Πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις αποδεικνύεται ο αριθμός των χρηστών που «φακελώθηκαν» από την Cambridge Analytica, τη διαβόητη εταιρεία που επεξεργάστηκε δεδομένα του Facebook προκειμένου επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Τραμπ.

Το Facebook ανακοίνωσε το βράδυ της Μ.Τετάρτης ότι η βρετανική εταιρεία είχε πρόσβαση σε δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών, πάνω από τα 50 εκατομμύρια που εκτιμούσαν αμερικανικά και βρετανικά μέσα.

Το νούμερο ανακοινώθηκε από τον Μάικ Σρέπφερ, Chief Techology Officer του Facebook, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία λαμβάνει μέτρα ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση τρίτων σε δεδομένα που συλλέγει το κοινωνικό δίκτυο.

Το Facebook είδε τη χρηματιστηριακή αξία του να συρρικνώνεται κατά 100 δισ. δολάρια μετά τις αποκαλύψεις για μαζική συλλογή δεδομένων με αδιαφανείς διαδικασίες.

Στις 11 Απριλίου ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα σε κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου.

Το σκάνδαλο σχετίζεται με ένα τεστ προσωπικότητας, με τίτλο This is Your Digital Life, το οποίο είχε αναπτυχθεί από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Το ερωτηματολόγιο ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει δεδομένα όχι μόνο για όσους το συμπλήρωναν αλλά και για χρήστες στη λίστα των «φίλων» τους -κάτι που επιτρεπόταν τότε από το Facebook.

Ο ερευνητής στη συνέχεια πούλησε τα δεδομένα στην Cambridge Analytica, η οποία τα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ψυχολογικά προφίλ των χρηστών και να τους στείλει εξατομικευμένα μηνύματα πριν από τις εκλογές του 2016, στηρίζοντας τον Τραμπ και ρίχνοντας λάσπη στην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

Το σκάνδαλο Cambridge Analytica σύντομα επεκτάθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία είχε επιχειρήσει να επηρεάσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους υπέρ του Brexit.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top