Ενα γραφείο-«βάση» παράνομων επικοινωνιών και παρακολουθήσεων αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας στην Αθήνα φαίνεται να εντοπίστηκε το τελευταίο πενθήμερο στη Γλυφάδα ύστερα από έρευνες των δικαστικών αρχών.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το γραφείο αυτό ανακαλύφθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πολύμηνες έρευνες του 3ου ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε σειρά πληροφοριών που είχαν τεθεί υπόψη και της ΕΥΠ το 2009. Τότε ωστόσο δεν είχε υπάρξει περαιτέρω συνέχεια για την αξιοποίηση των πληροφοριών.

 
Υποκλοπές και πληροφορίες

Ο κ. Φούκας έχει αναλάβει την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών στα τηλέφωνα 104 πολιτικών, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιακών παραγόντων και ιδιωτών την περίοδο 2004-2005. Ηδη έχει κληθεί να καταθέσει για αυτή την υπόθεση ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα, ο οποίος φέρεται να είχε οργανώσει το δίκτυο των 14 τηλεφώνων-«σκιών».
 
Ο πράκτορας αυτός είχε συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις της CIA στην Αθήνα και μάλιστα είχε συνεργασθεί και με κλιμάκια της ΕΥΠ σε έρευνες για την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, για το οπλοστάσιο που είχε εντοπισθεί στην πρεσβεία του Ιράκ στην ελληνική πρωτεύουσα και για άλλες. Ενώ όμως είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι θα ερχόταν αμέσως στη χώρα μας -πλέον διαμένει μονίμως στις ΗΠΑ - για να «δώσει εξηγήσεις», μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί.

Παράλληλα o ίδιος δικαστικός λειτουργός έχει αναλάβει και τη διερεύνηση παράνομης δραστηριότητας και κατασκοπείας στελεχών ξένων πρεσβειών και ιδιωτών στην Ελλάδα (σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» στις 13 Ιουλίου 2014 με τον τίτλο «Δίκτυο Σνόουντεν» στην Αθήνα - http://www.tovima.gr/society/article/?aid=615036).
Φέρεται λοιπόν να επαναδιερεύνησε πληροφορίες που είχαν τεθεί υπόψη της ΕΥΠ και προ πενταετίας για παρουσία και κινήσεις ξένων πρακτόρων οι οποίες σχετίζονταν με παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην περιοχή της Γλυφάδας. Εκείνες οι πληροφορίες είχαν θεωρηθεί αξιόπιστες αφού προέρχονταν από την ίδια «πηγή» που είχε αναφερθεί και σε έναν σχεδιασμό ένοπλης επίθεσης από οργάνωση «αντάρτικου πόλης», πληροφορία η οποία φέρεται να επαληθεύθηκε σε μεγάλο τμήμα της. Η επίθεση αυτή αφορούσε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τραπεζικό στόχο.
 
Πώς το εντόπισαν

Δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονταν σε έναν «αξιόπιστο πληροφοριοδότη που είχε πρόσβαση κυρίως σε δεδομένα μυστικών υπηρεσιών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ». Ο ιδιώτης αυτός είχε υποδείξει στους υπευθύνους της ΕΥΠ να παρακολουθήσουν τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένα σημεία στα νότια προάστια.
Ομως τότε η ΕΥΠ δεν μπόρεσε να εντοπίσει τη «βάση» των ξένων πρακτόρων παρότι υπήρξαν ενδείξεις για πυκνή παρουσία τους γύρω από συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό έγινε εφικτό τις τελευταίες ημέρες ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του δικαστικού λειτουργού με τη βοήθεια και διωκτικών υπηρεσιών. Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, για τον εντοπισμό του διαμερίσματος χρησιμοποιήθηκαν και σύγχρονα τεχνικά μέσα με στόχο τον εντοπισμό στίγματος κινητών και άλλα. Επιπλέον φέρεται να ζητήθηκε η συνδρομή στελεχών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και του προαναφερόμενου σημαντικού πληροφοριοδότη που είχε «αδρανοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια.
 
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τα ευρήματα στο διαμέρισμα στη Γλυφάδα.
 
Ανώτατοι δικαστικοί μιλούν για μια σοβαρή εξέλιξη και μία ανακάλυψη που αναδεικνύει την ασυδοσία ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Φούκας ερευνά και άλλες παραμέτρους υποθέσεων κατασκοπείας στη χώρα μας και ανεξέλεγκτης δράσης υπηρεσιών άλλων χωρών που προέρχονται από αλληλουχία ερευνών σε ιδιώτες αλλά και με την επεξεργασία παλιότερων φακέλων της ΕΥΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top