Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας είχαν αποκτήσει συγκαλυμμένη πρόσβαση στο δίκτυο πολλών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel που θα δημοσιευτεί αύριο, σύμφωνα με έγγραφα του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ένα πρόγραμμα της NSA με το όνομα «Χάρτης του Θησαυρού» περιλάμβανε κυρίως την παράνομη πρόσβαση στο δίκτυο της Deutsche Telekom και πολλών άλλων μικρότερων παρόχων, που της επέτρεπε να φθάνει έως τις συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο: smartphone, υπολογιστές ή ταμπλέτες.

Αυτό το πρόγραμμα, που το περιοδικό Der Spiegel χαρακτήρισε «το Google Earth του Διαδικτύου» χρησιμοποιείτο για να «σχεδιάσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» και να «κατασκοπεύουν το δίκτυο» συνεχίζει το περιοδικό.

Ούτε η NSA ούτε η GCHQ, η υπηρεσία της Βρετανίας που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές επικοινωνιών, έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής.
 
«Μια τέτοια επίθεση στον κυβερνοχώρο παραβιάζει ξεκάθαρα το γερμανικό νόμο» σχολίασε ο Κρίστιαν Στέφεν, επικεφαλής της εταιρείας Stellar, στον οποίο το περιοδικό υπέβαλε ένα έγγραφο της GCHQ όπου περιέχονταν κωδικοί πρόσβασης των πελατών της εταιρείας και τα ονόματα ενός συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων.

Η Deutsche Telecom και η πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας Netcologne, τις οποίες ενημέρωσε το περιοδικό, δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε κάποιο ύποπτο σύστημα ούτε κάποια διαρροή δεδομένων. Όμως σύμφωνα με τον επικεφαλής ασφαλείας της Deutsche Telecom, Τόμας Τσέρσις, «η πρόσβαση των ξένων μυστικών υπηρεσιών στο δίκτυό μας είναι απόλυτα απαράδεκτη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top