Φάρμακα με ενσωματωμένο τσιπ θα καταγράφουν πληροφορίες που θα στέλνουν σε smartphone.

Η τελευταία λέξη στην ιατρική τεχνολογία είναι εδώ, ή μάλλον στη Βρετανία, καθώς εκεί θα ξεκινήσουν σύντομα να πωλούνται τα «έξυπνα φάρμακα» η λήψη των οποίων θα καταγράφεται ηλεκτρονικά μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας.

Τα νέα αυτά χάπια θα ενσωματώνουν ένα μικροσκοπικό πομπό, στέλνοντας σήμα σε ένα δέκτη που θα φοράει ο ασθενής σαν τσιρότο στο μπράτσο του. Ο πομπός είναι κατασκευασμένος από βρώσιμα υλικά και αντιδρά με τα στομαχικά υγρά.

Ο ειδικός αυτός δέκτης θα ανιχνεύει, την ώρα και την ποσότητα του φαρμάκου που έλαβε ο ασθενής και θα στέλνει τις πληροφορίες αυτές σε υπολογιστές και smartphones στις οποίες τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής θα μπορούν να ανατρέχουν. Επιπλέον θα καταγράφονται και άλλα ιατρικά δεδομένα του ανθρώπου που θα το φοράει, όπως είναι οι καρδιακοί παλμοί και η θερμοκρασία του σώματος.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της νέας αυτής τεχνολογίας, είναι πως θα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να γνωρίζει πότε χρειάζεται να πάρει το επόμενο φάρμακο. Η συσκευή όπου και θα καταγράφονται οι προηγούμενες λήψεις του φαρμάκου, θα έχει προγραμματιστεί ώστε να «θυμάται» πότε και ποια φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά και θα ειδοποιεί το χρήστη ώστε να μην παραλείψει κάποια δόση. Επιπλέον, ο γιατρός θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να πληροφορηθεί αν ο ασθενής του παρέλειψε κάποια δόση και τι ποσότητες φαρμάκων κατανάλωσε.

Αυτό, θα βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες, οι οποίες καθιστούν αναγκαία την καθημερινή λήψη πλήθους φαρμάκων. Τέτοιες είναι οι καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς οι περισσότερο πάσχοντες μπορεί να παίρνουν περισσότερα από 5 διαφορετικά φάρμακα, 3 φορές την ημέρα.

Ομάδες για την υπερασπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατούν επιφυλάξεις απέναντι στη νέα αυτή τεχνολογία που θα είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον επόμενο Σεπτέμβρη, προειδοποιώντας ότι «πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει να υιοθετηθεί με κόστος την απεμπόληση των προσωπικών πληροφοριών».
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top