόμενα εκτιμάται πως θα έχει η επίθεση χάκερ με στόχο τον αμερικανικό όμιλο Target, τον κολοσσό του λιανεμπορίου. Η επίθεση, η οποία προκάλεσε ζημία σε δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές της εταιρείας, συνίσταται στην κλοπή σχεδόν 40 εκατομμυρίων αριθμών χρεωστικών καρτών και 70 εκατομμυρίων λοιπών στοιχείων. Παρά ταύτα, η τιμή της μετοχής της Target είχε χθες άνοδο, γιατί οι προοπτικές της συνολικά για το οικονομικό 2014 ήταν καλύτερες από τις προβλέψεις.

Ειδικότερα, ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος λιανεμπορίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μείωση 46% στα καθαρά κέρδη κατά το ζωτικής σημασίας τρίμηνο, που συμπίπτει με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το εν λόγω τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού 2013-2014 (Νοέμβριος 2013 - Ιανουάριος 2014), τα καθαρά κέρδη ελαττώθηκαν στα 520 εκατ. δολάρια από τα 961 εκατ. δολάρια προ ενός έτους. Οι δαπάνες που προέκυψαν από την επίθεδη των χάκερ ανέρχονται σε 61 εκατ. δολάρια. Πάντως, η Target δεν προχώρησε σε περαιτέρω εκτιμήσεις για ενδεχόμενο κόστος το οποίο θα ανακύψει στο μέλλον και θα σχετίζεται με τις κλοπές των στοιχείων των πελατών της. Ωστόσο, δεν απέκρυψε πως είναι πιθανόν οι επιπτώσεις του συμβάντος να είναι ορατές έως τη λήξη του 2014 και πέραν αυτού. Αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Τarget προσδοκά κέρδη 60-75 σεντς ανά μετοχή, εξαιρουμένων των δαπανών λόγω των χάκερ, έναντι προβλέψεων αναλυτών για 85 σεντς. Συνολικά για το οικονομικό έτος 2014 ο όμιλος προβλέπει κέρδη από 3,85 έως και 4,15 δολάρια ανά μετοχή εν συγκρίσει με τα 4,15 δολάρια των αναλυτών.

«Θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκαταστήσει τα τραύματά της η Target, δεδομένου ότι έχει τη φήμη εταιρείας που προσφέρει άριστη εμπειρία αγορών στους πελάτες της», παρατηρεί ο αναλυτής Σον Νότον της Piper Jaffray. Πολλοί πελάτες της αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν τις χρεωστικές τους κάρτες ή να ελέγχουν πιο αυστηρά τις μηνιαίες καταταστάσεις των συναλλαγών τους, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό κλίμα έναντι της εταιρείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top