Τη στιγμή που σε διεθνές επίπεδο προωθείται-συχνά αρκετά πιεστικά όπως πχ στην περίπτωση της Ελλάδας-  ο περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές και η αντικατάστασή τους από το «πλαστικό χρήμα» με βασικό επιχείρημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, η Σουηδία μοιάζει να μην πείθεται.

Πριν λίγο καιρό ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας προειδοποίησε πως πολύ σύντομα η Σουηδία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του πλήρους ελέγχου των συναλλαγών από ιδιωτικές τράπεζες. Ο Stefan Ingves της RiksBank ζήτησε μάλιστα την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα διασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί του συστήματος πληρωμών, επιχειρηματολογώντας πως οι συναλλαγές αποτελούν δημόσιο αγαθό όπως η άμυνα, η απονομή δικαιοσύνης κα.

«Οι περισσότεροι πολίτες θα αισθάνονταν άβολα, παραδίδοντας αυτές τις δημόσιες λειτουργίες σε ιδιωτικές εταιρείες», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «Θα έπρεπε να είναι αντιληπτό σε όλους πώς η Σουηδία θα ήταν αποδυναμωμένη κατά την εκδήλωση μιας κρίσης ή ενός πολέμου εάν δεν έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων πώς τα νοικοκυριά και οι εταιρείες θα πληρώσουν για καύσιμα, προμήθειες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης».

Οι ανησυχίες που εκφράζει ο κ.Ingves έρχονται να προστεθούν, όπως αναφέρεται στον Guardian, και σε άλλες που εκφράζονται εδώ και καιρό σχετικά με την μετατροπή της σουηδικής κοινωνίας σε μια κοινωνία που δεν χρησιμοποιεί καθόλου μετρητά (cash-free).

Εκφραστής αυτών είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώην επίτροπος της Σουηδικής Αστυνομίας και νυν επικεφαλής της ομάδας «Επανάσταση των Μετρητών» ή Kontantupproret. Μέχρι σήμερα, πολλοί βιάζονταν να υποστηρίξουν πως η ομάδα εκφράζει τις φωνές των ηλικιωμένων και όσων δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, αλλά τώρα τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν. 

Όπως λέει ο Björn Eriksson «όταν έχεις ένα ψηφιακό σύστημα δεν έχεις κανένα όπλο για να αμυνθείς σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να το ”κλείσει”. Εάν ο Πούτιν εισβάλει στο Gotland [σ.σ το μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας] το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι να θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα πληρωμών. Καμία άλλη χώρα δεν θα σκεφτόταν καν να πάρει τέτοιους είδους ρίσκο» και τονίζει πως η συζήτηση αφορά σοβαρά πολιτικά ζητήματα τα οποία φαίνεται πως αφήνονται να ρυθμιστούν από τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας. 

Και ο 29χρονος Mattias Skarec, σύμβουλος σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, επισημαίνει πως κανένα σύστημα δεν είναι άτρωτο καθώς όλα απειλούνται από δυσλειτουργίες αλλά και απάτες και τονίζει «Είμαστε αφελείς εάν πιστεύουμε πως μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις συναλλαγές με μετρητά και να βασιστούμε εξολοκλήρου στην τεχνολογία». Αναφέρεται δε σε δύο πολύ πρόσφατα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν δύο μεγάλες σουηδικές τράπεζες με τις πληρωμένες μέσω καρτών για να δείξει πόσο εύκολο είναι να καταρρεύσει το σύστημα. Επισημαίνει δε οι πως οι απατεώνες έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες κάθε συστήματος και να εξαπατούν πολίτες κλέβοντας μεγάλα ποσά ή ακόμη και τις συντάξεις ηλικιωμένων. 

«Είμαστε τυχεροί που οι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν πώς να χακάρουν το σύστημα, είναι στο στρατόπεδο των καλών...Αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top