Μικροσκοπικούς αισθητήρες οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας σε ένα δόντι και να επικοινωνούν με ασύρματες συσκευές, μεταδίδοντας στοιχεία για την κατανάλωση γλυκόζης, αλατιού και αλκοόλ, ανέπτυξαν ερευνητές του Tufts University School of Engineering.

Σε έρευνα που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στο Advanced Materials, οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι μελλοντικές εκδόσεις αυτών των αισθητήρων θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον εντοπισμό και την καταγραφή ενός μεγάλου εύρους θρεπτικών ουσιών, χημικών και διαφόρων καταστάσεων του σώματος.

Προηγούμενες wearable συσκευές για παρακολούθηση διατροφής έπασχαν από περιορισμούς όπως η χρήση προστατευτικού στο στόμα, η ύπαρξη καλωδίων, η ανάγκη συχνής αντικατάστασης των αισθητήρων κ.α. Οι μηχανικοί του Tufts ήθελαν μια πιο ευπροσάρμοστη τεχνολογία και ανέπτυξαν έναν αισθητήρα με «αποτύπωμα» μόλις 2mm x 2mm ο οποίος μπορεί να προσαρμόζεται και να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια ενός δοντιού. Η μετάδοση των δεδομένων γίνεται ασύρματα, μέσω αντίδρασης σε ένα εισερχόμενο σήμα ραδιοσυχνότητας.

Σύμφωνα με τη Europol, η συμμορία του είχε κλέψει χρήματα από περισσότερους από 100 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε 40 χώρες.

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον Ουκρανό αρχηγό μιας διαβόητης συμμορίας που φέρεται ότι ευθύνεται για εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τραπεζών, κυρίως στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, αποκομίζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τη Europol, η συμμορία αυτή έχει κλέψει χρήματα από περισσότερους από 100 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε 40 χώρες.

Ο φερόμενος “εγκέφαλος” των επιθέσεων, που χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό Carbanak ή Cobait τα τελευταία πέντε χρόνια, συνελήφθη στο Αλικάντε, στη νοτιοανατολική Ισπανία. Σε κάθε επίθεση η λεία της συμμορίας έφτανε τα 5-10 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο ύποπτος (κατονομάζεται μόνο ως “Ντένις Κ.”) και τρεις Ρώσοι και Ουκρανοί συνεργάτες του “κατάφεραν ουσιαστικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και να κάνουν αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στη Μαδρίτη, ύψους πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ”.

Το σκάνδαλο του Facebook προκαλεί ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα, στη Σουηδία.
 
Η ευρεία εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη σουηδική κοινωνία, εις βάρος των φυσικών μετρητών χρημάτων, προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, στον απόηχο του σκανδάλου-μαμούθ της κατάχρησης δεδομένων χρηστών του Facebook, από την Cambridge Analytica.
 
Ειδικότερα, το πρόβλημα εντοπίζεται όταν τα συστήματα πληρωμών λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες.

«Ίσως δεν θέλουμε οι ιδιωτικές τράπεζες να μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές που φέρουν εις πέρας.

Ίσως χρειαζόμαστε αυστηρότερη ρύθμιση της χρήσης αυτών των πληροφοριών», σχολιάζει στο Bloomberg ο Martin Floden, αναπληρωτής κυβερνήτης της σουηδικής κεντρικής τράπεζας (Riksbank).

Η παλαιότερη τράπεζα της Ευρώπης, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να εκδώσει δική της κάρτα πληρωμών ή λογαριασμούς πολιτών με χρήση της e-kronas (ηλεκτρονική κορόνα, υπό εξέταση), ως τρόπους προστασίας των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά στην «εξαφάνιση» των μετρητών εντός της σκανδιναβικής χώρας, ανέφερε ότι η Riksbank θα μπορούσε να επιδοτήσει τη χρήση μετρητών ή ακόμη και να αναγκάσει τις τράπεζες να δέχονται μετρητά.

Ωστόσο, πλέον η επιστροφή στα μετρητά κρίνεται «πιο δαπανηρή», διευκρίνισε.

σχόλιο ID-ont: Έλα βρε Άρη τώρα. Ένα τέλειο άρθρο το χαλάς στην τελευταία πρόταση! Λύνεται το πρόβλημα εάν το facebook γίνει ΔΗΜΟΣΙΟ; Αυτό είναι το πρόβλημά μας, ή το γεγονός ότι η δουλειά του facebook είναι να παρακολουθεί, είτε δημόσιο είναι, είτε ιδιωτικό;;;

Επί ένα χρόνο προσπαθούσε το φιλελεύθερο κατεστημένο των ΗΠΑ να μας πείσει ότι η Χίλαρι Κλίντον έχασε τις εκλογές γιατί Ρώσοι χάκερ διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις. Και τώρα πρέπει να το ξεχάσουμε. Τη νίκη στον Τραμπ, υποστηρίζει η νέα θεωρία, την έδωσε η βρετανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων CambridgeAnalytica, η οποία απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του ίντερνετ στους οποίους προωθούσε στοχευμένα πολιτικά μηνύματα. «Ευτυχώς», η νέα θεωρία μπορεί να αγνοεί τα πολιτικά και ταξικά στοιχεία που έδωσαν τη νίκη στον δισεκατομμυριούχο βαρόνο της αγοράς ακινήτων αλλά, αν μη τι άλλο, μας επέτρεψε να δούμε, έστω και μέσα από την κλειδαρότρυπα, τον πραγματικό μηχανισμό λειτουργίας του Facebook. Παρά τους πομπώδεις τίτλους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, άλλωστε, η πρακτική της CambridgeAnalytica όχι μόνο δεν είναι παράνομη, αλλά ωχριά μπροστά στη συλλογή δεδομένων από 190 εκατομμύρια χρήστες που είχε πραγματοποιήσει ο Ομπάμα το 2012. Τότε, βέβαια, τα ίδια ΜΜΕ επευφημούσαν την «καινοτόμο» προεκλογική εκστρατεία του.

σχόλιο ID-ont: Δεν  υπάρχει βάση για βάση δεδομένων παγκοσμίως που να μην έχει αλωθεί! Ο κλέψας του κλέψαντος. 

Έλα βρε Ελληνική "Κάρτα του Πολίτη" να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους. Να τους δείξεις πως τα δικά σου δεδομένα μόνο, δεν θα μπορεί να σου τα κλέψει κανείς! Ελλαδάρα αχτύπητη...
 
