Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση από την οποία επλήγησαν δεκάδες χώρες δείχνει πόσο ευάλωτα είναι τα συστήματα ασφαλείας. Οι ειδικοί όμως αναμένουν και χειρότερα. Γι΄ αυτό το λόγο ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων.

σχόλιο ID-ont: Όσα μέτρα και να πάρουμε, τα συστήματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα είναι πάντοτε ευάλωτα. «Verba volant, scripta manent» ("τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν"). Όμως τα γραπτά είναι γραφειοκρατία, οπισθοδρόμηση, αναχρονισμός, ενώ τα ηλεκτρονικά είναι ευκολία, πρόοδος εκσυγχρονισμός. Ταυτόχρονα είναι και σύννεφο (cloud), αέρας, διαγραφή, αντιγραφή, διαρροή, χακάρισμα, ηλεκτρονική αλλοίωση, παραποίηση, καταγραφή, εντοπισμός, παρακολούθηση. Πότε επιτέλους θα μπει ένα όριο στο τι γνωρίζουν για τη ζωή μας, τα ηλεκτρονικά αρχεία του δημοσίου και των επιχειρήσεων;;;

Οι ειδικοί ζητούν την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες. «Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση χρησιμοποίησε ένα κενό ασφαλείας όπου δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες ανανεώσεις» δηλώνει ο Μίχαελ Μπάγκες, ειδικός σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Kατά τη γνώμη του κάτι παρόμοιο μπορεί να ξανασυμβεί, διότι δεν απαιτούνται και τόσο εξειδικευμένες γνώσεις. Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση πάντως έπληξε περισσότερες από 150 χώρες και το χειρότερο είναι πως είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατον να εντοπιστούν οι δράστες.

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Μπάγκες η μέθοδος δεν ήταν καινούργια. «Αυτό όμως που ήταν καινούργιο ήταν ότι ξαφνικά έγινε συνειδητό πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι επιθέσεις, όταν για παράδειγμα καρκινοπαθείς που έπρεπε να κάνουν χημειοθεραπείες επέστρεψαν σπίτι τους διότι είχαν χαθεί τα αρχεία τους από τα νοσοκομεία» επισημαίνει ο Γερμανός ειδικός και συμπληρώνει: «Μπορεί όμως να έρθουν και χειρότερα. Περιμένω κάποια στιγμή επιθέσεις οι οποίες θα είναι ακόμα πιο μεγάλες και ακόμα πιο επικίνδυνες».

Η Microsoft θεώρησε συνυπεύθυνες και τις εθνικές κυβερνήσεις για τις επιθέσεις που δέχθηκαν δημόσιοι φορείς μια και αυτοί δεν είχαν προχωρήσει σε απαραίτητες αναβαθμίσεις των συστημάτων τους. Οι χάκερ ανακάλυψαν ένα αδύναμο σημείο του λειτουργικού των Windows με το οποίο θα μπορούσαν να βλάψουν αυτόματα και άλλα κομπιούτερ. Το αδύναμο αυτό σημείο ανακάλυψε πρόσφατα η αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA και το διόρθωσε για τη δική της λειτουργία, ωστόσο χάκερ το δημοσιοποίησαν.

Διαρκείς ανανεώσεις όταν αυτές είναι διαθέσιμες

Σύμφωνα με έναν άλλο Γερμανό ειδικό, τον Ραλφ Σίντεκουμ, οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις και αυτό γιατί δεν αποθηκεύουν τα δεδομένα τους μόνο στο δικό τους σύστημα αλλά και στα cloud όπου ισχύουν άλλα δεδομένα ασφαλείας. Ο Ραλφ Σίντεκουμ είναι τεχνικός διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Cyber Security F5 και ανάμεσα στους πελάτες της εταιρείας είναι και οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι Deutsche Bahn. O Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους, ωστόσο παράλληλα θα αυξηθούν και οι επιθέσεις.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Welt, όπως εκτιμά η εταιρεία ασφαλείας TÜV, από τις κυβερνοεπιθέσεις κινδυνεύουν και τα ασανσέρ, ο χειρισμός των οποίων γίνεται κυρίως πλέον μέσω ψηφιακής τεχνολογίας. 

Οι ειδικοί συνιστούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να προχωρούν σε ανανεώσεις λογισμικών μόλις αυτές είναι διαθέσιμες στην αγορά.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top