Τελικά όλες μας οι συσκευές έχουν βαλθεί να μας παρακολουθούν. Πρώτα το iPhone, έπειτα τηλέφωνα με Android και Windows Phone 7, και τώρα το GPS μας. Η TomTom, πριν την ξεσκεπάσει και την ντροπιάσει κάποιος δημοσιογράφος του ειδικού τύπου, παραδέχτηκε πως ορισμένα από τα GPS της καταγράφουν τις κινήσεις των ιδιοκτητών τους και ενημερώνουν τρίτους για το πόσο γρήγορα τρέχουν.
Τα GPS της σειράς Live περιέχουν κάρτες 3G οι οποίες στέλνουν πληροφορίες για την τοποθεσία και τη διαδρομή σε ένα κεντρικό server, επιτρέποντας στην TomTom να δημιουργήσει ένα χάρτη με τα σημεία στα οποία υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όμως οι τελευταίες πληροφορίες αποκαλύπτουν πως αυτά τα δεδομένα, μαζί με την ταχύτητα του χρήστη, είναι διαθέσιμα στις τοπικές κυβερνήσεις και την αστυνομία.

Ο ίδιος ο CEO της TomTom, Harold Goddijn, έκανε την αποκάλυψη στην ιστοσελίδα της εταιρείας. "Γνωρίζουμε τώρα πως η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει πληροφορίες για την κίνηση που έχετε βοηθήσει να συγκεντρωθούν προκειμένου να τοποθετηθούν ραντάρ σε επικίνδυνα σημεία, όπου η μέση ταχύτητα είναι υψηλότερη από το όριο".

Η TomTom υποστηρίζει πως τα δεδομένα που στέλνονται από το GPS είναι ανώνυμα και δεν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο χρήστη ή συσκευή. Για όσους πάντως δεν καθησυχάζονται από αυτό, μπορούν να απενεργοποιήσουν την αποστολή δεδομένων από τα GPS της σειράς Live. Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί αν ολοι απενεργοποιήσουν την αποστολή δεδομένων, ουσιαστικά θα αχρηστευθεί το σύστημα που θα προειδοποιεί για το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, οπότε η αγορά ενός Live GPS θα είναι πεταμένα λεφτά.

Ευτυχώς που στην Ελλάδα κουτσά στραβά λειτουργεί το TMC, μέσω RDS, χωρίς να στέλνει κανένα δεδομένο...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top