SKAI: Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον εννέα Ιρανών οι οποίοι εκτιμάται ότι απέσπασαν δεδομένα 31,5 τεραμπάιτ, κλέβοντας κυρίως ακαδημαϊκές έρευνες από περισσότερα από 300 πανεπιστήμια σε τρεις ηπείρους. Οι κατηγορούμενοι φέρεται να δρούσαν πρωτίστως κατ' εντολή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Για κλοπή πνευματικής περιουσίας και πανεπιστημιακής έρευνας σε τεράστια κλίμακα κατηγορούν το Ιράν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον απήγγειλε βαριές κατηγορίες για ηλεκτρονικές απάτες εναντίον εννέα Ιρανών, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν διαπράξει κυβερνο-επιθέσεις εναντίον 320 πανεπιστημίων σε 22 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας την τελευταία τετραετία. Στους γνωστούς στόχους δεν περιλαμβάνονται ελληνικά ιδρύματα.


Σύμφωνα με τους ερευνητές της Kaspersky Lab, οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους «μόλυνσης» και τεχνικές δανεισμένες από στοχευμένες επιθέσεις, προκειμένου να εγκαταστήσουν λογισμικό εξόρυξης με αλγόριθμους (mining) σε υπολογιστές που έχουν δεχτεί επίθεση εντός οργανισμών. Η πιο επιτυχημένη ομάδα που παρατηρήθηκε από την Kaspersky Lab κέρδισε τουλάχιστον $7 εκατομμύρια εκμεταλλευόμενη τα θύματά της σε μόλις έξι μήνες το 2017.

Παρόλο που η αγορά κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζει πολλά σκαμπανεβάσματα, τα φαινόμενα του περασμένου έτους με τη διόγκωση της αξίας του Bitcoin έχουν αλλάξει σημαντικά όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τον κόσμο της ψηφιακής ασφάλειας. Με στόχο την κερδοσκοπία, οι εγκληματίες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν λογισμικό εξόρυξης στις επιθέσεις τους, οι οποίες, όπως και τα προγράμματα ransomware, έχουν ένα απλό μοντέλο δημιουργίας εσόδων. Αλλά, σε αντίθεση με τα ransomware, δεν καταστρέφει ολοκληρωτικά τους χρήστες και είναι σε θέση να παραμείνει μη ανιχνεύσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας την ισχύ του υπολογιστή. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Kaspersky Lab κατέγραψε μια άνοδο των miners που άρχισαν να εξαπλώνονται ενεργά σε όλο τον κόσμο και προέβλεψε την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Οι τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ανάπτυξη αυτή δεν έχει μόνο συνεχιστεί, αλλά έχει αυξηθεί και επεκταθεί.

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab προσδιόρισαν πρόσφατα μια ομάδα ψηφιακών εγκληματιών με τεχνικές APT στο οπλοστάσιό τους για να «μολύνουν» τους χρήστες με miners. Χρησιμοποιούν τη μέθοδο process-hollowing που χρησιμοποιείται συνήθως σε κακόβουλο λογισμικό και έχει παρατηρηθεί σε μερικές στοχευμένες επιθέσεις από φορείς επιθέσεων τύπου APT, αλλά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε επιθέσεις εξόρυξης.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του Facebook ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην εργαζόμενος της NSA από τον οποίο προήλθαν οι διαρροές για τα μαζικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία, έγραψε το Σαββατοκύριακο στο Twitter πως το Facebook είναι μια «εταιρεία παρακολουθήσεων» που πουλάει τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της.

«Οι επιχειρήσεις που βγάζουν χρήματα συλλέγοντας και πουλώντας λεπτομερή αρχεία ιδιωτικών ζωών κάποτε χαρακτηρίζονταν απλά “εταιρείες παρακολουθήσεων”. Το rebranding τους ως “social media” είναι η πιο επιτυχημένη παραπλάνηση από τότε που το υπουργείο Πολέμου έγινε υπουργείο Άμυνας» έγραψε ο Σνόουντεν σε tweet του, το οποίο έλαβε μεγάλο αριθμό από retweets, λίγο καιρό μετά τις αποκαλύψεις ότι η Cambridge Analytica (εταιρεία που συνεργάστηκε με την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ) είχε συλλέξει προσωπικά δεδομένα από πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook χωρίς τη συναίνεσή τους.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν δύο ρεπορτάζ, από τον Guardian και τους New York Times, βάσει των οποίων χρησιμοποιήθηκαν προσωπικά δεδομένα άνω των 50 εκατ. χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica- εταιρεία που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο- η οποία δούλευε για την προεκλογική καμπάνια Τραμπ το 2016. Τα νέα αυτά προκάλεσαν θύελλα στα social media, με καταιγισμό αρνητικών σχολίων και αποδοκιμασιών για το Facebook, που τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί πολλές «στο στόχαστρο» λόγω των επιλογών και των στρατηγικών του σε πολλά θέματα (από τα fake news μέχρι τα προσωπικά δεδομένα κ.α.).

Θύμα χάκερ υποστηρίζει πως έπεσε βρετανός χειρουργός και εξαιτίας αυτού βομβαρδίστηκε ένα νοσοκομείο στο πολιορκούμενο Χαλέπι στη Συρία.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Ντέιβιντ Νοτ, έδινε από τη Βρετανία μέσω skype και whatsApp οδηγίες για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν με πολλές δυσκολίες σε ένα υπόγειο νοσοκομείο, το Μ10, κάπου στην πόλη του Χαλεπίου.

Το βίντεο που εμφανίζεται ο ίδιος να ηγείται των επεμβάσεων στη Συρία από το γραφείο του στο Λονδίνο μεταδόθηκε στο BBC το Σεπτέμβριο του 2016 και η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Το νοσοκομείο και ειδικότερα το χειρουργείο χτυπήθηκε από μια διατρητική βόμβα η οποία θεωρείται πως προήλθε από ρωσικό αεροσκάφος. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν δύο ασθενείς και να τραυματιστούν μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Μετά από την επίθεση στο νοσοκομείο μπήκε λουκέτο μόνιμα.

Ο Νοτ θεωρεί πως οι πληροφορίες που οδήγησαν στην επίθεση στο χειρουργείο του νοσοκομείου προέρχονται μόνο από την παραβίαση του υπολογιστή του.

Η γιγαντιαία πολυεθνική Monsanto επιτίθεται δικαστικά εναντίον της οργάνωσης ακτιβιστών Avaaz, επειδή είχε κινητοποιήσει την κοινή γνώμη εναντίον της χρησιμοποίησης βλαβερού ζιζανιοκτόνου.

Μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περίμενε προ ημερών τους υπεύθυνους της πλατφόρμας ακτιβιστών Avaaz, που διοργανώνει εκστρατείες παγκοσμίως. Τους απεστάλη δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων από τον χημικό κολοσσό Monsanto. Η εταιρεία δίνει ελάχιστες μέρες διορία στην Avaaz για να απαντήσει και την «διατάζει» να παραδώσει όλα τα προσωπικά email, τις σημειώσεις και τα αρχεία που διαθέτει για τη Monsanto, ακόμη και τα ονόματα και email των μελών της πλατφόρμας που έχουν υπογράψει εκστρατείες εναντίον πρακτικών της εταιρείας.

Οι Ricken, Emma, Fatima, Danny, Hui-Ting, Σπύρος, Marigona και όλη η ομάδα του Avaaz στην ανακοίνωσή τους λένε ότι πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Ο λόγος αυτής της επίθεσης κατά της ομάδας ακτιβιστών, έγκειται στο γεγονός ότι το «Avaaz έχει κατατροπώσει τη Monsanto επανειλημμένα σε τεράστιες νομοθετικές μάχες, όπως μπλοκάροντας την ανανέωση της πολυετούς άδειας κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, βασικού θεμελίου της χημικής αυτοκρατορίας της. Κερδίζουμε. Γι’ αυτό κι αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού».

σχόλιο ID-ont: Μετά το Βέλγιο σειρά παίρνουν και οι Άγγλοι: Φακέλωμα της θρησκευτικής συνείδησης!
Συστήματα που εάν πέσουν στα χέρια ενός διεστραμμένου κυβερνήτη - δεν υπάρχει τέτοιος στις μέρες μας, αλλά λέμε τώρα, εάν υπήρχε - θα μπορούσε να βρεί με το πάτημα ενός κουμπιού ποιος είναι Χριστιανός, Εβραίος, Μουσουλμάνος, Βουδιστής και ποιός άθεος;

Οι συσκευές εγκαταστάθηκαν σε 16.000 ναούς - Ετησίως οι δωρεές φτάνουν 580 εκατ. λίρες

Σε νέα εποχή όσον αφορά τις δωρεές των πιστών προχωρά η Εκκλησίας της Αγγλίας η οποία εγκατέστησε φορητές συσκευές για κάρτες σε 16.000 εκκλησίες, καθεδρικούς ναούς και άλλους χώρους θρησκευτικούς ενδιαφέροντος προκειμένου να διευκολύνει την κατάθεση του οβολού όσων βρίσκονται στους ιερούς ναούς.

Οι συγκεκριμένες συσκευές δέχονται πληρωμές μέσω Apple Pay, Google Pay αλλά και άλλων διαδικασιών.

Το μόνο που χρειάζεται κάθε τέτοια συσκευή είναι ένας εργαζόμενος των ναών να περνάει ανάμεσα στους πιστούς όχι πια με τον παραδοσιακό δίσκο αλλά με την ηλεκτρονική συσκευή ανά χείρας προκειμένου εκεί να γίνεται η κατάθεση του «ό,τι έχετε ευχαρίστηση».

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε 40 ναούς το 2017 με τη συσκευή να μπορεί να δέχεται 500 συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση.


σχόλιο ID-ont: Αλίμονο στα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν Οικονομικές Επιστήμες και ονειρεύονται μια μέρα να εργαστούν σε κάποια Τράπεζα. Θα αποτελέσουν κι αυτά ακόμη μια "παράπλευρη απώλεια" των capital controls, της "κοινωνίας χωρίς μετρητά", και των άλλων τεχνολoγικών ευκολιών της κοινωνίας μας.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ: Τράπεζες χωρίς ταμεία, με δύο ή τρεις υπαλλήλους που θα βοηθούν τους πελάτες στην ολοκλήρωση των συναλλαγών τους ηλεκτρονικά, ρομπότ σε ρόλο συμβούλου επενδύσεων, που θα προτείνουν σε αποταμιευτές με μικρά πορτοφόλια χωρίς πρόσβαση στο personal ή στο private banking στρατηγικές τοποθέτησης στις αγορές, αλλά και ειδικές πλατφόρμες που θα διαμεσολαβούν για τον δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ιδιωτών από το... ευρύ κοινό συνθέτουν την εικόνα που θα έχει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος σε λίγα χρόνια από σήμερα.

Οι πιο... αισιόδοξοι βλέπουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στην εγχώρια αγορά πολύ σύντομα, εκτιμώντας ότι έως το 2021 το 90% των πληρωμών και των συναλλαγών θα γίνεται μέσω των κινητών τηλεφώνων.
Η γενιά των capital controls

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά έμπειρο τραπεζικό στέλεχος που ασχολείται ενεργά με την ψηφιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, που ανά 6 ή 8 μήνες ανατρέπει όσα γνωρίζουμε ως εκείνη τη στιγμή, σε συνδυασμό με την ένταξη στην οικονομική ζωή της «γενιάς των capital controls», που δεν ενδιαφέρεται πια αν έχει μετρητά στο πορτοφόλι της, θα ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών, αναγκάζοντας τους παραδοσιακούς τραπεζικούς ομίλους να λάβουν τα μέτρα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Στασινόπουλο, CEO της Profile Software, μιας ελληνικής εταιρείας με παρουσία σε 35 χώρες και πολυετή εμπειρία στην υλοποίηση απαιτητικών έργων για digital banking και FinTech, «η τεχνολογική ανάπτυξη διεθνώς και η αύξηση των millennials δημιουργούν νέες απαιτήσεις ψηφιακής τραπεζικής, η οποία πλέον αποτελεί γεγονός και για την ελληνική αγορά, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια».

Σημειώνει δε ότι «σε αυτό το ζητούμενο καλούνται να ανταποκριθούν τόσο οι εδραιωμένοι τραπεζικοί οργανισμοί όσο και οι λεγόμενες challenger banks, που συχνότατα χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξή τους».


