Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια σαρωτική κρίση κυβερνοεπιθέσεων θα φέρει αλλαγή στη νομοθεσία, για να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα. 

Άλλωστε μια οικονομική κρίση στην χώρα μας δεν τους έδωσε την δυνατότητα να κάνουν ότι θέλουν με μισθούς, εργασιακές σχέσεις, εθνική κυριαρχία κλπ;

Αύριο-μεθαύριο, μήπως μια "κρίση" ή η απειλή μιας κρίσης, δεν θα είναι αρκετή για να κάνουν τις Κάρτες (Πολίτη, Αγορών, Υγείας κλπ) υποχρεωτικές;

Γενικώς μια κρίση είναι η "λύση" για να περάσουν ότι μέτρα θέλουν. Η ομολογία είναι κυνικότατη: «Θα ακουστούν χίλιες απόψεις σχετικά με το τι είναι το σωστό» και θα χρειαστεί μάλλον μία κρίση για να υπάρξει ομοφωνία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν «μοναδικές» δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά τις αμερικανικές εταιρείες από κυβερνοεπιθέσεις, αλλά θα χρειαστεί μία κρίση για να αλλάξουν τα νομικά πλαίσια, τα οποία είναι απαραίτητα για να λάβει χώρα μία συνεργασία τέτοιου είδους, δήλωσε πρώην επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Υπηρεσίες όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA- National Security Agency) έχουν την εξουσιοδότηση για επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αλλά όχι εντός των συνόρων των ΗΠΑ.

«Μέχρι να λάβει χώρα μία κατάρρευση τραπεζών ή να κοπεί η ηλεκτροδότηση εν μέσω χιονοθύελλας για οκτώ εβδομάδες, ή να συμβεί κάτι άλλο τέτοιας έκτασης, το πιθανότερο είναι ότι θα καθόμαστε και θα το συζητάμε και δεν θα κάνουμε τίποτα» είπε ο Μάικ ΜακΚόνελ, πρώην διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (director of national intelligence).

Τόσο η βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς) όσο και η Γερουσία (όπου υπερέχουν οι Δημοκρατικοί) επιδιώκουν, με ξεχωριστούς τρόπους, τη διαμόρφωση νομοθεσίας για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας. Το Δεκέμβριο εγκρίθηκε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει σε αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με κυβερνοαπειλές με ιδιωτικές εταιρείες. Κάποιοι επικριτές φοβούνται πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρακολούθηση ιδιωτικών δεδομένων από την κυβέρνηση.

Ο Χάρι Ρέιντ, επικεφαλής της πλειοψηφίας, δήλωσε πως η Γερουσία θα ασχοληθεί με «λεπτομερή» νομοθεσία περί κυβερνοασφάλειας αργότερα μέσα στο έτος.

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το σπάσιμο κωδικών. Ο ιδιωτικός τομέας δεν κάνει τέτοια πράγματα» είπε σχετικά ο ΜακΚόνελ, πρώην ανώτατο στέλεχος της NSA. «Πώς μπορείς να πάρεις αυτή τη δυνατότητα και να την κάνεις διαθέσιμη στον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να είναι καλύτερα προστατευμένος;»

Αναφορά του περασμένου έτους υπέδειξε την Κίνα και τη Ρωσία ως χώρες που χρησιμοποιούν μεθόδους κυβερνοκατασκοπείας για να κλέψουν αμερικανικά εμπορικά και τεχνολογικά μυστικά.

Ο ΜακΚόνελ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο η NSA να εντοπίσει μία απειλή κατά του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα. «Η NSA είναι ανίσχυρη να κάνει ο,τιδήποτε άλλο από το να κάνει μία αναφορά».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο χώρο της κυβερνοκατασκοπείας, τύπου παρακολούθησης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός αντιπάλου χωρίς να μένουν ίχνη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία βρίσκονται στην κορυφή. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής κυβερνοεπιθέσεων, με στόχο την υποβάθμιση ή ακόμη και καταστροφή των ηλεκτρονικών συστημάτων μίας αντίπαλης χώρας- και την έχουν χρησιμοποιήσει: σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τις κυβερνοεπιθετικές τους δυνατότητες, ο ΜακΚόνελ απάντησε θετικά, ενώ χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «επιτυχημένη».

«Έχουμε τη δυνατότητα να επιτεθούμε, υποβαθμίσουμε και καταστρέψουμε; Σίγουρα. Αν κάνεις κάτι τέτοιο, τότε ποιες είναι οι συνέπειες; Αυτό είναι το ερώτημα» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν η προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας, όπως ο χρηματοοικονομικός τομέας και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και μεταφοράς από κυβερνοεπιθέσεις και η άμυνα απέναντι σε απόπειρες κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω κυβερνοκατασκοπείας.

«Θα ακουστούν χίλιες απόψεις σχετικά με το τι είναι το σωστό» και θα χρειαστεί μάλλον μία κρίση για να υπάρξει ομοφωνία, συμπλήρωσε σχετικά.


http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_24/01/2012_423858

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top