Η Κίνα υποχρεώνει τους μουσουλμάνους Ουιγούρους της επαρχίας Σιντσιάνγκ να δίνουν δείγματα αίματος για τη συλλογή γενετικού υλικού, καταγγέλλει η οργάνωση Human Rights Watch.

Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει το περιοδικό Nature, το οποίο επιβεβαίωσε ότι οι τοπικές αρχές της βορειοδυτικής επαρχίας έχουν παραγγείλει 12 μηχανήματα αλληλούχισης DNA, τα οποία μπορούν να αναλύουν 2.000 δείγματα την ημέρα.

Ο φόβος είναι ότι οι κινεζικές Αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ευαίσθητα γενετικά δεδομένα ως πολιτικό όπλο.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, το Πεκίνο προσπαθεί να καταστείλει το αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων, μιας τουρκογενούς εθνικής ομάδας που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασια.

Ήδη από πέρυσι η Human Rights Watch είχε καταγγείλει ότι οι κάτοικοι του Σιντσιάνγκ, από τους οποίους η πλειονότητα είναι Ουιγούροι, υποχρεώνονται να δίνουν δείγμα αίματος για να αποκτήσουν διαβατήριο.

Τον περασμένο Μάρτιο, κινεζικά μέσα ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση τετράμηνου προγράμματος στο οποίο 17,5 εκατομμύρια άτομα, κυρίως Ουιγούροι, υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις που περιλάμβαναν τη λήψη αίματος. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι πολλοί υποχρεώθηκαν να εξεταστούν.

«Ανησυχούμε ότι υπάρχει εκτεταμένη συλλογή δειγμάτων DNA χωρίς νομική προστασία και χωρίς να ενημερώνεται ο κόσμος» λέει η Μάγια Ουάνγκ της Human Rights Watrch, συντάκτρια έκθεσης για το θέμα.

Στην Κίνα, σχολιάζουν ανεξάρτητοι ειδικοί, δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για τη συλλογή και την αποθήκευση δειγμάτων γενετικού υλικού, ούτε για τις προϋποθέσεις χρήσης τους στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Nature, οι αρχές του Σιντσιάνγκ έχουν επίσης παραγγείλει ένα σύστημα αλληλούχισης νέας γενιάς, το οποίο θα μπορούσε να διαπιστώνει την εθνική καταγωγή, το χρώμα των ματιών και άλλα χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top