Με την αρνητική όψη της προόδου βρίσκεται αντιμέτωπη η Σουηδία, τη στιγμή που διατυπώνονται προβληματισμοί σχετικά με τις ασφαλιστικές δικλίδες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η κατάργηση της χρήσης μετρητών υιοθετήθηκε με θέρμη από τους Σουηδούς, τα συναισθήματα όμως για τη συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής φαίνεται να έχουν κάπως αλλάξει.

Ολοένα και περισσότεροι Σουηδοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τα νέα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι ευάλωτα σε κακόβουλες ενέργειες.

Η χρήση μετρητών παρουσιάζει ραγδαία μείωση την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται το κόστος εκτύπωσης χαρτονομισμάτων στη χώρα, όπως επίσης και το κόστος χρήσης μετρητών για τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις τράπεζες.
 
Την ίδια ώρα, χωρίς μετρητά κινδυνεύουν να βρεθούν οι Σουηδοί στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής. Και αυτό γιατί δεν θα διαθέτουν τα αναγκαία χαρτονομίσματα και κέρματα για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλοί καταναλωτές στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι έχουν συνηθίσει να κυκλοφορούν χωρίς χρήματα και μόνο με κάρτα, από τη στιγμή που τα περισσότερα καταστήματα αρνούνται να δεχτούν χαρτονομίσματα και ψιλά.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Σουηδίας προειδοποίησε, πάντως, ότι η χώρα είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με μια κατάσταση στην οποία ιδιωτικοί φορείς θα ελέγχουν τα μέσα πληρωμών που χρησιμοποιεί το κοινό.
 
Ο Στεφάν Ινγκβες έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έχει την εποπτεία του συστήματος πληρωμών.

«Οι επισημάνσεις του κεντρικού τραπεζίτη φέρνουν στην επιφάνεια προβληματισμούς σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η απουσία μετρητών», δήλωσε ο 72χρονος Μπιορν Ερικσον, πρώην αστυνομικός διοικητής και επικεφαλής του κινήματος Kontantupproret που επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν τους καταναλωτές και σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

«Μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν το Kontantupproret ως την οπισθοδρομική φωνή σε θέματα τεχνολογίας. Εάν ο Πούτιν, όμως, εισβάλει τώρα στο Γκότλαντ θα μπορεί κάλλιστα να διαγράψει το σύστημα των πληρωμών» δήλωσε ο Ερικσον.

«Κανένα σύστημα βασισμένο στην τεχνολογία δεν είναι ανθεκτικό σε δυσλειτουργίες και απάτες», τόνισε από την πλευρά του ο Ματίας Σκάρεκ, σύμβουλος ψηφιακής ασφάλειας.
 
«Θα ήταν αφελές να εγκαταλείψουμε τελείως τα μετρητά και να βασιστούμε εξ ολοκλήρου στην τεχνολογία» συμπλήρωσε επισημαίνοντας τα προβλήματα που ανέκυψαν την περασμένη χρονιά σε δύο σουηδικές τράπεζες από την πληρωμή μέσω καρτών και από το ψηφιακό σύστημα Bank ID, που επιτρέπει στον κόσμο να πραγματοποιεί πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Την ίδια στιγμή, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις απάτης και απόσπασης μεγάλων χρηματικών ποσών, ακόμη και συντάξεων.

«Το χειρότερο είναι ότι συνειδητοποιούμε πως το ηλεκτρονικό σύστημα είναι ευάλωτο. Δεν είναι απίθανο να επιδεινωθεί η κατάσταση στο μέλλον και να παρατηρηθούν ακόμη περισσότερες περιπτώσεις χακαρίσματος» υπογράμμισε ο Σκέρεκ.

Τo ευάλωτο του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών παραδέχεται και ο τραπεζίτης Περ Εκβαλ, o οποίος εργάζεται για τη γνωστή υπηρεσία Swish που εγκαινιάστηκε το 2012 από επτά σουηδικές τράπεζες, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας. Η απήχηση της πλατφόρμας είναι μεγάλη, αφού τη χρησιμοποιούν εκατομμύρια άτομα στη χώρα. Μπορεί κάποιος, επίσης, να εγκαταστήσει την εφαρμογή σε smartphone και έτσι το κινητό τηλέφωνο είναι συνδεδεμένο με τον τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά χρημάτων γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα, επτά στους δέκα Σουηδούς δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εξακολουθεί να υπάρχει και η δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών με μετρητά, ενώ το 25% τάχθηκε υπέρ της πλήρους εγκατάλειψης του ρευστού.

Βουλευτές από την αριστερή και δεξιά παράταξη εξέφρασαν πρόσφατα, σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, τον προβληματισμό τους σχετικά με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Εκθεση με τις απόψεις όλων των κομμάτων συντάσσεται, πάντως, αναφορικά με την αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει αυτό το σύστημα.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top