Ηταν αργά το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, όταν μια εργαζόμενη της εταιρείας «Φθιωτική Αναπτυξιακή», που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα, άνοιξε τον υπολογιστή της. Κανονικά, με το που συνδέεται στο Ιντερνετ εμφανίζεται αυτόματα η ιστοσελίδα της εταιρείας της. Αντί, όμως, να δει το λογότυπό της, είδε την κόκκινη σημαία της Τουρκίας. Αρχικά ξαφνιάστηκε, τσέκαρε πως είχε βάλει σωστά την ηλεκτρονική διεύθυνση, προσπάθησε να συνδεθεί ξανά. Τίποτα δεν άλλαξε όμως και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άρχισε να παίζει ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας. Αμέσως ενημέρωσε τον διευθυντή της και προσπάθησε να βρει κάποιον από την τεχνική εταιρεία που είχε σχεδιάσει την ιστοσελίδα πριν από χρόνια.

«Δεν είχαμε πλέον συμβόλαιο μαζί τους, αλλά θεωρήσαμε πως το θέμα ήταν εθνικό, οπότε τους βοηθήσαμε», εξηγεί στην «Κ» ο τεχνικός που εντόπισε σχετικά γρήγορα το κενό ασφαλείας που είχαν βρει οι Τούρκοι χάκερ. «Κατέβασε» την ιστοσελίδα και παράλληλα προσπάθησε να αξιολογήσει το τι είδους πρόσβαση είχαν αποκτήσει.

Την ίδια στιγμή, η ίδια ομάδα είχε επιτεθεί σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ μια άλλη ομάδα, η «turk hack team» που είχε και εκείνη «χτυπήσει» τις προηγούμενες ημέρες διάφορες ιστοσελίδες, ανέβαζε στο Διαδίκτυο λίστες με προσωπικά δεδομένα (κυρίως ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας εργαζομένων κάποιων υπουργείων και σχολών).


Για περισσότερο από έναν χρόνο, οι εφημερίδες Observer και New York Times ερευνούσαν την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica για τον ύποπτο ρόλο της στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και στις αμερικανικές εκλογές που οδήγησαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ και των δύο εφημερίδων υπήρχε ένας νεαρός άνδρας, που λύνοντας τη σιωπή του βοήθησε στο να αποκαλυφθεί μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων στο Facebook, σε ένα σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τα τελευταία 24ωρα τις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Όπως αποκάλυψε στις δύο εφημερίδες ο Κρίστοφερ Γουάιλι, ένας 28χρονος Καναδός που εργαζόταν για λογαριασμό της Cambridge Analytica όταν τη διοικούσε ο Στιβ Μπάνον (μετέπειτα σύμβουλος του Τραμπ), ο ίδιος είχε συμβάλλει καίρια στην δημιουργία ενός ισχυρού προγράμματος λογισμικού, που αντλούσε δεδομένα από εκατομμύρια προφίλ Αμερικανών χρηστών. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν από τα «αφεντικά» του - χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών - για να προβλέψουν και να επηρεάσουν τις επιλογές τους στην κάλπη.

Πάνω από 50 εκατομμύρια προφίλ ψηφοφόρων είχαν «παραβιαστεί» με αυτόν τον τρόπο, αποκάλυψε εχθές - για πρώτη φορά ανοιχτά - ο whistleblower των δύο εφημερίδων, ο οποιος μόλις στα 24 χρόνια του είχε την αρχική ιδέα, πάνω στην οποία βασίστηκε αυτό το «όπλο» ψυχολογικής επιρροής.

 
«Χρησιμοποιούσαμε το Facebook για να "τρυγήσουμε" εκατομμύρια προφίλ ανθρώπων. Στη συνέχεια, χτίζαμε μοντέλα που μας επέτρεπαν να εκμεταλλευόμαστε όσα γνωρίζαμε για αυτούς και να βάζουμε στο στόχαστρο του "εσωτερικούς τους δαίμονες". Αυτό ήταν το κόνσεπτ στο οποίο στηριζόταν ολόκληρη η εταιρεία», είπε ο Γουάιλι στον Observer.

Σχόλιο ID-ont: Οι Ηλεκτρονικές Κάρτες με τσιπάκι επιβάλλονται, χρησιμοποιούνται, ως το «χρήσιμο εργαλείο» προκειμένου να εξοικειωθεί ο πολίτης με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Δεν είναι αυτοσκοπός η χρήση τους. Με το πρόσχημα της ασφάλειας, αυτοσκοπός αποτελεί η χρήση του σώματος ως μέσου ταυτοποίησης. Σήμερα λοιπόν οι κάρτες με τσιπάκι παίζουν το ρόλο της κερκόπορτας από την οποία μπαίνει στη ζωή μας σταδιακά η ταυτοποίηση με βιομετρικά δεδομένα.

Μην «τσιμπάτε» λοιπόν σήμερα με τις Κάρτες, δείτε πίσω και μετά από αυτές. Τις επιβάλλουν, αλλά σκοπός τους είναι να τις καταργήσουν, όσο θα διευρύνεται η χρήση των βιομετρικών παραμέτρων ταυτοποίησης.

Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, τα βιομετρικά δεδομένα (τρόπος βαδίσματος, σχήμα προσώπου, ίριδα, σχέδιο φλεβών στην παλάμη, δαχτυλικό αποτύπωμα, χρώμα φωνής, χτύπος καρδιάς κοκ) συνιστούν, από μόνα τους και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό μερικά ή όλα μαζί, την απόλυτη κατάργηση κάθε ιδιωτικής και προσωπικής στιγμής της ζωής των πολιτών.



Τα νέα ATM της Ancoria Bank είναι σε λειτουργία και ονομάζονται Self-Service Kiosks. 

Είναι βιομετρικά και δεν χρειάζεται ο πελάτης να έχει μαζί του την κάρτα του για να κάνει ανάληψη χρημάτων ή οποιαδήποτε άλλη τραπεζική συναλλαγή.

Η Ancoria Bank μπαίνει στη νέα εποχή με την πρωτοποριακή υπηρεσία Self-Service Kiosks (SSK), και αυτή είναι μόνο η αρχή στην προσπάθειά της να προσφέρει στους πελάτες της καινοτόμες υπηρεσίες που διασφαλίζουν την ασφάλεια και προσφέρουν ευκολία.

Για να μπορέσει κάποιος πελάτης να κάνει χρήση θα πρέπει αρχικά να καταχωρήσει τα βιομετρικά του δεδομένα.

Τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα.

Εδώ και μερικά χρόνια, σε όλες τις Δυτικές χώρες είναι σε εξέλιξη μια καμπάνια ενάντια στη χρήση μετρητών, ακόμη και για πληρωμές μικροποσών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, έφτασαν στο σημείο να θεωρείται υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι διεθνείς ελίτ για να δικαιολογήσουν αυτήν την πολιτική είναι βασικά δύο: το ρευστό χρήμα χρησιμοποιείται συστηματικά για παράνομους σκοπούς (διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ.) και/ή για φοροδιαφυγή (εμπορικές μεταβιβάσεις και πληρωμές «μαύρων» επαγγελματικών δανείων, για τα οποία δεν καταβάλλεται ο ΦΠΑ, και δεν υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα).

