σχόλιο ID-ont: Το βραχιολάκι που έβαζαν μέχρι τώρα στα μωρά έκανε την δουλειά του μια χαρά. Ήταν μια πλαστική κορδέλα με τα στοιχεία του παιδιού γραμμένα σε ένα χαρτί μέσα σε αυτήν την κορδέλα. 

Ισχυρίζονται ότι το νέο σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Όμως εάν κάποιος θέλει να κάνει παράνομη πράξη (να απαγάγει ή να αντικαταστήσει κάποιο παιδί) και με το νέο σύστημα μπορεί να τα καταφέρει: Όπως πριν μπορούσε να αντικαταστήσει τις κορδέλες, έτσι και σήμερα μπορεί να αλλάξει τις RFID ετικέτες, "ενημερώνοντας" ταυτόχρονα το λογισμικό ανάγνωσης και καταγραφής των RFID ετικετών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πάρει η μητέρα το "σωστό" μωρό φεύγοντας;

Επίσης εάν γίνεται για λόγους προστασίας, γιατί δεν αφήνουν στο πόδι του παιδιού την RFID ετικέτα, μέχρι αυτό να πάει στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό ακόμη και στο γυμνάσιο; Εκεί δεν θέλουν "προστασία" τα παιδιά;

Ισχυρίζονται επίσης, ότι δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Τότε πως γίνεται να "ειδοποιεί πού ακριβώς βρίσκεται το µωρό κάθε στιγµή";

Εάν πάλι μπερδεύονται τόσα μωρά στην Αμερική -όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα- μήπως θα ήταν καλύτερα τα μαιευτήρια να μειώσουν λιγάκι τα κέρδη τους, προκειμένου να προσλάβουν μερικούς ανθρώπους περισσότερους, να μειωθεί λίγο η ανεργία και να γίνεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα η εργασία; Δεν είναι δυνατόν η καθολική ηλεκτρονική παρακολούθηση των ανθρώπων, όπως γίνεται με τα προϊόντα στις αποθήκες των επιχειρήσεων, να είναι η λύση για όλα τα προβλήματα! Δεν είναι οι άνθρωποι μπλουζάκια και εσώρουχα για να παρακολουθούνται διαρκώς!

Όλα αυτά αποτελούν συστήματα "εξοικείωσης" και προσαρμογής στο περιβάλλον της RFID τεχνολογίας. Στην Αμερική για παράδειγμα έχουν ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία στις πιστωτικές κάρτες, χωρίς προφανή λόγο: Πόση παραπάνω ευκολία προσφέρει το να περάσει κανείς την πιστωτική του κάρτα δίπλα από τον αναγνώστη (card reader) (νέο σύστημα) σε σχέση με το να την περάσει μέσα από ένα αναγνώστη (υφιστάμενο σε εμάς σύστημα); Καθόλου! Κι όμως η τεχνολογία αυτή υιοθετήθηκε στις πιστωτικές κάρτες.

Τέλος εάν και το σύστημα με τα RFID βραχιόλια αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο ασφαλές όσο ισχυρίζονται, τότε με ποιο σύστημα θα το αντικαταστήσουν;

Με το εμφυτεύσιμο RFID τσιπάκι; Πότε όμως αυτά τα συστήματα συνιστούν πρσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, λόγω της παρακολούθησης και της "εποπτείας" που προσφέρουν, παραβιάζοντας κάθε έννοια ιδιωτικότητας; Όταν εφαρμόζονται στα μωρά δεν τα προσβάλουν, ενώ όταν εφαρμόζονται στους ενήλικες τους προσβάλουν; Όταν είναι επάνω στο σώμα δεν προσβάλουν (Κάρτα του Πολίτη), ενώ όταν είναι μέσα στο σώμα προσβάλουν (εμφυτεύσιμο τσιπάκι);

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:

TA NEA:Ηλεκτρονική ταυτότητα για νεογνά
Νέο σύστηµα προστασίας των βρεφών εφαρµόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα µωρά του 2011 αποκτούν την πρώτη τους ταυτότητα – ηλεκτρονικήµάλιστα – αµέσως µόλις γεννηθούν! Ενα µπλε πλαστικό βραχιόλι, που είναι εφοδιασµένοµε ένα τσιπάκι, τοποθετείται στο ποδαράκι κάθε νεογέννητου – από την αίθουσα τοκετού κιόλας – και ειδοποιεί πού ακριβώς βρίσκεται το µωρό κάθε στιγµή.

Το νέο αυτό σύστηµα λειτουργεί ήδη εδώ και µερικές εβδοµάδες στα Μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ του Οµίλου Υγεία και εφαρµόσθηκε µε τη συνεργασία της εταιρείας Singular Logic (θυγατρική του Οµίλου MIG).«Οι ολοένα αυξανόµενες ανάγκεςστα µαιευτήρια για παροχή απόλυτης προστασίας στα βρέφη – λόγω της αύξησης της εγκληµατικότητας –, µας οδήγησε στην εγκατάσταση αυτού του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδοµένα συστήµατος» λέει ο πρόεδρος του Μαιευτηρίου Μητέρα Κωνσταντίνος Σταύρου. «Το βραχιόλι είναι 100% ασφαλές για τα νεογνά, καθώς δεν εκπέµπει καθόλου ακτινοβολία».

Το βραχιολάκι είναι κατασκευασµένο από υποαλλεργικό, µη τοξικό και βιοσυµβατό υλικό (σιλικόνη που χρησιµοποιείται για πολλούς ιατρικούς σκοπούς), το οποίο δεν αναφλέγεται. Εχει ενσωµατωµένη ηλεκτρονική ταυτότητα, µε την τεχνολογία RFID(Radio Frequency Identification- ταυτοποίησηµέσω ραδιοσυχνοτήτων).

Είναι συνδεδεµένο µε το σύστηµα διαχείρισης βρεφών των µαιευτηρίων και σηµαίνει συναγερµό σε περίπτωση ανεπιθύµητης αποµάκρυνσης του βρέφους από το νοσοκοµείο ή σε προσπάθεια αφαίρεσης του βραχιολιού από το νεογνό.

Προστατεύει από τις περιπτώσεις αρπαγής του βρέφους και εξασφαλίζει τους γονείς από την πιθανότητα απόδοσης λάθους νεογνού στη µητέρα.

Το σύστηµα αυτό εφαρµόζεται στα µεγάλα µαιευτήρια της Ευρώπης και της Αµερικής. Είναι εγκεκριµένο από την Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων των ΗΠΑ (FDA) για ιατρική χρήση (class VI)και πιστοποιηµένο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα(EN300 328,EN300 440 class 2).

«Οι γονείς δέχθηκαν πολύ θετικά το νέο σύστηµα» λέει ο κ. Σταύρου. «Το ηλεκτρονικό βραχιόλι δεν επιβαρύνει οικονοµικά τις οικογένειες, αλλά τα µαιευτήρια».

Το βραχιόλι αφαιρείται όταν οι γονείς αποχωρήσουν µε το µωρό για το σπίτι τους.

Σηµειώνεται ότι στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι 20.000 µωρά κάθε χρόνο αποδίδονται στα µαιευτήρια σε λάθος µητέρα, σύµφωνα µε µελέτη που δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal ofHealth Care Protection Management». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top