Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες μια έρευνα που υπογράφουν από κοινού το «Εργαστήριο Ιδιωτικότητας» του αμερικανικού Πανεπιστημίου «Yale» (Γέιλ) και το γαλλικό «Exodus Privacy», μια ιστοσελίδα - ΜΚΟ που ασχολείται με την ασφάλεια των εφαρμογών Android. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι 3 στις 4 εφαρμογές Android περιέχουν τουλάχιστον έναν ιχνηλάτη (tracker) που συλλέγει πληροφορίες, τις περισσότερες φορές εν αγνοία του χρήστη. Για τις υπόλοιπες εφαρμογές απλά δεν έχει εντοπιστεί η ύπαρξη κάποιου γνωστού ιχνηλάτη, ενδεχομένως όμως να έχουν και αυτές παρόμοιους μηχανισμούς. Παρόλο που η έρευνα δεν έγινε σε εφαρμογές στο λειτουργικό IOS, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σκηνικό είναι το ίδιο. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών, που αναφέρονται στην έρευνα, είναι αυτές των Twitter, Spotify, Uber, Tinder, Skype και Snapchat, θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι λίγο ή πολύ όλες οι εφαρμογές των πολυεθνικών βαδίζουν στα ίδια χνάρια.

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως, αν και δεν περιορίζονται σε αυτές, το ονοματεπώνυμο, τις επαφές του κινητού, το γεωγραφικό στίγμα, προηγούμενες αναζητήσεις και αγορές στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες αυτές φτιάχνουν τα προφίλ των χρηστών συνήθως για καλύτερη στόχευση της διαφημιστικής προβολής προϊόντων και υπηρεσιών. Πολλές φορές άλλωστε έχει παραφραστεί η γνωστή φράση «H γνώση είναι δύναμη» σε μια λιγότερο γνωστή «Τα δεδομένα είναι χρήματα» από επιφανή στελέχη πολυεθνικών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην τεχνολογία.


Τα δεδομένα αυτά όμως χρησιμοποιούνται και στο φακέλωμα από μυστικές υπηρεσίες, είτε μέσω εταιρειών τύπου Yahoo, Facebook και Google είτε απευθείας από τις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες, με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά τις τρομοκρατίας». Στην πράξη όμως στοχεύουν στην καταστολή και χειραγώγηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτό δεν σημαίνει την ταυτόχρονη παρακολούθηση όλου του κόσμου -όχι ακόμα τουλάχιστον- αλλά ότι υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουν όταν το κρίνουν αναγκαίο.

Ταυτόχρονα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλά ΜΜΕ υποδέχτηκαν την παραπάνω έρευνα σαν κεραυνό εν αιθρία, την ώρα που υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα που έχουν επιβεβαιώσει από καιρό τη συγκέντρωση και αξιοποίηση για τέτοιους λόγους των δεδομένων των χρηστών, είτε αυτό είναι η συντριπτική πλειοψηφία ιστοσελίδων που καταγράφει στοιχεία για τους επισκέπτες, είτε είναι τα δεκάδες σκάνδαλα παρακολούθησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι εφαρμογές σε κινητά προφανώς και δεν αποτελούν κάποια ειδική περίπτωση.

Οι ερευνητές του Yale δήλωσαν ότι οι πρακτικές της «FidZup», ενός από τους ιχνηλάτες που μελετήθηκε, μοιάζουν πολύ με τις πρακτικές της «Teemo» (η οποία ήταν προηγουμένως γνωστή ως «Databerries»), εταιρεία που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο φέτος για τη μελέτη της γεωγραφικής θέσης 10 εκατομμυρίων Γάλλων πολιτών και της «SafeGraph», που συνέλεξε 17 τρισεκατομμύρια γεωγραφικά στίγματα από δέκα εκατομμύρια κινητά στις ΗΠΑ την περυσινή Ημέρα των Ευχαριστιών. Επισήμαναν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουν την έρευνα για να καλέσουν την κοινότητα των προγραμματιστών, αλλά και την ίδια την Google να προσφέρουν αυξημένη διαφάνεια στα ζητήματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας που σχετίζονται με ιχνηλάτες. Θα ζητήσουν δηλαδή να βάλει ο κολοσσός της παρακολούθησης Google εμπόδια στην παρακολούθηση...!

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί παρακολούθησης ενισχύονται, ενώ δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας γύρω από υποκλοπές κ.λπ., ενώ η καταγραφή και παρακολούθηση αποκτά ποικίλες μορφές, όπως δείχνει και το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ας μην ξεχνάμε και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ.

Η κάθε πτυχή της παρακολούθησης συμβάλλει με τον τρόπο της συνθέτοντας ένα τεράστιο παζλ και όταν τα στοιχεία αυτά μπορούν να ενοποιούνται από ένα κέντρο, τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά. Το διαδίκτυο και τα κινητά αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη συλλογή πληροφοριών. Με την εξέλιξη μάλιστα της τεχνολογίας οι δυνατότητες αυτές όλο και αυξάνονται, με όλο και περισσότερες συσκευές να μπορούν να αξιοποιηθούν όσο προχωράει το «διαδίκτυο των πραγμάτων» (ΙoΤ). Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ότι θα μπορεί να παρακολουθούμαστε μέσω μιας wifi οικιακής συσκευής, σε δεύτερη όμως ανάγνωση είναι σοκαριστικό.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top