Έχω εκφράσει ήδη την απορία μου γιατί ορισμένα ιταλικά κόμματα της «Αριστεράς» έχουν υιοθετήσει τα επιχειρήματα αυτά, αποσιωπώντας τα κέρδη που αυτή η «μεταρρύθμιση» θα επέφερε στις τράπεζες που μας έχουν ήδη λεηλατήσει, απομυζώντας τις κρατικές επιδοτήσεις (δηλαδή δημόσιο χρήμα) για να γλυτώσουν τις συνέπειες της κρίσης που οι ίδιες προκάλεσαν. Ένα εκτενές άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε ντέλα Σέρα στις 29 του περασμένου Γενάρη, με την υπογραφή της Μιλένα Γκαμπανέλλι (γνωστής από τηλεοπτικές εκπομπές, και με την ταμπέλα μιας γυναίκας «της Αριστεράς») με ώθησε να ασχοληθώ πάλι με αυτό το θέμα, προκειμένου να αντιληφθούμε ποια είναι τα πραγματικά αίτια αυτού του κυνηγιού μαγισσών που στρέφεται ενάντια σε όποιον πληρώνει με μετρητά.

Στο άρθρο προβάλλουν εκ νέου τα γνωστά επιχειρήματα ενάντια στην εγκληματικότητα και τη φοροδιαφυγή, αλλά λέγεται και ξεκάθαρα πως ο πραγματικός στόχος είναι άλλος, ο πολίτης δηλαδή, που αντί να καταναλώνει και να επενδύει τα εισοδήματα του τα αφήνει να «σαπίζουν» στον τρέχοντα λογαριασμό του, συμπεριφορά που θυμίζει αυτούς που στο παρελθόν συνήθιζαν να κρύβουν τα λεφτά τους στο στρώμα του κρεβατιού, αντί να τα καταθέσουν στις τράπεζες στις οποίες δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη.

Οι καλλιτέχνες και οι εγκληματίες είναι συχνά οι πρώτοι που ωθούν τα όρια της τεχνολογίας.
 
Ο Barrett Brown είναι ένας εγκληματίας, στο χαρακτήρα του οποίου βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά Mr. Robot, πρωταγωνιστής της οποίας είναι ένας ακτιβιστής χάκερ.

Ο Brown συνδέθηκε με τους Anonymous, μια ομάδα χάκερ που επιτίθενται σε εταιρίες και οργανισμούς προκειμένου να βρουν και να δημοσιοποιήσουν μυστικά.
 
Ο Brown πέρασε αρκετά χρόνια στη φυλακή λόγω της δράσης τους με τους Anonymous.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ακτιβιστές λειτουργούν στη σκιά και στο παρασκήνιο, ο Brown προσφέρει την καλύτερη περίπτωση προκειμένου να καταλάβει ο οποιοσδήποτε τους "κυβερνο-επαναστάτες" και τα κίνητρά τους.

Ο 36χρονος Brown γεννήθηκε στο Ντάλας.
 
Ο πατέρας του ήταν ένας πλούσιος επενδυτής ακινήτων, μέχρι να κατηγορηθεί από το FBI για απάτη.
 
Ο πατέρας του Brown δεν καταδικάστηκε ποτέ, αλλά η οικογένειά του έχασε όλα τα χρήματά του και οι γονείς του χώρισαν.

"Ήταν κάτι που είμαι σίγουρος ότι με σημάδεψε, το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαίρετης εξουσίας εκεί έξω που μπορεί ανά πάσα στιγμή και να διαταράξει τη ζωή σου, όπως έγινε έκανε όταν ήμουν παιδί", λέει ο Brown.

Στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα της BIS καταρρίπτεται το επιχείρημα περί συνεχόμενης μείωσης της χρήσης των μετρητών.
 
Παρά την τεχνολογική πρόοδο, που επιτρέπει τις πληρωμές με κάρτες, κινητά τηλέφωνα και γενικότερα έξυπνες συσκευές  τα μετρητά φαίνεται, πως είναι «πολύ σκληρά για να πεθάνουν», σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών  (BIS).

Μάλιστα αποδίδει τη σχετική συζήτηση με την άνθηση των κρυπτονομισμάτων και την αντικατάσταση των μετρητών στην ευρύτερη συζήτηση γύρω από τη φύση του χρήματος.

Ο τομέας των πληρωμών ισχυρίζεται ότι η χρήση μετρητών μειώνεται και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υπάρχουν τόσες μηχανές ATM ή υποκαταστήματα τραπεζών.

Ωστόσο στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα της BIS καταρρίπτεται το επιχείρημα περί συνεχόμενης μείωσης της χρήσης των μετρητών.

«Κάποιοι ισχυρισμοί δίνουν την εντύπωση πως πλησιάζει το τέλος των συναλλαγών με χαρτονομίσματα και κέρματα» δήλωσε ο Hyun Song Shin, οικονομικός σύμβουλος της BIS και επικεφαλής της έρευνας.

σχόλιο ID-ont: Δυστυχώς, Δυστυχώς, Δυστυχώς. Οι βιομετρικοί τρόποι αναγνώρισης είναι εφιάλτης για την προσωπική ελευθερία του ανθρώπου...

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογία βιομετρικής πιστοποίησης έως το 2020 παρ όλες τις γενικές ανησυχίες που υπάρχουν για την τεχνολογία αυτή.

Η γνωστή εταιρεία Spiceworks εξέτασε σχεδόν 500 μέλη στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη για να συγκεντρώσει τις απόψεις τους σχετικά με την βιομετρική τεχνολογία στο θέμα πιστοποίησης. Η έρευνα έδειξε ότι το 62% την χρησιμοποιεί ήδη σε κάποια μορφή, ενώ το 24% θα το κάνει τα επόμενα δύο χρόνια. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για τα static passwords, τα PIN και τις προσωπικές ερωτήσεις ασφάλειας ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι τα βιομετρικά στοιχεία είναι αρκετά ασφαλή ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως η μοναδική μορφή πιστοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό των διαφόρων τεχνολογιών.

Οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων ήταν η πιο δημοφιλής μορφή βιομετρικών στοιχείων μεταξύ των ερωτηθέντων (57%), ακολουθούμενη από αναγνώριση προσώπου (14%), αναγνώριση γεωμετρίας χεριών (5%), σαρωτές ίριδας (3%), φωνητική αναγνώριση (2%) και αναγνώριση παλάμης (2%).

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab έχουν ανακαλύψει πολλές ευπάθειες ασφάλειας στις δημοφιλείς «έξυπνες» κάμερες που χρησιμοποιούνται συχνά ως baby monitors ή για εσωτερική επίβλεψη ασφάλειας τόσο σε σπίτια όσο και σε γραφεία. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ελαττώματα που ήρθαν στο φως θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε ηχητικά και video feeds από τις κάμερες, να απενεργοποιήσουν από απόσταση τις συσκευές αυτές, και να εκτελέσουν arbitrary κακόβουλο κώδικα μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων.

Οι σύγχρονες «έξυπνες» κάμερες περιέχουν έναν προηγμένο αριθμό λειτουργιών που παρέχουν στους χρήστες διάφορες ευκαιρίες: οι άνθρωποι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως προηγμένα baby monitor ή ως συστήματα παρακολούθησης που εντοπίζουν εισβολείς, όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι ή στο γραφείο. Αλλά, είναι αυτές οι κάμερες ασφαλείς αρκετά από το σχεδιασμό τους και τί θα συμβεί αν μια τέτοια «έξυπνη» κάμερα αρχίσει να παρακολουθεί εσένα, αντί να παρακολουθεί το σπίτι σου;

Προηγούμενη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από πολλούς άλλους ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας έδειξε ότι οι «έξυπνες» κάμερες γενικά τείνουν να περιέχουν ευπάθειες ασφάλειας σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Ωστόσο, στις τελευταίες έρευνές τους, οι ειδικοί της Kaspersky Lab αποκάλυψαν κάτι εξαιρετικό: όχι μόνο μία, αλλά μια ευρεία γκάμα «έξυπνων» καμερών βρέθηκαν ευάλωτες σε μια σειρά σοβαρών απομακρυσμένων επιθέσεων. Αυτό οφείλεται σε ένα επισφαλές σχεδιασμένο cloud-backbone σύστημα το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά για να επιτρέψει στους κατόχους των συσκευών αυτών να έχουν πρόσβαση από απόσταση στις συσκευές τους.

Όταν πρόκειται για την πληρωμή, οι Γερμανοί φαίνεται να παραμένουν συντηρητικοί, κυρίως όταν πρόκειται για αγορές μέσω Internet. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Ερευνητικού Ιδρύματος ECC (Handelsforschungsinstitut ECC), που εδρεύει στην Κολωνία, οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να πληρώνουν με … μετρητά!

Περίπου το 41% των ερωτηθέντων προτιμούν αυτήν την “κλασική” μέθοδο πληρωμής, ενώ αρκετά λιγότεροι (ποσοστό 32%) δήλωσαν ότι θα επέλεγαν τον δεύτερο σε δημοτικότητα τρόπο, αυτόν της πληρωμής μέσω του συστήματος Paypal. Οι υπόλοιποι τρόποι, όπως μέσω πιστωτικής κάρτας ή άμεσης πληρωμής ή κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό φαίνεται να μην προτιμώνται και ιδιαίτερα.

«Παρά τις συνεχείς καινοτομίες στην αγορά πληρωμών καμία μέθοδος δεν μπορεί να αλλάξει την άποψη των καταναλωτών και την προτίμηση για την πληρωμή με μετρητά ή μέσω Paypal. Οι προτιμήσεις έχουν εδραιωθεί στην πλειοψηφία των online αγοραστών», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της μελέτης, Malte Krüger.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ επτά μεθόδων πληρωμής κατά μέσο όρο, όταν πραγματοποιούν αγορές στα γερμανικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι η Paypal και η προπληρωμή.


Αθήνα, ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ ΔΤ 589/12.03.2018

Το ΙΝΚΑ απαντώντας στα ψευδή δημοσιεύματα περί των λόγων πίεσης των ΗΠΑ να εκδοθούν ηλεκτρονικές ταυτότητας, καθώς και στα πρόσφατα έγγραφα επικοινωνίας επτά Βουλευτών της ΝΔ με τον αναπληρωτή Υπουργό εσωτερικών Νίκο Τόσκα:

1o) Η έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου (διαβατηρίου) διαχειρίζεται και ελέγχεται ολοκληρωτικά από την Ελληνική Αστυνομία με υπερυψηλά κριτήρια ασφαλείας.

Είναι ψέμα ότι μπορεί κάποιος να προσέλθει σε Αστυνομικό Τμήμα Ασφαλείας με πλαστή ταυτότητα και να εκδοθεί πλαστό διαβατήριο, επειδή το αρμόδιο αστυνομικό όργανο ελέγχει άμεσα την ταυτότητα του κατόχου της, μέσω του online ασφαλέστατου και αλάνθαστου συστήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα στοχοποιεί έμμεσα την Ελληνική Αστυνομία και σε οποιαδήποτε αναδημοσίευση από τα ΜΜΕ στο εξής πέσει στην αντίληψη μας, θα προσφύγουμε στον εισαγγελέα ενημερώνοντας τον για ψευδή είδηση ενάντια της Ελληνικής Αστυνομίας και διασπορά ανησυχίας, δίνοντας του εκτεταμένη ανάλυση του ασφαλέστατου τρόπου έκδοσης διαβατηρίων.

2ο) Το Ελληνικό διαβατήριο συγκαταλέγεται το 2017 στην έκτη θέση αξιοπιστίας σε παγκόσμια επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για ταξίδια σ όλο σχεδόν τον κόσμο χωρίς έκδοση βίζας.

Οι ΗΠΑ αναφερόμενοι ότι θα επαναφέρουν την βίζα για την είσοδο στην χώρα τους, από πολίτες της Ελλάδας, είναι μια εκβιαστική εικονική απειλή για την οικονομική μας αφαίμαξη να εκδοθεί νέα ταυτότητα που να περιέχει βιομετρικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον εφάμιλλα των διαβατηρίων ώστε να παρακολουθείται ο κάθε πολίτης και σίγουρα δεν συσχετίζεται με την βίζα σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

σχόλιο ID-ont: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Τόσκας, (υποστράτηγος ε.α.) απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που "αγωνιούσαν" γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Κάρτα του Πολίτη (Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα), έδωσε την κατωτέρω απάντηση, στην οποία τονίζει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είναι στο τελικό της στάδιο. Η Νέα Δημοκρατία "κόβει" και ο ΣΥΡΙΖΑ "ράβει":

"Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το 2000/C 301/01 Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προθεσμία εναρμόνισης των Κρατών-Μελών της για την έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας έληγε την 01-02-2006. Παρόλα αυτά, ουδεμία πρόοδος συντελέστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διαρκείς τους διακηρύξεις.

