Στην αποκάλυψη ότι η αμερικάνικη Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) διενεργεί κατασκοπεία σε βάρος των υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην τρίτη έδρα του, τη Βιέννη προέβη η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με την εκπομπή η οποία προχώρησε στις αποκαλύψεις η παρακολούθηση γίνεται από σταθμό στην ταράτσα ουρανοξύστη που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κοντά στο Δούναβη, στον 22ο τομέα της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ο σταθμός παρακολούθησης με τον εξοπλισμό του βρίσκεται σε «σπιτάκι» εμβαδού μόλις 15 τετραγωνικών μέτρων —αποκλεισμένο με πολλαπλά κιγκλιδώματα και περιστοιχιζόμενο από δέκα κάμερες ασφαλείας— σε ύψος 140 μέτρων στην ταράτσα του ουρανοξύστη στον οποίο στεγάζεται και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.

Ο σταθμός φέρεται να βρίσκεται σε «οπτική επαφή» με ανάλογους σταθμούς που λέγεται ότι υπάρχουν αφενός στο κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας, στον 9ο τομέα της Βιέννης, και αφετέρου στην αποκαλούμενη «Βίλα της NSA», στον 18ο τομέα της αυστριακής πρωτεύουσας.

Τόσο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αυστρία όσο και το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και η Εισαγγελία της Βιέννης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες και τις καταγγελίες για κατασκοπεία σε βάρος των υπηρεσιών του ΟΗΕ από την NSA, ένα ζήτημα το οποίο είχε εγείρει ήδη πριν από ένα χρόνο ο βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Πέτερ Πιλτς.

Αμερικανίδα διπλωμάτης περιορίστηκε να πει «δεν έχουμε τίποτε να δηλώσουμε», ενώ η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Βιέννης ανέφερε ότι σε περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία, θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι έρευνες σε σχέση με κατασκοπεία από μέρους της NSA, που είχαν ανασταλεί στο παρελθόν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top