Μία άγρια υπόγεια κόντρα είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η κόντρα αρχίζει και παίρνει όμως μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι γνωστή εδώ και καιρό στο χώρο της Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να μεταφερθούν όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ για τους ασθενείς, στον Οργανισμό.

Ωστόσο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως το υπουργείο Εργασίας όπου και ανήκει η ΗΔΙΚΑ, αρνείται να δώσει όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία των ασθενών στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για στοιχεία που ουσιαστικά αφορούν όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων, από τι ασθένεια πάσχουν, τι φάρμακα λαμβάνουν, μέχρι τι γιατρούς επισκέπτονται κ.λ.π.

Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται όμως ότι πήρε άλλες διαστάσειςκαθώς έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι πριν δύο ημέρες σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά κ.λ.π.), ζήτησε τη συμβολή-βοήθειά τους ώστε να πιέσουν και εκείνοι από την πλευρά τους να παραχωρηθούν τα στοιχεία που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τα διαχειρίζεται ο Οργανισμός.

Άγνωστο παραμένει αν τα στελέχη που παραβρέθηκαν στη συνάντηση μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς η οδός Αριστοτέλους αποφεύγει ακόμη και να συναντήσει εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο «παράλληλο πρόγραμμα» που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες στη βουλή, περιλαμβανόταν τροπολογία βάση της οποίας ο ΕΟΠΥΥμπορεί να αξιοποιήσει έναντι χρηματικού ποσού τα στοιχεία των ασθενών που διατηρεί για εκείνον η ΗΔΙΚΑ.

Το απόσπασμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αξιοποιεί διάφορα δεδομένα για αύξηση πόρων: «ι) έσοδα ιδίως από την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού, την αξιοποίηση των δεδομένων του Οργανισμού και των δεδομένων που τηρεί για αυτόν η ΗΔΙΚΑ ή άλλοι φορείς…»

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα από το «παράλληλο πρόγραμμα»:

Το HealthReport.gr είχε γράψει από τότε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα με όλες τις λεπτομέρειες. 

Πάντως πριν από οτιδήποτε και πριν δοθούν τα στοιχεία των πωλήσεων των φαρμάκων αλλά και όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών, θα πρέπει όπως φαίνεται να τακτοποιηθεί πρώτα το θέμα της διατήρησης του απορρήτου – λένε κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr – καθώς η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχει στη διάθεσή της ευαίσθηταπροσωπικά δεδομένα των ασθενών-ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που μπορούν ακόμη και από λάθος να διαρρεύσουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top