Η παρούσα πολιτική Ηγεσία κινήθηκε άμεσα και έθεσε τέλος στα χρόνια αδράνειας που μάστιζαν, μεταξύ άλλων, και τον τομέα της ασφάλειας. Γνωρίζεται λοιπόν ότι, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 3 του ν.1599/1986 (ΦΕΚ Α΄-75), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο του ν.4483/2017 (ΦΕΚ Α΄-107) και ισχύει, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκπονηθεί σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, με στοιχεία και χαρακτηριστικά ασφαλείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις της Χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισημαίνεται δε ότι, το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ βρίσκεται στην τελική φάση υπογραφής από τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, ενώ παράλληλα, αρμόδια Επιτροπή συνέταξε τεύχος τεχνικών προδιαγραφών των ως άνω νένω δελτίων ταυτότητας, προκειμένου να προχωρήσιε άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, μετά την έκδοση της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Ο Αναπληρωτής 
Υπουργός Εσωτερικών
Νίκος Τόσκας

Βιβλίο : World Without Mind,
Συγγραφέας : Franklin Foer,
Εκδοτικός Οίκος : Penguin Press, 2017, σελ 257 
Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 
Βιβλιοκριτική του Αχιλλέα Παπαρσένου*

Τους κινδύνους από την κυρίαρχη επιρροή που οι γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας ασκούν στη ζωή μας, ξεσκεπάζει ο Franklin Foer στον φιλιππικό του «Ενας Κόσμος χωρίς Μυαλό». 

Με θητεία σε σοβαρά αμερικανικά περιοδικά, σήμερα πολιτικός συντάκτης του Atlantic και παλαιότερα διευθυντής του New Republic, ο συγγραφέας καταγγέλλει ότι με την οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ισχύ που έχουν αποκτήσει, «καθώς σήμερα τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο», τα τεχνολογικά μονοπώλια στη ψηφιακή εποχή φιλοδοξούν να πλάσουν την ανθρωπότητα, με την εικόνα που αυτά επιθυμούν. 

Η Amazon, Google, Facebook και Apple, οι σύγχρονοι φύλακες της πληροφορίας και της γνώσης, με τους αλγορίθμους τους διαμορφώνουν τον τρόπο που σκεπτόμαστε, υποδεικνύουν τα αγαθά που αγοράζουμε, τα νέα που διαβάζουμε, τους τόπους που επισκεπτόμαστε, τους φίλους που προσκαλούμε στον κύκλο μας. 

Οι ψηφιακοί κολοσσοί μπορεί να ευαγγελίζονται μία κοινωνία ελεύθερη και δικτυωμένη, με δωρεάν υπηρεσίες, καινοτόμα προιόντα και ταχύτερη ενημέρωση, αλλά έχουν διεισδύσει στην προσωπική μας σφαίρα αποκτώντας πρόσβαση σε κάθε πτυχή της ταυτότητας μας και της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων μας. Η εξάρτηση γίνεται καταλυτική, όταν αναλογισθεί κανείς ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μέσω του Facebook που διαθέτει παγκοσμίως δύο δισεκατομμύρια χρήστες, ότι σε αρκετές χώρες το 90% των αναζητήσεων στο διαδίκτυο γίνεται μέσω της Google και ότι η Amazon έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο παγκόσμιο παζάρι, ελέγχοντας το 40% του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Αμερική και επηρεάζοντας μεταξύ άλλων καταλυτικά την επιβίωση του εκδοτικού κλάδου.

σχόλιο ID-ont: Απίστευτο; Όχι βέβαια, τίποτα πλέον δεν εκπλήσσει. Έτσι όπως προχωράνε οι κοινωνίες, η πραγματικότητα θα γίνει χειρότερη κι από τα χειρότερα σενάρια που μπορούμε να φανταστούμε! Φακέλωμα της φιλανθρωπικής δράσης των πολιτών. Διεστραμμένο μεν, αληθινό δε!

Και των φιλανθρωπικών οργανώσεων
 
Έχοντας εκτίσει τρία χρόνια στη φυλακή, ο Τζότζο Ντόε αποφάσισε να ξαναφτιάξει τη ζωή του στο Κέιμπριτζ. Ήταν άστεγος όμως πρόθυμος να δουλέψει. Η πώληση του περιοδικού Big Issue, η αντίστοιχη βρετανική έκδοση του ελληνικού «ΣΧΕΔΙΑ» όπου οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά και πληθυσμιακά ομάδες, λειτούργησε για αρκετό καιρό, εξασφαλίζοντάς του ένα πιάτο φαί.
 
Σήμερα όμως οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα. Όταν ρωτάω στον δρόμο κάποιον εάν θέλει να αγοράσει το περιοδικό λέει ο άνδρας, η απάντηση είναι: «Δεν έχω καθόλου μετρητά» ή «Έχω μόνο κάρτα επάνω μου».


Το πρόβλημα του Ντόε είναι γνωστό. Οι πληρωμές με μετρητά βρίσκονται σε κάθετη πτώση στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2006 τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα χρησμιοποιήθηκαν για το 62% των συναλλαγών, πέρισυ το ποσοστό έπεσε στο 40% ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2026 το μόνο ένα 21% των αγορών και συναλλαγών θα πραγματοποιείται με μετρητά.

Ο κοινωνικο-οικονομικός αλγόριθμος αναπτύσσεται ήδη.

Ήταν το 2016 όταν ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης κατέθεσε αίτηση για να πατεντάρει ένα νέο σύστημα που με τη βοήθεια αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης θα καθορίζει την οικονομική κατάσταση του χρήστη.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα βέβαια πολύ πρόσφατα και μάθαμε πως το Facebook αναλύει τις απαντήσεις που δίνουν οι χρήστες σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, την ίδια ώρα που μαζεύει πληροφορίες από την online δράση μας. Κι αυτό για να μας κατατάξει σε τρεις διακριτές κατηγορίες: εργατική τάξη, μεσαία τάξη και άρχουσα τάξη.

«Το online σύστημα χρησιμοποιεί κατηγορίες ώστε να προβλέψει την κοινωνικο-οικονομική κατηγορία των χρηστών», λέει η αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτές οι κατηγορίες περιλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία και στατιστικά εργαλεία, ξεψαχνίζουν όμως και την ηλεκτρονική μας δράση, κοιτώντας ακόμα και τα μοντέλα των συσκευών μας, τη χρήση που κάνουμε στο ίντερνετ, πόσο ταξιδεύουμε, αν έχουμε σπουδάσει και άλλους «κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες».

Γιατί θέλει όμως το Facebook να ξέρει πόσα βγάζουν τα δισεκατομμύρια των χρηστών του; Η στρατηγική στοχεύει εξάλλου ακριβώς σε αυτό, μόνο που δεν μπορεί να ρωτήσει ευθέως, καθώς η κριτική για το γεγονός ότι χώνει τη μύτη του παντού ολοένα και γιγαντώνεται.





σχόλιο ID-ont: Χωρίς καμία αναφορά στα αρνητικά της εμφύτευσης !!! Ρεπορτάζ "αντικειμενικό" και "ουδέτερο" με μια αόριστη τηλεγραφική αναφορά σε "προσωπικά δεδομένα"...

Αποκαλυπτική πανεπιστημιακή έρευνα για τη συλλογή και διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Στις αρχές του 2017 ένας μαδριλένος ερευνητής είδε να εμφανίζεται στη διεύθυνσή του στο Facebook μια απροσδόκητη διαφήμιση: «Συνδεθείτε με την gay κοινότητα και νοικιάστε διαμερίσματα σε εξαιρετικές τιμές από ανθρώπους σαν κι εσάς»! Ο ερευνητής δεν είχε αναρτήσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Πώς μια επιχείρηση ενοικίασης θερινών κατοικιών γνώριζε μια τόσο προσωπική πληροφορία για αυτόν;

Με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του στο Πανεπιστήμιο Κάρολος ΙΙΙ της Μαδρίτης ο ερευνητής δημοσίευσε στα μέσα του περασμένου μήνα τα αποτελέσματα μιας έρευνας που στόχο είχε να καταγράψει αν και άλλοι χρήστες του Facebook δέχονται, όπως κι αυτός, στοχευμένες διαφημίσεις που συνδέονται με τους σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν σοκαριστικό: σε ποσοστό 73% οι ευρωπαίοι χρήστες του Facebook έχουν γίνει στόχοι ειδικών του μάρκετινγκ, οι οποίοι γνώριζαν και εκμεταλλεύθηκαν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των αποδεκτών χάρη στο δημοφιλέστερο, βάσει συνδρομητών, μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Αφελείς αποκαλύψεις

Σε μια από τις διασημότερες αλληγορίες από καταβολής κόσμου, της σπηλιάς του Πλάτωνα, οι άνθρωποι ζουν φυλακισμένοι και αλυσοδεμένοι σε μια σπηλιά και το μόνο που βλέπουν είναι οι σκιές των αντικειμένων, που από το φως μιας φωτιάς που σιγοκαίει πίσω τους προβάλλονται στον τοίχο της σπηλιάς.

Οι σκιές είναι ο πραγματικός κόσμος των δεσμωτών. Σε όλη τη ζωή τους βλέπουν τις σκιές των πραγμάτων, ο πραγματικός κόσμος γι’ αυτούς είναι εικονικός, μια αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Αν κάποιοι δεσμώτες απελευθερωθούν από τις ψευδαισθήσεις τους, σπάσουν τα εικονικά δεσμά τους και εξέλθουν από τη σπηλιά, θα γνωρίσουν τον πραγματικό κόσμο και όχι τα αντίγραφά του.

Η πιο σύγχρονη παραλλαγή της σπηλιάς του Πλάτωνα είναι το facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δεσμώτες του facebook είναι καθηλωμένοι κατά μόνας σε μια σκοτεινή τρύπα, την οθόνη του υπολογιστή, στην οποία ζουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους με το περίεργο όνομα likes.

Μήπως όμως η σπηλιά του facebook είναι πιο σκοτεινή και αδυσώπητη από τη σπηλιά του Πλάτωνα

Το 1779, σύμφωνα με τον μύθο, σ’ ένα χωριό της Βρετανίας, ένας οργισμένος άντρας, ο Νεντ Λουντ, καταστρέφει σε ένα εργοστάσιο δυο μηχανές πλεξίματος για κάλτσες.

Στο Αϊντχόφεν και στην Ουτρέχτη οι αρχές χρησιμοποιούν την «έξυπνη τεχνολογία» από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας μέχρι την εγκληματικότητα. Οι νόμοι για την προστασία της ιδιωτικότητας -και δη, σε δημόσιο χώρο-, η εμπλοκή των εταιρειών στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και τι σημαίνει η φράση «έξυπνη πόλη είναι η ‘ιδιωτικοποιημένη’ πόλη». Ένα μπερδεμένο κουβάρι που ούτε καν οι δήμοι μπορούν (ή, θέλουν) να ξετυλίξουν.

Η οδός Stratumseind στο Αϊντχόβεν είναι γνωστό νυχτερινό στέκι. Κάθε Σάββατο βράδυ, επικρατεί το αδιαχώρητο: Τα μπαρ γεμίζουν ασφυκτικά και η μουσική είναι εκκωφαντική. Όσο προχωρά η νύχτα, τόσο ο δρόμος πλημμυρίζει κόσμο, άδεια, σπασμένα μπουκάλια και μεθυσμένους που διαπληκτίζονται. Όλα αυτά μέχρι που η Stratumseind έγινε ένας από τους πιο «έξυπνους δρόμους» της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι στύλοι φωτισμού εξοπλίστηκαν με συσκευές Wi-Fi, κάμερες και 64 μικρόφωνα, τα οποία ανιχνεύουν την επιθετική συμπεριφορά και προειδοποιούν την αστυνομία για τους καβγάδες. Είχε προηγηθεί ένα, όπως αποδείχτηκε αποτυχημένο πείραμα, σύμφωνα με το οποίο η ένταση στις λάμπες του δρόμου άλλαζε με στόχο την αλλαγή της διάθεσης (των μεθυσμένων), ενώ υπάρχει ακόμη ένα σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία: Η διάχυση μυρωδιάς πορτοκαλιών που θα λειτουργεί κατευναστικά στους ανθρώπους… Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις ο στόχος είναι ένας και αφορά τη μεταμόρφωση της Stratumseind σε ασφαλές σημείο.
top